×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Медицинската гъба кориолус е едно от най-мощните природни средства за поддържане на имунната функция. 

 

Кориолус
Медицинската гъба кориолус се отличава с уникални терапевтични свойства

Медицинската гъба Кориолус/Пуешка опашка (Coriolus versicolor) е широко разпространена по света, включително и у нас. Тя  може да бъде открита в горите върху мъртвата дървесина на широколистни, по-рядко иглолистни дървета. Среща се целогодишно и не е ядлива, тъй като е прекалено жилава. Плодните й тела растат на групи, подредени в розетки и обагрени в красиви, преливащи се цветове – слоести ивици от кафяво, сиво, оранжево. Оттук идва и името й, тъй като тази лечебна гъба силно наподобява ярката опашка на дива пуйка. Позната е още като Пъстър траметес, Разноцветна праханка, Разноцветна праханова гъба, Каваратаке.

Основни действия

  • Имуностимулиращо.
  • Имуномодулиращо.
  • Намалява риска от инфекции.
  • Повишава съпротивителните сили срещу грип и настинка.
  • Подпомага функциите на черния дроб, вкл. при хепатит.
  • Детоксикатор.
  • Подкрепящо действие при химиотерапия.
  • Подпомага терапията при някои щамове на човешкия папиломен вирус.

Кориолус привлича вниманието не само с отличителната си хармония на краските, но и със своите необикновени качества, укрепващи здравето. В много азиатски култури тя е символ на дълголетие, духовно проникновение и безкрайност. Първоначално използвана в китайската традиционна медицина под името Tun Zhi, тя от векове се прилага като имуномодулатор, който повишава имунната функция и помага в борбата с инфекциите. В Япония пък още от 1977 година се предписва на пациенти с онкологични заболявания по време и след химиотерапия. С днешна дата екстрактът от плодни тела и мицел на гъбата успешно навлиза във фази I, II и III на клинични проучвания за приложение при рак на гърдата, стомаха, колоректален и езофарингиален карцином. Последни изследвания сочат, че Кориолус, прилагана като адювантна терапия, дава редица подобрения при рак на стомашно-чревния тракт, рак на гърдата и белодробен карцином.

При какви заболявания помага

Основните ползи на гъбата Пуешка опашка се свързват с поддържането на силна имунна система, за подпомагане здравето на чревната флора и действието й като мощен антиоксидант. Екстрактът успешно се прилага в превенцията и лечението на ракови заболявания, бактериални и вирусни инфекции, като имуностимулиращо и адаптогенно средство, при човешки папиломен вирус, храносмилателни проблеми, за детоксикация на черния дроб.

Уникален химичен състав

Кориолус/Пуешка опашка съдържа широк спектър от естествени съединения, които формират уникалния й състав. Тя може да се похвали с 35 различни вида полезни фенолни съединения, сред които и флавоноидните антиоксиданти кверцетин и байкалеин. Те от своя страна стимулират освобождаването на съединения, които защитават организма от увреждане и подпомагат имунитета. В гъбата са открити и два ценни полизахаропептида – крестин и полизахаридния пептид PSP, които притежават мощни имуностимулиращи и противоракови свойства. Кориолус съдържа естествени пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата, с което укрепват и здравето на имунната система. Доказано екстрактът от този природен продукт увеличава популациите на щамовете Bifidobacterium и Lactobacillus, като същевременно намалява потенциално вредните бактерии като Clostridium и Staphylococcus.

Приложение

Екстрактът от Кориолус се радва на особено внимание през последните години заради потенциала му при лечение на ракови заболявания. Още през 2011-а за пръв са проведени експерименти с гъбния полизахарид-пептид върху трансгенни миши модели, които спонтанно развиват рак на простатата. Резултатите показват пълно инхибиране на развитието на туморни клетки. Други лабораторни тестове с животни показват, че Coriolus versicolor може да стимулира имунната система и да намали раковите клетки в черния дроб, кожата, гърдата и съединителната тъкан.

Обещаващи са и изпитванията с хора. В проучвания екстрактите от Кориолус оказват благоприятно въздействие върху рака на стомаха, черния дроб, дебелото черво, гърдата и белия дроб. И въпреки че конвенционалното лечение на рака все още е по-ефективно от самостоятелното приложение на екстракта, той може да се прилага като адювантна терапия и да доведе до по-добри резултати, показват редица изследвания. Според учени в основата на подобен успех се крие в способността на Пуешка опашка да влияе на активността на специфични имунни клетки, включително тумор некрозис фактор (TNF), NK клетки, интерлевкини и хистамин.

  • Намалява страничните ефекти на раковите терапии

Кориолус/Пуешка опашка може да помогне за намаляване на страничните ефекти от химиотерапия и лъчетерапия благодарение на способността си да модулира имунната система. С други думи, екстрактът стимулира действието на полезните имунни Т-клетки, като същевременно потиска безполезните. В проучвания с пациенти с рак на хранопровода, белите дробове, стомаха, яйчниците и шийката на матката, които по време на химиотерапия са приемали екстракт от Кориолус, се съобщава за подобряване на имунитета, общото състояние и намаляване на болките. Като цяло, гъбата подобрява качеството на живот и дава възможност на болните по-добре да понесат съответната терапия.

  • За по-добро здраве на черния дроб

Екстрактът от Кориолус може да подпомогне черния дроб във функциите му да детоксикира организма. Установено е, че съединенията в гъбата имат благоприятен ефект върху този важен орган, като способстват за намаляване на токсичното натоварване и поддържат тялото по-здраво като цяло. Изследователите изучават и ползите от Coriolus versicolor при сериозни чернодробни заболявания като хепатит В.

  • Антивирусно действие

Имуностимулиращите способности на Кориолус и подобни лечебни гъби помагат да се контролират вирусните инфекции. Доказано е, например, че кверцетинът подпомага синтеза на имунозащитния протеин интерферон-у, като инхибира освобождаването на провъзпалителните ензими циклооксигеназа (СОХ) и липоксигеназа (LOX). В резултат на това подобни екстракти се използват успешно при хора, заразени с вирусни инфекции като херпес симплекс вирус, ХИВ и орофарингеален рак на устата. Кориолус съдържа и полизахаропептидите крестин и PSP, които увеличават моницитите – видове бели кръвни клетки, които, според проучванията, се борят с инфекциите и насърчават имунния отговор.

  • Функции на адаптоген

Адаптогенът е вещество, което помага на организма да реагира на вътрешни или външни стресови фактори. Лечебните гъби, включително Кориолус, се считат за най-добрите адаптогени, благодарение на тяхното съдържание на антиоксиданти и способността им да регулират имунната система.

  • Подпомагане на храносмилателната система

Диетичните фибри, под формата на полизахариди, съставляват около 50% от гъбата. Изследванията показват, че тези пребиотици насърчават растежа на полезните бактерии в червата и благоприятстват създаването на добра чревна микробиота.

8-седмично проучване сред 24 здрави хора установило, че консумирането на 3 600 mg екстракт от гъбата на ден води до благоприятни промени в чревните бактерии и потиска растежа на евентуално проблемните бактерии Е. coli и Shigella. Изследване в епруветка показва, че екстрактът от пуешка опашка модифицира състава на чревните бактерии чрез увеличаване на популациите от полезни бактерии като Bifidobacterium и Lactobacillus, като същевременно намалява потенциално вредните бактерии като Clostridium и Staphylococcus. Наличието на здравословни нива на Lactobacillus и Bifidobacterium бактерии е свързано с подобрени чревни симптоми при диария, засилена имунна система, намалени нива на холестерол, по-ниски рискове от някои видове рак и подобрено храносмилане.

Има още нещо уникално в пребиотиците на Кориолус. Те могат да предотвратят абсорбирането на токсични съединения в храносмилателния тракт, което се явява превенция срещу рак на дебелото черво и ректума.

Дозировка и странични ефекти

Кориолус е като цяло безопасен продукт. Страничните му ефекти могат да включват изпражнения с тъмен цвят и потъмняване на ноктите. Не се препоръчва при бременни, кърмачки и деца под 18 години.

Като заключение. От дълбока древност гъбата Кориолус/Пуешка опашка се използва като натурален продукт, който осигурява добро общо здраве, силен имунитет и детоксикация на организма. Проучванията, използващи съвременни методи за изследване, продължават да показват резултати в потвърждение на качествата на тази гъба.

Любопитни факти

  • Гъбите са използвани за медицински цели още в периода на неолита.
  • Според публикация в списание Spirit of Change: „до най-старата човешка мумия, датирана отпреди 4000 години, е открита гъба Piptoporus betulinus, използвана заради своите антибиотични свойства и като естествен убиец на паразити, все още в употреба днес“.
  • Археолозите са открили доказателства за употребата на гъби с лечебни действия върху египетските йероглифи. Те са били отбелязани като символ на безсмъртието, „деца на боговете, изпратени на Земята с мълнии, които се консумират само от фараоните“.
  • Ацтеките използвали гъби в свещените си ритуали.
  • Гъбата кориолус се използва в традиционната китайска медицина за поддържане на Jing и Qi. Jing означава „същност“ и стимулира растежа, докато Qi е символ на енергията и жизнената сила.
  • Екстрактът от гъбата пуешка опашка се дава и на кучета, особено за укрепване на тялото и срещу вътрешни паразити.

Прочетете още:

Вижте всички продукти с медицински гъби:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.