Повече от 5000 години човечеството отглежда и консумира кокосови орехи. Популярността им се свързва главно с техния несравним вкус и широкия спектър от кулинарни приложения. Освен в суров вид, плодът се предлага на пазара и под формата на масло, мляко, сметана, в сушен вид, включително и като кокосови стърготини, а дори във вид на подсладител и брашно. Кокосът е изключително почитан и в сферата на козметичната индустрия, тъй като оказва полезно въздействие върху кожата, косата, ноктите и устните. Той действа хидратиращо, облекчаващо раздразненията, регенериращо и превантивно срещу увреждането на тъканите. Освен всичко това, кокосовият орех се оказва и отлично терапевтично средство при някои заболявания и здравословни състояния.
Кокосовото масло - растителната полезна мазнина, извличана от месестата част на бялата ядлива ядка (копра), е продуктът, който най-често се използва с медицински цели. Кокосовото масло може да се приема под формата на хранителни добавки или да се нанася локално върху кожата и косата. Популярно е приложението му и в кулинарията.
Полезен ли е кокосовият орех за здравето?
Определено, да! Всъщност, този плод предоставя множество ползи за човешкия организъм. Без значение как се яде и под каква форма се приема вътрешно, той допринася със следните терапевтични ползи:
засища глада и е изключително питателен. Съдържа мазнини, но от полезните. Всъщност, неговото използване стана популярно главно след като се доказа, че е по-добрата алтернатива на популярните типове масла за готвене (слънчогледово олио, зехтин и други);
действа антиоксидантно и предпазва клетките от оксидативен стрес, както и цялото тяло от преждевременно стареене;
снабдява организма с полезни вещества като желязо, мед, селен, витамин С и някои от групата В;
насърчава сърдечното здраве;
кокосовият орех има противоракови свойства. Според някои изследователи той може да предотврати образуването на някои ракови клетки;
ускорява обмяната на веществата и спомага за нормалното усвояване на жизненоважните за тялото витамини, минерали и полезни киселини;
регулира функциите на щитовидната жлеза и има научно доказани хормонорегулиращи свойства;
има данни, че кокосовият орех проявява и антимикробни свойства, особено ако се прилага локално върху наранена или раздразнена кожа;
поддържа нормалния енергиен баланс в тялото и спомага за по-лесното преодоляване на умората, както и за постигане на по-добри резултати при активно спортуващите;
предпазва от развитие на диабет, тъй като контролира нивата на кръвната захар и увеличава инсулиновата чувствителност;
идеален за консумация по време на диета, тъй не повишава нивата на холестерола и блокира процеса по натрупване на мазнини около вътрешните органи.
Как да отворим кокосов орех?
За да се възползвате от вкусовите и терапевтичните качества на кокосовия орех, най-добре е да го консумирате в суров вид. Тази задача обаче не е много лесна поради специфичната кора на плода. За достигнете до неговия сок, не е нужно да я чупите. Достатъчно е да пробиете една малка дупчица в кората на ореха. През нея в допълнителен съд можете да прелеете наличния сок.
Може ли да навреди?
Този плод може да има ефект на слаб алерген. Изключително редки са случаите, в които може да предизвика някакви негативни реакции върху тялото. Такива са възможни само и единствено в случаите на индивидуална непоносимост, проявяваща се с храносмилателен дискомфорт, гадене, стомашна болка и диария. Веднага след като е преустановена консумацията на сока от плода, спират и страничните ефекти от него.
Имайте предвид, че кокосовият орех, макар да помага за отслабването, съдържа не малко на брой калории и честата му консумация задължително трябва да се комбинира с физически упражнения и редовни тренировки.
Свързани продукти
Kokosfett bio Ayurveda / Био кокосово масло, 350 ml
Кокосово масло - CoconutRich™ Coconut Oil Extra Virgin, 1000 mg x 120 софтгел капсули
Кокосово масло за готвене (течно) - 93% MCTs‡ (мастни киселини), 300 ml
Кокосово масло оргáник - 62% MCT - За кулинарна, диетична и козметична употреба, 474 ml
Средноверижни триглицериди от кокосово масло - Енергия и регулиране на теглото, 180...
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар