×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

През последните години това растение получи огромно внимание и беше въведено в доста страни, благодарение на високото си хранително съдържание, способностите му за фиксиране на азот и различни свойства като антиоксидант, имуномодулатор, противоракови, антидиабетни, анти -остеопороза, антивирусни, антистареещи и други. Става дума за Pachyrhizus erosus (L.) Urb, познато и с името мексиканска ряпа или известно още като джикама (хикама). Днес ще се опитаме да ви представим най-важните биологични дейности на растението, които могат да доведат до разработването на редица фармакологични приложения



Произход и значение

Докладвани са над 50 фитохимикала, налични в растението, които принадлежат към различни химически класове като тритерпеноиди, органични киселини, флавоноиди и мастни киселини.

P. erosus произхожда от полусухите тропици на Централна Америка и Мексико и оттам култивирането му се разширява в различни части на света, като Филипините, Индонезия, Малайзия, Виетнам, Лаос, Тайланд, Тайван, Камбоджа, Сингапур, Бирма, Китай и Индия. Като се има предвид високото съдържание на хранителни вещества и азотфиксиращи свойства, джикама също беше въведена в африканските страни с цел да допълни източниците на храна и да подобри устойчивостта на структурата на земеделието, така че да може да преодолее продоволствената несигурност. Установено е, че това растение може да противодейства на недохранването, налично при деца под пет години в някои африкански страни и се препоръчва главно поради допълнителната зависимост от популярните грудкови и кореноплодни култури, като сладки картофи, картофи и маниока, които имат ограничени източници, а същевременно усвоими микроелементи и протеини. Хикама все още е недостатъчно използвана култура, но със съдържание, което е обещаващо и гарантира производството и да нарасне в близко бъдеще.

Токсичност

Семената на това растение са токсични, поради наличието на ротенон. СЗО счита ротенона за умерено токсично съединение за хората. Поглъщането на семена може да причини тежка токсичност, която може да доведе до смърт. Следователно семената не могат да се консумират директно. Въпреки това се съобщава за употребата на P. erosus в народната медицина, поради полезните вещества влизащи в състава му- диетични фибри, протеини, въглехидрати, инулин, витамин С, фолати, рибофлавини, пиридоксин, пантотенова киселина, тиамин и други фитохимикали в грудките му. Многобройни проучвания съобщават за потенциалното му приложение при редица заболявания и при укрепване на имунната система.

Хранителен състав на грудката

Хранителният състав на грудката може да варира в зависимост от формата, която се консумира- сурова грудка, брашно или сок. Времето за прибиране на реколтата също може да промени хранителния състав на грудката, който още зависи и от условията на околната среда. В проучване, проведено върху прясна грудка, се оказва, че именно тя има най-висок процент на влага, редуцираща захар и сурови влакнини и най-ниско съдържание на нишесте, захароза и въглехидрати в сравнение с картофите и сладките картофи. Високо съдържание на липиди и на протеин, значителна наличност на витамини като аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, ниацин и фолиева киселина, също са идентифицирани в грудката. Съдържанието на важни минерали като Ca, Cu, Fe, Mg, K, Na, Zn и Se е на лице. Заключението- десет есенциални и седем неесенциални аминокиселини са открити в грудката, което е обещаващо за такъв вид растение.

Хранителен състав на семената

Вече казахме, че семената са токсични и все пак няма как да не споменем, че те съдържат аминокиселини и могат да бъдат добър източник на протеини с високо хранително качество. Проучени са различни начини за разграждане на ротенона в семената, които включват сушене, печене, варене, пържене и екстракция с алкохол. Установено е, че сушенето и печенето са най-ефективните методи за разграждане, което може да отстрани до 80% от ротенона в тях. Въпреки това, потенциалът за консумация на семената остава много ограничен, тъй като нивото на ротенон в тях не е в безопасния диапазон. В бъдещи проучвания, комбинацията от различни методи може да бъде полезна за намаляване на ротенона до приемливи, здравословни нива.

Антиоксидантни свойства

Антиоксидантните свойства на съединенията на хикама, изолирани от екстракти от кора и грудка, са докладвани чрез различни разтворители в няколко проучвания. Екстрактът, както и съединенията, показват ефективност при употребата им в козметиката, за избелване на кожата и за забавяне скоростта и на стареене. Полифенолните съединения (като даидзеин) могат да увеличат експресията на протеините, информационната РНК и активностите на SOD (супероксид дисмутазa), което е важна антиоксидантна цел, която превръща супероксидните радикали в обикновен кислород и водороден пероксид. Важно е, че антиоксидантната активност на хикама може да бъде една от основните причини за повечето от биологичните и свойства, като антидиабетни, противоракови, имуномодулиращи и предотвратяване на стомашна язва.

Антидиабет

Фитохимикалите с фармакологични свойства набраха скорост срещу диабета в близкото минало. Антидиабетните действия на грудката и семената на хикама са изследвани в различни експерименти. Проучвания върху мъжки мишки показват ефекта на нормализиране на глюкозния отговор при нормални, както и при мишки с диабет. В друго проучване се установяват потенциални антидиабетни ефекти върху различни параметри като хемоглобина, а плазмените инсулинови стойности са значително намалени. Доказано е също, че пробиотичното кисело мляко, направено от грудката на хикама, е ефективно за намаляване на кръвната глюкоза при мишки, в сравнение с нормалното пробиотично кисело мляко.

Важните фактори за антидиабетните свойства могат да бъдат приписани на наличието на разтворими фибри, които включват инулин, както и други фитохимикали, които присъстват в грудката. Диетичният инулин също показва антидиабетни ефекти в различни проучвания.

Тук има едно малко противоречие обаче и то е, че директното пиене на сок от грудка на P. erosus, който е богат на въглехидрати (като фруктоза и глюкоза), може да доведе до повишаване на кръвната захар веднага след консумирането му.

Противоракови

И друг път сме споделяли, че фитохимикалите са обещаващ вариант при помощните средства за лечение на рак, тъй като те могат да имат по-малко странични ефекти и има доказателства, че могат да намалят растежа на ракови клетки, пролиферацията, диференциацията и клетъчните цикли. Противораковите свойства на семената на това растение са изследвани предимно поради наличието на ротенон и подобни фитохимикали. Наскоро беше установено, че протеинът, присъстващ в семената, е силно противораково средство.

Имунна модулация

Имунната модулация е едно от най-важните свойства на хикама, което може да се използва за развитието и като важна превенция срещу различни заболявания. Имунната модулация може да има положителен ефект върху редица болестни състояния, включително рак и инфекциозни заболявания. В проучването е установено, че противовъзпалителният цитокин, IL-10, е с повишено съдържание, което е от съществено значение за подобряване функциите на имунната система. В по-скорошно изследване пък е установено, че пероралното приложение на метанолови екстракти и фракция от етилов етер от грудката на хикама, повишава вродения имунитет и производството на имуноглобулин при мишки, които вече са имунизирани с ваксина срещу хепатит B.

Противогъбична активност

Гъбите са еукариотни организми, така че разработването на противогъбични лекарства е по-сложно в сравнение с антибактериалните лекарства. Поради това са открити и налични по-малко противогъбични лекарства, отколкото такива, борещи се с бактериите. Фитохимикалите все още са основният ресурс за нови противогъбични лекарства. Противогъбичните активности са идентифицирани от праха и екстрактите от семената на P. erosus в различни проучвания. Извършени са биотестове за инхибиране на мицела върху три важни гъбички, наречени Colletotrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum и Rhizopus stolonifer. Максималните фунгицидни ефекти са постигнати с ротенон върху R. stolonifer, с пахиризин върху F. oxysporum и с дехидронеотенон върху C. gloeosporioides, като са необходими допълнителни проучвания за разработване на тези съединения (ротенон, дехидронеотенон и пахиризин), като потенциални кандидати за лекарства срещу гъбични заболявания.

Фитоестрогенен потенциал

Фитоестрогените са потенциални кандидати за превенция на сърдечно-съдови заболявания и постменопаузална остеопороза. Установено е, че сокът от грудки от P. erosus има естрогенен потенциал при различни проучвания върху животни. В тези проучвания се предполага, че естествената естрогенна роля на хикама може да бъде доразвита, за да отговори на необходимостта от естрогенни терапии за жени в пременопауза и след менопауза.

Анти-остеопорозен потенциал

Модели на остеопороза при плъхове са използвани за изследване на антиостеопорозните ефекти на екстракта от P. erosus. Резултатите показват увеличаване на костната плътност и съдържанието на минерали, като калций и фосфор, както и увеличаване на дължината на костта на бедрената кост и тибията. Предстоят още изследвания в това направление.

Насърчаване на сърдечно-съдовото здраве

Сърдечно-съдовите заболявания са най-важната грижа за човешкото здраве и са отговорни за най-високата смъртност в света. Сърдечно-съдовите ефекти на грудковия сок от P. erosus са изследвани при здрави доброволци за ефектите му върху техния сърдечен ритъм, систолично и диастолично кръвно налягане, като се отчита значително намаляване на диастоличното кръвно налягане. Тези и други проучвания, предполагат потенциалната роля на това растение за намаляване на риска от хипертония и използването му като превантивна мярка при развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Депресивна активност на централната нервна система

В народната медицина семената на хикама са били използвани за лечение на безсъние. Поради тази причина, етаноловият екстракт от семена е използван при мишки за тестване на локомоторната им активност, мускулната координация, поведението, съня и тревожността. Резултатите разкриват, че този екстракт дава отзвук при мускулната релаксация, намалява локомоторната активност и повишава анти-тревожните и анти-агресивните дейности.

Превантивни ефекти при стомашни язви

Като се имат предвид антиоксидантните ефекти на P. erosus, сокът от грудката е оценен като превантивен агент при предизвикани от алкохол стомашни язви при мишки. Известно е, че високата консумация на алкохол уврежда бариерата на стомашната лигавица, причинявайки обширни хеморагични увреждания, натрупване на оксидативен стрес и повишено възпаление.

Бъдещи насоки

Хикама показва положителни резултати за редица заболявания, заедно с употребата и като хранителна култура, което я прави изключително важно растение, изисквайки по-нататъшни изследвания и усилия за развитие, за да се установят свойствата на тази добавка за възможни употреби, насърчаващи здравето. Високият хранителен профил с азотфиксиращи свойства и биодизеловият потенциал на маслото от семена, са важни причини за увеличаване на производството му в различни страни.

Антиоксидантните и имуномодулиращите свойства на P. erosus са открити в няколко проучвания, които могат категорично да бъдат потвърдени. Тези свойства могат да се приемат като ключови за растението, тъй като имат положителен ефект срещу няколко заболявания. Имунната модулация е изследвана в експерименти in vivo, in vitro и ex vivo, но подобно на други известни биологични свойства (като противоракови, антивирусни и противогъбични), съединенията, отговорни за имунната модулация, не са добре изучени.

Антидиабетните свойства на P. erosus също са очевидни в няколко проучвания и въпреки това предстоят много по-подробни бъдещи такива. И все пак, вече споменахме по-горе и противоречието, което съобщава за внезапно повишаване на нивата на кръвната захар при прием на сок от грудката. Следователно, сокът от грудки, ако се използва при пациенти с диабет, може да изисква специални предпазни мерки.

В общи линии може да се предположи, че са необходими клинични проучвания за по-нататъшното развитие на повечето от биологичните свойства на хикама, като изследванията до тук не казват никак малко и са повече от обнадеждаващи. Предполага се също, че P. erosus може да притежава ефективни свойства против затлъстяване, които могат да бъдат открити в близко бъдеще, тъй като антидиабетните ефекти спомагат контролирането на теглото. Наскоро е установено, че дулцитолът, за който се съобщава, че присъства в семената на хикама, има противоракова активност върху клетъчни линии и в in vivo експерименти. По същия начин, формононетин, съединението, присъстващо в листата на P. erosus, също е известно със своя противораков потенциал, който се предполага, че ще бъде изследван в бъдещи противоракови експерименти. Наскоро е докладвано и заздравяване на рани, чрез гентизинова киселина (съединение, присъстващо в листата).

Заключението е едно и всички се досещаме за него- огромният потенциал на фитохимикалите и биологичните свойства на това растение, които проследихме в тази статия, все още не са използвани достатъчно. В очакване сме на бъдещите изследвания по темата, които надяваме се, ще разкрият цялостния потенциал на хикама.

Важно уточнение- хикама можете да закупите и в нашата страна, а също така да се сдобиете с ротенон на прах, но не и без консултация със специалист. Бъдете внимателни с всяко ново растение, което все още не сте опитвали.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.