×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

И не само! Това растение носи много здравословни ползи и на двата пола

Ямът, Dioscorea villosa, известен още като див ям, е разклонена лоза със сърцевидни листа, чиито грудки наподобяват големи и сладки на вкус картофи. В естествената си среда растението предпочита влажни места като брегове на езера, потоци и блата, но също така и храстовидни гори.

Думата Yam произлиза от португалската iñhame или испанската ñame, като и двете идват от сенегалското nyam, което означава «вкус» и в много райони на Африка се използва и за ядене. Но единствено видът Dioscorea villosa има фитотерапевтични свойства. Това е див ям, който расте в Северна Америка: от Канада до Мексико, където още по времето на маите и ацтеките е бил известен като лечебно растение с аналгетични свойства, особено при болки в яйчниците, менструация и раждане. Всъщност, най-използваният за медицински цели вид е мексиканският, който е доказано и най-богат на хормоноподобни активни съставки.

Какви са компонентите и свойствата на яма?

Дългите и възлести коренища, снабдени с туберкули, се събират през есента, преди цъфтежа, и представляват лечебната част на растението. От него се извлича фитокомплекс, богат на фитохормони. За производството на хранителни добавки се използва основно екстракт от корен на ям. Екстрактът трябва да се приема с храна, придружена с обилно количество течност. Добри резултати се отчитат при прием на 600 мг екстракт от ям (96 мг диосгенин) дневно или според индивидуалните препоръки на терапевт.

Лечебните свойства се дължат на кореновите грудки, чието фитохормонално, противовъзпалително, спазмолитично и антиревматично действие е средство за борба с менопаузални разстройства, дисменорея и ревматични болки. Повечето грудки имат високо съдържание на нишесте. Но освен с фибри, са богати и на много други ценни микроелементи, като витамин С, витамини от група В, калий, цинк и мед.

Съвременните изследвания са потвърдили тези свойства, дължащи се на съдържанието на диосгенин, вещество, открито от японски учени през 1936 г. Това е стероиден сапонин с фитохормонално действие, най-вече прогестин, който спомага за облекчаване на симптомите на менопаузата при жените. Но дивият ям е подходящ и за жени в детеродна възраст, които страдат от предменструален синдром и задържане на вода, както и за мъже.

Какви ползи можем да очакваме от това растение?

Диосгенинът в грудките може да повлияе на производството на няколко полезни хормона, като естроген или дехидроепиандростерон (DHEA). Консумацията на див ям може да бъде естествен начин за насърчаване на тези хормони в тялото, което да допринесе за конкретни медицински ползи.

Ето какви:

  • Помага при менопауза

Това се дължи на съдържащия се в състава му диосгенин, който осигурява на женското тяло прогестинови фитохормони. Те съдействат за хормоналния баланс, нормализират връзката естроген-прогестерон и я правят подобна на физиологичната.

Това помага за намаляване на горещите вълни и други типични за менопаузата разстройства. Dioscorea villosa всъщност подобрява трофиката на тъканите, като забавя стареенето и намалява сухотата на вагиналните лигавици, която често съпътства менопаузата, и която може да причини проблеми в сексуалния живот и да увеличи риска от инфекции на урогениталната система. Растението също така е полезно и при сърцебиене и нарушения на съня, съпътстващи този период.

  • Намалява риска от остеопороза и забавя дегенеративния процес на скелета

Ямът спомага за подобряването на трофизма на скелета и забавя дегенеративния процес, виновен за загубата на костна тъкан, което с течение на времето може да причини остеопороза.

  • Смекчава болезнената менструация

Неговото фитопрогестиново действие може да бъде от полза в случай на болезнена менструация и като адювант при други дисфункции на женската полова система, свързани с хормонален дисбаланс, като кисти на яйчниците, вагинит, възпаление на таза, повтарящи се инфекции, овулаторна болка, ендометриоза. В последния случай е най-добре да се употребява под наблюдението на гинеколог, който да оцени развитието на проблема след въздействието на фармакологичната терапия.

  • Облекчава болките при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което причинява възпаление на ставите. Това може да доведе до болка и скованост, които ограничават подвижността. Според някои лекари, дивият ям може успешно да се включи като съпътстващо средство в лечението на ревматоиден артрит.

  • Съдейства за регулиране на кръвната захар

Дивият ям съдържа диоскоретин, който регулира нивата на кръвната захар. В този смисъл той може да бъде много полезен при хора с диабет.

  • Противодейства на напълняването

Растението се счита за добър съюзник в борбата срещу качването на килограми, характерно за периода на менопауза. Наднорменото тегло би могло да се контролира с помощта на добавката от това растение. Благоприятен ефект има и при заболявания, свързани със синдрома на раздразненото черво.

  • Ограничава мускулните болки и крампите

Според някои проучвания, антиспазматичните свойства на растението спомагат за намаляването на мускулните спазми (крампи) и болки, включително и при ПМС.

  • Подпомага терапията при кожни проблеми

Дивият ям има антиоксидантни, болкоуспокояващи и противовъзпалителни качества. В допълнение към добавките, които се приемат на капсули, корените на растението могат да се използват локално под формата на мехлем, като се прилагат директно при кожни проблеми (дерматит, зачервяване, екзема) и ревматични болки.

Противопоказания

Фитотерапията е призната за валидна алтернатива за противодействие на нарушенията и усложненията от менопауза, особено в случаите, когато не може да се предпише хормонална алтернатива. Поради хормоноподобното му действие, обаче употребата на див ям е абсолютно забранена по време на бременност и кърмене, както и в детска възраст.

В малки дози дивият ям се счита за безопасен за повечето хора. Но големите количества могат да доведат до странични ефекти като: гадене, повръщане, главоболие и храносмилателни проблеми.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Деси Балканска

Дългогодишен журналист, носител на „Златно перо“ за принос в областта на българската култура и изкуство.

Работила е във вестниците „Сега“ и „Новинар“, БНТ, списанията ELLE България, „Журнал за жената“, „Здравен журнал“, „Жената днес“. Редактор на сайта „Новите родители“, част от „Мениджър Медия Груп“.

Майка на две пораснали деца: 19-годишна студентка и 16-годишен бъдещ правист. Любител на природата с фокус към нейното опазване и защита. Страстен почитател на киното, театъра, музиката и литературата, с които през годините е неразривно свързана. Хоби кулинар (все още упорито неподдаващ се на настояванията на приятели и близки за участие в кулинарно риалити шоу). Оптимист, вярващ в доброто и хората (дори в моменти на криза).

Истински богата на приятели.

Продуктът беше успешно добавен в любими.