×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Отново Нова година и отново сме уловени в капана на обещанията, които няма да спазим. Както знаем те най-често се отнасят основно до физическите упражнения, свалянето на тегло, отказването на цигарите или пък някой друг вреден навик. Много по-рядко се замисляме за психическото си благополучие и за онези навици, които не сме си създали все още, за да се чувстваме по-добре вътрешно, въпреки че сме наясно, че психическото ни благосъстояние винаги е свързано и с физическото такова.  Позволяваме си да ви дадем някои съвети, за да 2024-та бъде по-добра за вас, най-вече за вашето усещане за живота и всичко, което ви се случва. Защото грижата за себе си е и начин да усетите контрол над бъдещето. Понякога несигурността, която изпитваме, неизвестното, което предстои, ни плаши повече от всичко, а със страх е трудно да крачим бодро през Новата година


На първо място запомнете, че Всяка стъпка, предприета за постигане на цел, е възнаграждаваща и ви осигурява чувство за лично постижение, допринасяйки за вашето повишено психическо благополучие.

Започваме от тук- поставяйте си конкретни по-малки цели

Колкото по-конкретна е целта, толкова по-добре може да бъде разбрана и преследвана. Например, вместо да се стремите към общо подобрение на психическото благополучие, по-добре е да посочите конкретни аспекти като редовни физически упражнения, практика на медитация или установяване на баланс между работа и личен живот.

Нека целите ви бъдат постижими

Важно е решенията да са реалистични и постижими. Поставянето на непостижими цели може да доведе до разочарование, чувство на провал и преждевременно отказване. Ето защо целите трябва да се избират според възможностите и ресурсите на човек. Ако днес си поставите цел да отслабнете за месец с десет килограма, повярвайте, още на седмия ден ще сте крайно разочаровани и ще се откажете.

И от предходното изречение следва, че трябва да имате търпение

Ако искате нещо тук и сега, на момента и не полагате усилия ежедневни (дори по-малки), то да се случва, то няма как да стане факт. Постоянството и търпението са най-добрите ви съюзници.

Реалистични решения

Т.е. да отговарят на реалността на ежедневния ви живот. Това изисква да вземете предвид времевите ограничения, професионалните и личните ангажименти и съответно да коригирате целите си. Защото, ако изберете цел да тренирате всеки ден във фитнес, който е на час разстояние от дома ви, отново си гарантирате провал. Времето за другите ви ангажименти, особено, ако трудно намирате свободно време по принцип, ще бъде сериозно намалено, а от там и неудовлетворението ви от други неща. Например, ако пренебрегвате семейството в името на фитнеса, това със сигурност в даден момент ще ви донесе повече негативи от позитиви. Определете приоритетите си на първо време и после според тях, намерете и коригирайте времето и за други дейности.

Не си обещавайте хвърчащи, неясни цели

Например, вместо просто да се стремите да четете повече, обещайте се, че ще „четете по една книга всеки месец“, за да закрепите ангажимента си във времето. Това разбира се отново ви води до най-важното умение- разпределяне на времето, защото ако днес прочетете 5 страници и после не четете две седмици, отново ще сте подложени на провал.

Подредете социалните си взаимоотношения

Култивирането на здрави взаимоотношения е приоритет за оптимално психично здраве. Избягването на стресиращи връзки, които генерират чувство на безпокойство или самооценка, е от съществено значение. От друга страна, инвестирането в положителни взаимоотношения , независимо дали в семейството, в училище или на работа, може значително да подобри психическото ви благополучие.

Да си дойдем на думата- не пренебрегвайте здравословния начин на живот

Казахме го още в началото- доброто ви физическо състояние определя и психическото ви такова. Диетата , физическите упражнения и дори сънят, оказват значително влияние върху начина, по който се чувстваме и изглеждаме. Не веднъж сме ви споделяли (съвсем скоро в статия също), че упражненията дават на ума ви релаксираща почивка и освобождават ендорфини, които са наричани хормони на щастието. Затова, наложете си още сега някаква физическа активност, пък била тя и минимална и постепено я увеличавайте. Посягайте по-често към плодовете и зеленчуците, пийте повече витамини и добавки, а не лекарства при най-малкото неразположение и задължително си набавяйте поне седем часа сън в денонощието. Помислете малко над факта, че седем часа на фона на 17 часа, в които вършите нещо, са дори малко на организма да си почине и да се презареди.

Вслушвайте се в сигналите на тялото си

При дори малки неразположения, но постоянни и продължаващи във времето, отидете на лекар. Не отлагайте, докато нещо се хронифицира или се влоши. Знаете колко са важни превантивните прегледи и мерките взети навреме. И сте наясно, че дори малките физически неразположения често влияят на работоспособността и психиката, така че не ги поддържайте във времето.

Намерете баланса между личния и професионалния си живот

Установяването на ясни граници между работата и личното време е важно. За да направите това, е необходимо да се откъснете от работа в определени часове, да посветите определени времеви интервали за лични дейности и да култивирате хобита извън професионалния контекст. Удовлетворителните условия на труд също са от решаващо значение за трайното психично здраве, по-специално за предотвратяване на прегаряне, затова внимавайте как и какво работите. Само от вас зависи да се насочите към онова, което ви доставя удовлетворение и не ви скапва физически и психически.

Научете се да казвате „не“

Управлението на времето си остава ключово умение за поддържане на психическо равновесие. Един от начините е да се научите да отказвате, когато е необходимо. В работата, ако сте претоварени, на приятел, който за пореден път иска услуга, която би ви отнела много време и нерви. Това не означава да сте крайни или да разваляте приятелства, а просто, когато не става дума за нечий живот, а за услуга, която ще изиска от вас поредната загуба на време и след това няма да можете да се наспите, да свършите своите неща, да видите близките си, нека да бъде отложена във времето или отказана. Не всеки път, разбира се. Затова са приятелите- за да си помагат, но понякога психическото и физическото натоварване заради другите, може да доведе нас до влошено здраве. Ако това се случи, после няма как да бъдем полезни на никого. Така че не забравяйте за здравословния егоизъм.

Управлявайте стреса

Да добавим към по-горните изречения- стресът е неизбежен, така че е добре да се научите да го управлявате. Разпознаването на наличието на стрес и прилагането на стратегии за справяне с него, са ключови стъпки за поддържане на психическо равновесие. Практики като медитация, дълбоко дишане и йога, могат да бъдат ефективни инструменти за управление на ежедневния стрес. Естествените продукти също могат да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството.

Бъдете оптимисти

Въпреки че не всичко е под наш контрол, ние запазваме способността да влияем на душевното си състояние. Култивирането на оптимизъм и възприемането на добро отношение към себе си, остават основни елементи за поддържане на положителна перспектива, дори в трудни моменти.

Научете се да бъдете издръжливи

Устойчивостта е способността да преодолявате предизвикателствата с лекота. Обхваща способността за усвояване на нови умения, адаптиране към промяна, поддържане на здравословно самочувствие и справяне с конфликти с увереност. Приемането на промяната и адаптирането към нови ситуации, може да помогне много за подобряване на психическото благополучие.

Потърсете професионалист веднага щом е необходимо

Понякога емоционалното страдание е твърде голямо- прекомерно емоционално бреме, постоянна тревожност, трудности при справяне с ежедневието и т.н. В тези ситуации може да е от полза да потърсите подкрепа от професионалист като психолог или вашия личен лекар. Много хора не го правят, особено тук в нашата страна, от срам, за да не бъдат обявени за „луди“, но повярвайте лудостта, която следва, ако не обърнете внимание навреме на емоциите и мислите си, е много по-тежка и по-трудна за преодоляване.

Може всичко, което казахме до тук да ви се струва до болка познато и дори ненужно. Но върнете се пак и помислете- изпълнявате ли наистина съветите, които ви дадохме, вслушвате ли се поне наполовина в тях или продължавате да си карате постарому, повтаряйки си „и това ще мине“? Да, то ще мине, но не винаги без чужда намеса. Бъдете оптимисти, без да отхвърляте истината и чуждата помощ, ако тя е необходима. Психичното здраве претърпява естествени промени под въздействието на външни и лични фактори. Ето защо е изключително важно да запазим този ценен ресурс. Да го поддържаме чрез добро физическо здраве на първо време и чрез приемането на тези прости решения, които ви предложихме. Всеки от нас може не само да предвиди появата на проблеми с психичното здраве, но и да си създаде една балансирана и пълноценна година, каквато заслужава!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.