
не. В комбинация с тях често похапваме и чипс, солети и гризини. Знаете ли обаче, че именно тези храни могат да повлияят на начина, по който се чувствате? Белгийски учени откриха, че мазните храни могат да понижат настроението. Изследователите са убедени, че хората, които посягат към нездравословните ястия се чувстват по-тъжни и унили. „Подложихме 20 доброволци на различни тестове като през цялото време наблюдавахме мозъчната им активност. Оказа се, че когато ядат прекалено мазна храна се задейства центърът в мозъка, който е отговорен за неприятните чувства”, обяснява д-р Лукас Ван Уденове, ръководител на проучването. В началото на изследванията доброволците са били напълно здрави без никакви оплаквания. „Установихме, че храната, която човек приема може да е в основата на редица сериозни заболявания като депресия и анорексия”, казва д-р Ван Уденове. „Оказа се, че колкото по-мазна храна поемаме, толкова по-зле се чувстваме.”
Досега се знаеше, че има пряка връзка между храната и настроението – шоколадът например прави човек щастлив, тъй като предизвиква отделянето на ендорфини – хормоните на щастието. Учените обаче не бяха открили кои храни са виновни за тъгата и умората. „Наситените мазнини са най-опасни. Освен, че покачват нивото на вредния LDL холестерол и могат да блокират артериите на сърцето, вече знаем, че водят до депресия", допълва ученият. Изследователите са категорични, че мазните храни трябва да се избягват колкото се може повече. Приемът на пресни плодове и зеленчуци може да намали тяхното вредно действие.
За добро настроение Ревита Ви препоръчва
Calmeral, 600 mg
Izi Night, 252 mg
Ge 132 Active, 100 mg
Жълт кантарион, 420 mg
Гинко, 460 mg
Глог (плод), 510 mg
Добро настроение, 471 mg
Корейски женшен, 560 mg
Хмел (цвят), 310 mg
Маточина (лист), 490 mg
Спокойна нощ, 440 mg
Валериана (корен), 530 mg
Валериана, 525 mg
Дамиана (лист), 400 mg
Коча трева (билка), 380 mg
Хвойна синя (плод), 425 mg
Коментари (0)
Нов коментар