Search
Филтрирай по...

Ярките плодове предпазват от дегенерация на невроните

Увеличената употреба на плодове, които съдържат пигменти каротиноиди, особено бета-каротин и лутеин, може да предотврати или отложи развитието на странична амиотрофична склероза, съобщава Medical News Today. В изследване, публикувано в сп. Annals,  учени под ръководството на Алберто Ашерио, професор по епидемиология и хранене в Харвардския институт по обществено здравеопазване, са използвали данните на близо 1 милион души. След като са проучили начина на храненето им, учените са регистрирали сред тях 1093 души болни от странична амиотрофична склероза (САС). В тяхното меню липсвали каротиноиди.

Според епидемиолозите колкото е по-голямо количеството употребявани каротиноиди, толкова по-малък е рискът от това страшно заболяване, което води до парализа, пълна атрофия на мускулите и смърт.  Освен това хората с повишено съдържание на каротиноиди в менюто се отличавали с по-голяма физическа активност, били по-образовани, приемали добавки, съдържащи витамини С и Е. По-малко са подложени на риск от САС са хората, употребяващи продукти с високо съдържание на бета-каротин и лутеин, които ги има особено много в тъмнозелените зеленчуци, поясняват учените.

САС или амиотрофична латералната склероза (АЛС) е заболяване, което за няколко години води до парализа и пълна атрофия на мускулите. Болестта се развива на възраст от 40 до 70 години и по-често поразява мъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top