×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Кориолус - пуешка опашка
Кориолус / пуешка опашка - медицинска гъба за силен имунитет
Гъбата кориолус  (Trametes versicolor, синоними Boletus versicolo, Polyporus versicolor, Coriolus versicolor – по стари) е неядлива базидиева губа от семейство Polyporaceae. Тя е една от 100-те полезни гъби, използвани в медицината. Позната е още като пуешка опашка, пеперудено крило, пъстър траметес, разноцветна праханка, разноцветна праханова гъба или кавартаке. Кориолус е една от най-проучваните гъби от съвременната наука заради важното си значение както за традиционната медицина, така и за различните клинични практики. Богатството от полизахариди й придават противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, които нямат аналог в растителния свят. Латинското наименование Trametes versicolor означава “тънки” (trametes) и “многоцветни” (versicolor). В много азиатски култури тази гъба е символ на дълголетие, духовно проникновение и безкрайност. Известна в китайската култура като Tun Zhi, тя се използва от векове като имуномодулатор, който повишава имунната функция и помага в борбата с инфекциите. В Япония пък я наричат кавартаке и от 1977 година се предписва като адювантна терапия при пациенти с онкологични заболявания - по време и след химиотерапия.

Произход и разпространение

Гъбата кориолус/пуешка опашка е широко разпространена и вирее на повечето места по света, включително и у нас. Тя може да бъде открита в горите върху мъртвата дървесина на широколистни, по-рядко иглолистни дървета. Среща се целогодишно и не е ядлива, тъй като е прекалено жилава.

Описание на растението

Плодните тела на кориолус са с дължина от 2,5 до 10 см. и растат на групи, подредени в розетки и обагрени в красиви, преливащи се цветове – слоести ивици от кафяво, сиво, оранжево, зелено. Оттук идва и името й, тъй като тази лечебна гъба силно наподобява ярката опашка на дива пуйка. Пуешката опашка е базидиева гъба, а спороносният й слой (хименофор) е съставен от тръбички с пори (полипори) под повърхността. Тя няма пънче, а консистенцията на месото често е дървениста и/или жилава. Подобно на много полипорни гъби тя ражда плодни тела, които са оформени на етажи, групирани плътно едно върху друго. Тези представители на растителния свят са сапротрофи, което означава, че се хранят с разлагаща се материя на други живи същества. Ето защо винаги могат да бъдат открити върху стари, гниещи трупи. Растат през всички сезони. Често срещани са от пролетта до есента, а понякога дори и през зимата.

Състав

Кориолус/пуешка опашка съдържа широк спектър от естествени съединения, които формират уникалния й състав. Тя може да се похвали с 35 различни вида полезни фенолни съединения, сред които и флавоноидните антиоксиданти кверцетин и байкалин. Те от своя страна стимулират освобождаването на съединения, които защитават организма от увреждане и подпомагат имунитета. В гъбата са открити и два ценни полизахаропептида – крестин и PSP (полизахарид К), които притежават мощни имуностимулиращи и противотуморни свойства, стимулират имунната система за борба с инфекциите. Екстрактът от гъбата действа, като потиска растежа на туморните клетки, инхибира експресията на гени, които имат потенциал да причинят злокачествени заболявания, стимулира имунната система да произвежда повече от собствените клетки на тялото, които атакуват чужди клетки. Кориолус съдържа естествени пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, с което укрепват и здравето на имунната система. Тази уникална гъба съдържа незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини от група В, както и D3, F, H, C, пълен набор от микроелементи в лесно смилаема органична форма; флаваноиди, които подобряват микроциркулацията на кръвта; хитинови фибри, абсорбиращи токсини и токсини, тонизиращи червата. Като цяло, полизахаридите, протеините и липидите в екстрактите от T. versicolor изглежда действат синергично, за да модулират имунния отговор на множество нива. Извънклетъчната стимулация на рецепторите за разпознаване на образци (т.е. TLR2) може да подобри съзряването на макрофагите и дендритните клетки, да активира цитотоксичните CD8 + Т-клетки и естествените клетки убийци и селективно да индуцира производството на множество цитокини (т.е. IL-1alpha, IL-1beta, IL-2, IL-5, IL-6, IL-10, IL-12, фактор на туморна некроза [TNF] -алфа). Стимулирането на вътреклетъчни патогенни сензори (т.е. инфламазома) също е документирано и е критична стъпка за активиране както на вродения, така и на адаптивния имунитет.

За какво помага

Основните ползи на гъбата пуешка опашка се свързват с поддържането на силна имунна система, подпомагане здравето на чревната флора и действието й като мощен антиоксидант. Екстрактът успешно се прилага в превенцията и лечението на злокачествени заболявания, бактериални и вирусни инфекции, като имуностимулиращо и адаптогенно средство, при човешки папиломен вирус, храносмилателни проблеми, за детоксикация на черния дроб. Още през 2011-а за пръв са проведени експерименти с гъбния полизахарид-пептид върху трансгенни миши модели, които спонтанно развиват рак на простатата. Резултатите показват пълно инхибиране на развитието на туморни клетки. Други лабораторни тестове с животни показват, че Coriolus versicolor може да стимулира имунната система и да намали туморните клетки в черния дроб, кожата и съединителната тъкан. Пуешка опашка традиционно се използва в Япония за намаляване на вредните последици от химио и лъчетерапия.

Основни действия

 • Имуностимулиращо
 • Имуномодулиращо
 • Намалява риска от инфекции
 • Повишава съпротивителните сили срещу грип и настинка
 • Подпомага функциите на черния дроб, вкл. при хепатит
 • Действа детоксикиращо
 • Подкрепящо действие при химиотерапия
 • Подпомага терапията при някои щамове на човешкия папиломен вирус

За по-добро здраве на черния дроб

Екстрактът от кориолус може да помогне на черния дроб във функциите му да детоксикира организма. Установено е, че съединенията в гъбата имат благоприятен ефект върху този важен орган, като способстват за намаляване на токсичното натоварване и поддържат тялото по-здраво като цяло. Изследователите изучават и ползите от Coriolus versicolor при сериозни чернодробни заболявания като хепатит В.

Антивирусно действие

Имуностимулиращите способности на кориолус и подобни лечебни гъби помагат да се контролират вирусните инфекции. Доказано е, например, че кверцетинът подпомага синтеза на имунозащитния протеин интерферон-у, като инхибира освобождаването на провъзпалителните ензими циклооксигеназа (СОХ) и липоксигеназа (LOX). В резултат на това подобни екстракти се използват успешно при хора, заразени с вирусни инфекции като херпес симплекс вирус, ХИВ. Кориолус съдържа и полизахаропептидите крестин и PSP, които увеличават моницитите – видове бели кръвни клетки, които, според проучванията, се борят с инфекциите и насърчават имунния отговор.

Предотвратяване и лечение на настинка

Поради силните антивирусни и антимикробни свойства на гъбите кориолус, те могат да се справят с различни инфекции, включително обикновена настинка и грип. Значително подобряват имунитета и по този начин правят организма по-силен в борбата срещу болестотворните агенти. Добра идея е да се включи добавка с екстракт от гъбата, когато наближи сезонът на грипа.

Функции на адаптоген

Адаптогенът е вещество, което помага на организма да реагира на вътрешни или външни стресови фактори. Лечебните гъби, включително кориолус, се считат за най-добрите адаптогени, благодарение на тяхното съдържание на антиоксиданти и способността им да регулират имунната система.

За контрол на диабета

Гъбата пуешка опашка помага при болни от диабет, като намалява нивото на глюкозата в тялото. Според резултатите от доклад, публикуван в World Journal of Diabetes, приемът на гъбата е довел до намаляване на концентрацията на глюкоза в кръвта и е насърчила наддаването на тегло при пациенти с диабет.

Подпомагане на храносмилателната система

Диетичните фибри, под формата на полизахариди, съставляват около 50% от гъбата. Изследванията показват, че тези пребиотици насърчават растежа на полезните бактерии в червата и благоприятстват създаването на добра чревна микробиота. Поддържането на здравословен баланс на полезните бактерии в червата е от решаващо значение за поддържането на силна имунна система, тъй като чревните бактерии взаимодействат с имунните клетки и влияят пряко на имунния отговор. Пуешката опашка  съдържа пребиотици, които помагат за подхранването на тези полезни бактерии. 8-седмично проучване сред 24 здрави хора установило, че консумирането на 3 600 mg екстракт от гъбата на ден води до благоприятни промени в чревните бактерии и потиска растежа на евентуално проблемните бактерии Е. coli и Shigella. Изследване в епруветка показва, че екстрактът от пуешка опашка модифицира състава на чревните бактерии чрез увеличаване на популациите от полезни бактерии като Bifidobacterium и Lactobacillus, като същевременно намалява потенциално вредните бактерии като Clostridium и Staphylococcus. Наличието на здравословни нива на Lactobacillus и Bifidobacterium бактерии е свързано с подобрени чревни симптоми при диария, засилена имунна система, намалени нива на холестерол, по-ниски рискове от някои видове рак и подобрено храносмилане. Има още нещо уникално в пребиотиците на кориолус. Те могат да предотвратят абсорбирането на токсични съединения в храносмилателния тракт, което се явява превенция срещу злокачествени заболявания на дебелото черво и ректума.

Други ползи

 • За по-нисък холестерол
Високият холестерол води до различни видове сърдечни заболявания. Гъбите пуешка опашка помагат за намаляване на нивата на холестерола, добавяни към ежедневната диета, под формата на хранителна добавка.
 • При хипертония
Състоянието хипертония, или повишаване на кръвното налягане, възниква поради повишаване на налягането в артериите, пренасящи кръв. Екстрактът от гъбата пуешка опашка помага за намаляване на налягането, а оттам и на хипертонията.
 • Подобряване здравето на костите
Друга полза за здравето, с която се свързва пуешката опашка, касае костите. Проучвания показват, че екстрактът може да помогне  за регенериране на костния мозък.

Любопитни факти

 • Гъбите са използвани за медицински цели още в периода на неолита.
 • Според публикация в списание Spirit of Change: „до най-старата човешка мумия, датирана отпреди 4000 години, е открита гъба Piptoporus betulinus, използвана заради своите антибиотични свойства и като естествен убиец на паразити, все още в употреба днес“.
 • Археолозите са открили доказателства за употребата на гъби с лечебни действия върху египетските йероглифи. Те са били отбелязани като символ на безсмъртието, „деца на боговете, изпратени на Земята с мълнии, които се консумират само от фараоните“.
 • Ацтеките използвали гъби в свещените си ритуали.
 • Гъбата кориолус се използва в традиционната китайска медицина за поддържане на Jing и Qi. Jing означава „същност“ и стимулира растежа, докато Qi е символ на енергията и жизнената сила.
 • Екстрактът от гъбата пуешка опашка се дава и на кучета, особено за укрепване на тялото и срещу вътрешни паразити.
Приложение. Екстрактът от кориолус/пуешка опашка се предлага като хранителна добавка под формата на прах или капсули. Препоръчителната доза е 1000 мг дневно под формата на прах (еднократно), или 2 капсули по 500 мг. 2 пъти дневно. Възможни странични ефекти. Кориолус е като цяло безопасен продукт. Страничните му ефекти могат да включват диария, изпражнения с тъмен цвят и потъмняване на ноктите. Не се препоръчва при бременни, кърмачки и деца под 18 години. Вижте още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.