×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Липса на витамин В6


В6, известен още като пиридоксин, е част от водноразтворимите витамини от група В. Неговата активна, коензимна форма – пиридоксал 5' фосфат, помага на над 100 ензима в тялото да изпълняват правилно функциите си. Продължителният недостиг на този нутриент е рисков фактор за развитието на хормонален дисбаланс, микроцитна анемия, умора, кожни заболявания, депресия и безпокойство, когнитивен спад, мигрена, сутрешно гадене и др.

 

Макар подценяван и не толкова популярен, колкото други витамини, В6 има съществено значение за:

  • метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини;
  • синтеза на мозъчни невротрансмитери (серотонин, GABA и др.);
  • мозъчната функция, емоционалното състояние и съня;
  • производството на хемоглобин и превенцията на анемия;
  • функциите на диаминооксидаза (ДАО) – ензим, спомагащ за разграждането на хистамина;
  • профилактиката на инсулинова резистентност и диабет;
  • подобряване глюкозния толеранс у жени с гестационен диабет.

 

В6 има важен принос и за женското хормонално здраве!

Той играе решаваща роля за:

  • подобряване метаболизма и разграждането на естрогена;
  • преодоляване на естрогенната доминантност;
  • поддържане нормални нива на прогестерона и забавяне на прогестероновия дефицит, особено при жени над 40-годиша възраст;
  • намаляване на риска от преждевременна пременопауза и менопауза;
  • поддържане на репродуктивните способности;
  • нормалното протичане на менструалния цикъл;

 

Може ли да си набавяме В6 единствено чрез диетата?

Хранителни източници: телешки черен дроб, пилешко, пуешко, телешко и свинско месо, риба тон, сьомга, банани, портокали, авокадо, картофи, зеленолистни зеленчуци, шамфъстък, слънчогледови семки и много други.

Въпреки че витамин В6 присъства в редица животински и растителни храни, недостигът му поради нарушена абсорбция е широко разпространен. Някои от състоянията и условията, при които не се усвоява достатъчно добре са:

  • проблеми с бъбреците или черния дроб;
  • автоимунни чревни заболявания като целиакия, улцерозен колит и болест на Крон;
  • автоимунни възпалителни заболявания като ревматоиден артрит;
  • прием на орални контрацептиви (противозачатъчни таблетки);
  • системна консумация на алкохол и др.

Пиридоксинов дефицит се развива често и когато нивата на други витамини от група В (особено В12 и фолиева киселина) са ниски.

Защо стресът също може да отключи витамин В6 дефицит? Хормонът прогестерон (за който ще стане дума по-нататък), е предшественик на стресовия хормон кортизол, а прогестеронът се синтезира с участието на витамин B6. Следователно, хроничният стрес води до понижаване нивата на прогестерона  и съответно до дефицит на B6 поради засиления прогестеронов синтез.

 

ВЛИЯНИЕ НА В6 ВЪРХУ ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ

 

Витамин В6 и метаболизъм на естрогена

Черният дроб разгражда естрогена до три главни метаболита  – 2-хидроксиестрон (2-ОН), 4-хидроксиестрон (4-ОН) и 16-хидроксиестрон (16-ОН).

2-OH е „добрият“ естрогенов метаболит, който има слаб афинитет към естрогеновия рецептор и не предизвиква делене и мутации на клетките, докато 16-OH е „лошият“ метаболит на естрогена, който образува здрава връзка с естрогеновия рецептор и за който съществуват доказателства, че увеличава риска от онкологични заболявания. Разбира се, двата метаболита не са абсолютно лоши или добри, а в организма между тях съществува равновесие – с известен превес на 2-OH.

Витамин B6 спомага за разграждане на естрогена до 2-OH вместо до 16-OH, като по този начин противодейства на състоянието, известно като естрогенна доминантност и намалява риска от рак.

 

Витамин B6, прогестерон и бременност

След овулация (когато яйчникът освобождава яйцеклетка), фоликулът, в който е била яйцеклетката, се трансформира в жълтото тяло (corpus luteum). Жълтото тяло произвежда прогестерон през лутеалната фаза от менструалния цикъл и през първия триместър на бременността (в случай, че настъпи такава).

Ако лутеалната фаза, настъпваща след овулацията, не продължи достатъчно дълго, яйцеклетката не може да се имплантира, което води до разрушаване на маточната лигавица и спонтанен аборт. Този проблем до голяма степен се дължи на ниски нива на хормона прогестерон, участващ в този процес.

Витамин B6 увеличава нивата на прогестерона – „прогестационният“ хормон, който уплътнява и удебелява ендометриума, за да се концентрират в него хранителни вещества за оплодената яйцеклетка, и подготвя тялото за бременността.

В допълнение към подпомагащите фертилитета свойства на В6, трябва да се изтъкне и способността му да увеличава производството на цервикална слуз, която от своя страна е необходима за транспортиране на сперматозоидите до яйцеклетката.

 

Витамин В6 срещу сутрешното гадене през бременността

Този нутриент е отдавна документиран като средство за намаляване на сутрешното гадене, съпътстващо периода на бременността, включително най-тежката му форма – Хиперемезис гравидарум, която понякога налага хоспитализация поради тежката дехидратация.

В6 е включен в препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология като безопасно и ефективно решение срещу сутрешното гадене по време на бременността. 

 

Витамин В6 и надбъбречни хормони

Подобрява функциите на надбъбречните (адреналните) жлези, произвеждащи глюкокортикоидни хормони (включително кортизол), които са под контрола на хипоталамуса и хипофизата, а също така минералкортикоиди и полови хормони.

В6 оказва благоприятно въздействие върху оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, нормализира нивата на надбъбречните хормони и спомага за преодоляване надбъбречната умора – състояние на физическо и умствено изтощение, раздразнителност, когнитивен спад и понижаване на либидото.

витамин в6 - за какво помага

 

Други ползи от витамин В6

 

Естествен диуретик

Поддържа баланса на електролитите (особено на натрий, калий и магнезий). При такъв дисбаланс например, могат да се наблюдават твърде високи нива на натрий в организма, които предизвикват задържане на течности. Витамин В6 стимулира отделянето на натрий през бъбреците, намалява задръжката на вода, подуването и подпухването. 

 
Естествен „антидепресант“

  • Подпомага метаболизирането на триптофан в невротрансмитера серотонин и впоследствие в мелатонин, и подобрява настроението и качеството на съня.
  • Стимулира производството на успокояващия невротрансмитер GABA (гама-аминомаслена киселина, ГАМК), чиито ниски нива се свързват с тревожност.
  • Подпомага преобразуването на аминокиселината L-DOPA в невротрансмитера допамин, който предизвиква усещане за радост и удовлетворение. 

 

Прочетете още:

Лечение на хормонален дисбаланс с билки - възможно ли е и кои са растенията, полезни за женското здраве?

Специализираните пробиотици за жени и ролята им за интимното здраве

Източници:

https://hormonesbalance.com/articles/5-ways-vitamin-b6-benefits-hormones/

https://www.kjkhospital.com/vitamin-b6-fertility/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b6/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6684167/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229017/

https://share.upmc.com/2016/09/about-brain-chemicals/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8645981/

https://www.floliving.com/benefits-of-b6/

https://natural-fertility-info.com/vitamin-b6.html

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.