×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

кокосов орех


Повече от 5000 години човечеството отглежда и консумира кокосови орехи. Популярността им се свързва главно с техния несравним вкус и широкия спектър от кулинарни приложения. Освен в суров вид, плодът се предлага на пазара и под формата на масло, мляко, сметана, в сушен вид, включително и като кокосови стърготини, а дори във вид на подсладител и брашно. Кокосът е изключително почитан и в сферата на козметичната индустрия, тъй като оказва полезно въздействие върху кожата, косата, ноктите и устните. Той действа хидратиращо, облекчаващо раздразненията, регенериращо и превантивно срещу увреждането на тъканите. Освен всичко това, кокосовият орех се оказва и отлично терапевтично средство при някои заболявания и здравословни състояния.

Кокосовото масло - растителната полезна мазнина, извличана от месестата част на бялата ядлива ядка (копра), е продуктът, който най-често се използва с медицински цели. Кокосовото масло може да се приема под формата на хранителни добавки или да се нанася локално върху кожата и косата. Популярно е приложението му и в кулинарията.


Полезен ли е кокосовият орех за здравето?

Определено, да! Всъщност, този плод предоставя множество ползи за човешкия организъм. Без значение как се яде и под каква форма се приема вътрешно, той допринася със следните терапевтични ползи:

  • засища глада и е изключително питателен. Съдържа мазнини, но от полезните. Всъщност, неговото използване стана популярно главно след като се доказа, че е по-добрата алтернатива на популярните типове масла за готвене (слънчогледово олио, зехтин и други);

  • действа антиоксидантно и предпазва клетките от оксидативен стрес, както и цялото тяло от преждевременно стареене;

  • снабдява организма с полезни вещества като желязо, мед, селен, витамин С и някои от групата В;

  • насърчава сърдечното здраве;

  • кокосовият орех има противоракови свойства. Според някои изследователи той може да предотврати образуването на някои ракови клетки;

  • ускорява обмяната на веществата и спомага за нормалното усвояване на жизненоважните за тялото витамини, минерали и полезни киселини;

  • регулира функциите на щитовидната жлеза и има научно доказани хормонорегулиращи свойства;

  • има данни, че кокосовият орех проявява и антимикробни свойства, особено ако се прилага локално върху наранена или раздразнена кожа;

  • поддържа нормалния енергиен баланс в тялото и спомага за по-лесното преодоляване на умората, както и за постигане на по-добри резултати при активно спортуващите;

  • предпазва от развитие на диабет, тъй като контролира нивата на кръвната захар и увеличава инсулиновата чувствителност;

  • идеален за консумация по време на диета, тъй не повишава нивата на холестерола и блокира процеса по натрупване на мазнини около вътрешните органи.


Как да отворим кокосов орех?

За да се възползвате от вкусовите и терапевтичните качества на кокосовия орех, най-добре е да го консумирате в суров вид. Тази задача обаче не е много лесна поради специфичната кора на плода. За достигнете до неговия сок, не е нужно да я чупите. Достатъчно е да пробиете една малка дупчица в кората на ореха. През нея в допълнителен съд можете да прелеете наличния сок. 


Може ли да навреди?

Този плод може да има ефект на слаб алерген. Изключително редки са случаите, в които може да предизвика някакви негативни реакции върху тялото. Такива са възможни само и единствено в случаите на индивидуална непоносимост, проявяваща се с храносмилателен дискомфорт, гадене, стомашна болка и диария. Веднага след като е преустановена консумацията на сока от плода, спират и страничните ефекти от него. 

Имайте предвид, че кокосовият орех, макар да помага за отслабването, съдържа не малко на брой калории и честата му консумация задължително трябва да се комбинира с физически упражнения и редовни тренировки.  

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.