Search
Филтрирай по...

14 стъпки за здрави и красиви нокти

14 стъпки за красиви и здрави ноктиНоктите ни помагат да събираме малки неща, да се почесваме и да вършим много други дейности, изискващи малко по-голяма ловкост. Освен това те са външен израз на нашето здравословно състояние. Слабите и чупливи нокти обикновено издават някакъв хранителен дефицит. Ако пренебрегвате състоянието на ноктите си, може да станете жертва на болезнено врастване или гъбична инфекция.

Следвайте следните 14 стъпки и ще имате не само добре изглеждащи, но действително здрави нокти на всичките си двадесет пръста.

 • За да поддържате ноктите си добре хидратирани, втривайте малко количество вазелин в кожичките около тях всяка вечер, преди да си легнете или когато почувствате ноктите си сухи. Дръжте малко флаконче с вазелин в чантата си, чекмеджето на работното си място или колата си – изобщо навсякъде, където може да ви потрябва. Не сте фен на вазелина? Заместете го с рициново малсо. То съдържа витамин Е, който е прекрасен за ноктите ви. Или се насочете направо към кухнята и посегнете към зехтина – също има прекрасно овлажняващо действие.
 • Носете гумени ръкавици, когато извършвате домакинска работа. Повечето домашни ангажименти – от градинарство до миене на чинии – се отразяват пагобно на вашите нокти. За още по-нежни ръце – слагайте си крем, преди да нахлузите гумените ръкавици.
 • Внимавайте с кожичките на ръцете си, когато ги прибутвате. Не е нужно да ги режете, защото може да нараните ноктите си.
 • Режете внимателно ноктите на краката си и по възможност наведнъж, без да назъбвате, за да избегнете врастване. Това е особено важно, ако имате диабет.
 • Избърсвайте ръцете си внимателно, след като сте мили чинии или сте се къпали. Правете същото и с  краката. Ако ги оставите влажни, рискувате да развиете гъбична инфекция.
 • Проветрявайте обувките, с които работите или спортувате. Още по-добре е ако имате по два чифта, които да сменяте, за да не се налага краката ви да се намират във влажна и потна среда, което отново води до риск от гъбични инфекции.
 • Носете памучни чорапи. Те абсорбират най-добре ненужната влага.
 • Взимайте витамини от група B и по-конкретно – биотин. Преди време ветеринарите открили, че биотинът прави конските копита по-здрави, които са съставени от кератин – същото вещество като в човешките нокти. Швейцарски изследователи установили, че хора, които примат по 2,5 милиграма биотин на ден за пет месеца и половина,  имат по-здрави нокти. Щатско проучване сочи, че 63% от хората, които приемат биотин за чупливи нокти, са отчели подобрение в състоянието им.
 • Пийте по чаша мляко и хапвайте по едно твърдо сварено яйце. Богати на цинк, те ще направят чудеса за вашите нокти. Особено, ако имате бели петна по тях – това е знак за липса на цинк.
 • Пилете ноктите си внимателно и не го правете напред-назад, а винаги в една посока. Никога не го правете след баня – тогава ноктите са по-чупливи.
 • Масажирайте ги, за да ги заздравите и направите блестящи. По този начин те се снабдяват с кръв, което стимулира нокътната плочка да расте.
 • Лакирайте ноктите си – така ги предпазвате. Все пак премахвайте лака след 10 дни, не бива да престоява.
 • Избягвайте лакочистителите с ацетон или формалдехид. Те ужасно много изсушават нокътя. Вместо това избирайте такива с ацетат.

Ревита Ви препоръчва:

Brilliant Look /Брилиант Лук/, 450 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Vit C Release, 500 mg

Мента (лист), 400 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Коноп & протеин & фибри, 454 g

Репейно масло – Репей (корен), 540 mg

Коса & кожа, 600 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top