×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Плодовете на Malpighia glabra и Malpighia emarginata са широко известни като „aцерола череша“ или „барбадоска череша“ и са същинско чудо на природата. Плодовете на ацерола са добре познати с високото си съдържание на натурален витамин С, фенолни съединения, включително производни на бензоена киселина, фенилпропаноиди, флавоноиди, антоцианини и каротеноиди. Екстракти и биоактивни съединения, изолирани от ацерола, се изследват за техните различни действия, насърчаващи здравето- антиоксидантни, противотуморни, антихипергликемични и протектиращи кожата. Днес ще ви я представим по-подробно именно нея- ацеролата.

Състав

Родът Malpighia съдържа около 45 вида храсти или малки дървета, които се култивират главно заради сладкия вкус на техните сочни плодове, богати на витамин С. Сред тях M. glabra и M. emarginata са често използвани за търговско отглеждане и консумация. Тези растения са местни за Централна, Северна и Южна Америка и се култивират главно в Бразилия, Мексико и някои части на Югоизточна Азия и Индия. Черешата на Malpighia е широко известна като „ацерола череша“ или „барбадоска череша“. Освен високото съдържание на натурален витамин С, плодът съдържа и аминокиселини, фенолни съединения, включително антоцианини и флавоноиди, както и каротеноиди, което го прави подходящ кандидат за класифициране като хранителен продукт. Фруктозата и глюкозата са основните монозахариди, открити в плодовете на ацерола, в които ще намерим още лимонена и винена киселина. Този плод е богат и на витамин А, тиамин, рибофлавин и ниацин, а също така съдържа минерали като калций, желязо, калий и магнезий. Различни търговски продукти, съдържащи Acerola, се използват като хранителни добавки за засилване на имунния отговор, антиоксидантен потенциал и за хранителни нужди. Въпреки това, ацерола не е много проучена за нейните фармакологични/терапевтични действия и научните данни относно преценката на дозата, взаимодействията и токсичността не са толкова много.

Здравословни свойства

Екстрактите от различни плодови части на Acerola показват мощна антиоксидантна, антитуморна, антимутагенна, антидиабетна, хепатопротективна (предпазваща черния дроб) и защитаваща кожата активност.

Сред основните ползи на този плод са:

  • Повишен имунитет- благодарение на изключително високото си съдържание на витамин С, ацерола може значително да помогне за укрепване на имунната система.
  • Защита срещу увреждане на кожата- ацерола съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят кожата от увреждане, причинено от свободните радикали.
  • Здрава сърдечно-съдова система- редовната консумация на ацерола може да има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Относно съдържанието на витамин C

Ацерола съдържа 20 до 30 пъти повече витамин С от портокалите. „Нагледно“ казано- една малка череша ацерола, тежаща приблизително 4,5 грама, може да покрие препоръчителния дневен прием на витамин С за възрастен. Препоръчителната дневна доза аскорбинова киселина за жени е между 80 и 100 мг/дневно. Това количество може да достигне и 120 мг при кърмачки. За мъже дозата е между 100 и 120 мг. При наличие на заболяване или за превенция на грипоподобни симптоми, може да приемате и по-голяма от препоръчителната доза. Съдържанието на витамин C в ацерола е от 1000 до 2300 мг на 100 грама. За витамин С знаете достатъчно- мощен антиоксидант, който помага за защитата на нашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали. Освен това той участва в производството на колаген, който допринася за здравето на кожата, кръвоносните съдове, сухожилията и ставните връзки. Поддържането на адекватни нива на витамин С в тялото с помощта на естествени източници като ацерола, може да помогне за предотвратяване на настинки (особено сега в студения сезон), да намали симптомите на стрес, да стимулира заздравяването на рани и да оптимизира мозъчната функция. Накратко- ацерола е един от най-надеждните източници на натурален витамин С, който спомага за поддържане на оптимално здраве.

Ползи за кожата

Богатството на витамин С в ацерола съвсем естествено я прави и ценен съюзник за поддържане и подобряване на здравето и блясъка на кожата. Витамин C допринася за образуването на колаген- основен протеин, отговорен за структурата и стегнатостта на кожата. Освен това помага за неутрализиране на свободните радикали- тези нестабилни молекули, които ускоряват процеса на стареене на кожата. Като противодейства на тези вредни ефекти, ацерола предлага естествен ефект против стареене. Благодарение на високата си концентрация на каротеноиди- растителни пигменти с мощни антиоксидантни свойства, ацерола може също така да помогне за защита на кожата от увреждане, причинено от излагане на слънце. Чрез насърчаване на здравословен тен и намаляване на възпалението на кожата, тя носи полза и при предотвратяване и облекчаване на обриви и акне. Интересно е да отбележим, че ацерола съдържа желязо и калций- два основни минерала за здравето на кожата. Желязото допринася за преноса на кислород до клетките на кожата, което е от основно значение за тяхното обновяване и възстановяване. Калцият от своя страна участва в регулирането на хидратацията на кожата и може да помогне за поддържането на нейната защитна бариера.

Независимо от това как сте избрали да консумирате ацерола, важно е да запомните, че най- добрите резултати се постигат с времето. При редовна и продължителна употреба ще видите забележими подобрения в качеството и външния вид на кожата. Препоръчва се също така да се спрете на здравословна и балансирана диета, както и активен начин на живот, за да увеличите максимално положителните ефекти на ацерола.

Ацерола при профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Ролята и в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания се подчертава от множество научни изследвания. Сърдечно-съдовите заболявания представляват значителна част от глобалната смъртност. Въпреки това, балансираната диета, богата на основни хранителни вещества, може да изиграе важна превантивна роля. В този контекст ацерола се откроява със своята концентрация на антиоксиданти, по-специално антоцианини, каротеноиди и разбира се, витамин С. Антоцианините-естествени пигменти, които придават на ацерола нейния жив червен цвят, са фенолни съединения, известни с благоприятния си ефект върху сърдечно-съдовото здраве. Тяхното антиоксидантно действие помага за защита на кръвоносните съдове от увреждане, причинено от оксидативен стрес- един от ключовите механизми в развитието на сърдечно-съдови заболявания. Каротеноидите от своя страна, помагат за защитата на артериите и насърчават доброто здраве на сърцето. Проучванията показват, че високата консумация на плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

И отново да отбележим- ацеролата не трябва да се разглежда като чудодейно лекарство, а по-скоро като допълнение към балансирана диета и здравословен начин на живот, включително редовна физическа активност.

Как да я включим в диетата си?

Има няколко начина да включите ацерола в диетата си- дали под формата на сок, прах или като хранителна добавка, със сигурност ще е добре да го направите. Сокът от ацерола се оказва чудесен начин да се възползвате от него- може да го пиете самостоятелно или да го добавяте към вашите смутита и сокове. Ацерола на прах се представя като универсален вариант, смесващ се лесно с вашите кисели млека, протеинови шейкове или мюсли. При нас ще я намерите под формата на сироп, прах, капсули, таблетки за смучене, в комбинация с пчелно млечице, мака, спирулина, лавандула и т.н., в зависимост от предпочитанията ви. Вече казахме, че е особено подходяща за прием в есенно-зимния период на настинките и вирусите.

Противопоказания

Ацерола трябва да се консумира разумно и умерено, като се избягват излишъците, които могат да доведат до нежелани реакции, особено поради високото съдържание на витамин С. Прекомерната консумация на витамин С може да причини симптоми на токсичност, като диария, гадене, безсъние и главоболие. По принцип предозирането с витамин C е почти невъзможно, тъй като организмът усвоява количествотo, което му е необходимо, а останалото се изхвърля чрез урината. И все пак- бъдете внимателни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.