Search
Филтрирай по...

Сънната апнея – по-опасна, отколкото предполагаме

Специалисти от Националния Институт за сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ установили, че сънната апнея е застрашаващо живота състояние, тъй като четирикратно увеличава риска от преждевременна смърт.

Изследването уточнява, че прекъсването на дишането по време на сън е опасно, без значение от възрастта, пола или наличието на сърдечносъдови нарушения. Ако пък засегнатият от сънна апнея страда и от сърдечносъдово заболяване, рискът от това да се стигне до фатален край нараства цели 5 пъти.

Нарушеното дишане през нощта възпрепятства възможността въздухът да достигне до белите дробове. За съжаление, при наличие на сънна апнея е възможно дишането съвсем да прекъсне в продължение на няколко секунди или дори минути.

Кратките прекъсвания в дишането по време на сън пречат и на навлизането на кислород в кръвта. Това от своя страна може да предизвика сърдечен удар или да доведе до развитието на хипертония или диабет.

Един от симптомите, по които и сами можем да разпознаем сънната апнея, са сутрешното главоболие, както и често повтарящите се усещания за сънливост и умора през деня. Състоянието на такива лица допълнително се усложнява, в случай че страдат и от наднормено тегло.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top