×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Протеините, наред с въглехидратите и мазнините, са основните макронутриенти, необходими за човешкия организъм да функционира правилно. Балансираното им набавяне директно чрез продукти от нашата трапеза или от хранителни добавки е от ключово значение както за пълноценното ни съществуване като живи организми, така и за добрата визия на фигурата ни.

Наричани още белтъчини, протеините са специфични с това, че са и главен градивен компонент на тялото, тъй като подпомагат изграждането на тъканите, но също така и на тяхното регенериращо свойство при възстановителния процес след травма, стрес и натоварване. Нещо повече – чрез смилането на тези вече приети в организма вещества се образуват аминокиселини, които са не по-малко отговорни за оптималното ни здравословно състояние.

Дълги години битуваше митът, че протеини можем да си набавим само и единствено чрез месо и някои видове животински продукти (мляко, сирене, яйца). Истината обаче е и, че редица растителни продукти са не по-малко богати на белтъчини. Именно за растителните протеини, различните видове и разликите между тях, както и ролята им за пълноценното ни здраве и стройно тяло, ще си поговорим в редовете по-долу.


Какво представляват растителните протеини?

Те са протеини в чистия смисъл на термина. Стандартно наричаме само „протеини“ тези, които са извлечени от животинско месо или производен продукт (например, мляко). Растителните белтъчини са много сходни с животинските. Ето защо често се твърди, че разликата между тях е само в произхода. Но това не е изцяло така.

Истината е, че растителните и животинските протеини не са с идентична структура. От тук следват и сериозни различия в тяхното усвояване. Ако се върнем на аминокиселините, от които на практика са изградени белтъчините, можем лесно да обясним това несходство. Аминокиселините като структурен елемент на протеина са подредени в дълги полипептидни вериги и си взаимодействат в конкретен ред. С други думи, има няколко нива в конструкцията от аминокиселини, докато се получи молекулата белтък. Учените са установили четири такива нива (първично, вторично, третично и четвъртично). Разликата между растителните и животинските протеини най-добре проличава на вторично ниво. При растителните съдържанието на така наречения бета-лист е много по-високо, докато на алфа-спиралата – твърде ниско. Тези различни стойности влияят и на скоростта на усвояване. Но освен по този критерий, по-слабата абсорбция на растителните белтъчини намира и второ, допълнително обяснение. В тях има значително количество фибри, които на практика блокират пътя на ензимите към поетите протеини. Това допълнително пречи на нормалното усвояване на хранителните вещества.


Хранителни добавки с растителен протеин – това ли е единствената алтернатива?

Противно на всеобщото мнение, съществуват множество източници на растителни протеини в природата. Познаването им е изключително важно за хора, които са на изцяло веган режим. Според някои диетолози и медицински експерти, и вегетарианците е добре да наблегнат на растителни белтъчини в своето меню. Причината е, че млечните продукти съдържат твърде малко, в много случаи незначително количество протеини по сравнение с месните. Особено богати на протеини са бобовите растения, семената, ядливите водорасли и някои зеленчуци.

Същевременно, поради по-сложното усвояване на растителните белтъчини, мнозина предпочитат прием на хранителни добавки. Това не е случайно и си има своята обоснована научна логика. При производството на тези препарати под внимание се взимат имат особеностите в преработката на растителните белтъчини. Забавянето и непълнотата на тяхното усвояване нерядко са преодолявани чрез добавяне на помощни вещества.


Какви ползи носят за човешкото здраве?

Растителните и животинските протеини се различават по структура и начин на усвояване, но пък имат идентични свойства в поддържането на човешкото тяло здраво и силно. Най-често специалистите посочват следните:

  • Осигуряват нормалния растеж на децата;
  • Позволяват правилното развитие на всички мускулни групи;
  • Подпомагат изграждането на костната система, растежа на косъма и ноктите, както и на редица други тъкани в тялото;
  • Спомагат за поддържането на физическата сила и издръжливост;
  • Насърчават регенерацията на увредената тъкан;
  • Поддържат нормалния енергиен баланс в тялото;
  • Подпомагат борбата на организма срещу настъпили инфекции от различен тип;
  • Регулират метаболизма;
  • Поддържат ни сити.


Отслабва ли се наистина с растителни протеини?

Нашата телесна маса зависи пряко от мозъка и по-конкретно от хипоталамуса. Именно в тази част на мозъчната кора се обработва информацията дали тялото има нужда от храна, или не. Когато организмът поеме достатъчно количество белтъчини, хормонът, отговорен за апетита ни, сигнализира, че сме сити. Този процес се случва и когато консумираме растителни протеини. Ето защо съвсем нормално е, че при диета, в която те са в значително количество, може да се свалят килограми. Също така, не е случайно, че много диетолози препоръчват на веганите да започват своя ден със закуска, богата на растителни протеини. Само с тях тази група от хора може да получи достатъчно количество енергия и тонус, с които да изкара до следващото хранене.


Растителни протеини – само за вегани и трениращи ли е?

Не. Всъщност, мнозина приемат подобни продукти или храни дори ако в режима им са включени и животински продукти. Растителните протеини наистина са изключително важни за веганите и полезни за трениращите. Без тях мускулната треска е гарантирана и напротив – покачването на мускулна маса за сметка на мазнините почти невъзможно. Същевременно, растителни протеини се препоръчват и в други случаи, например:

  • След тежко боледуване и отслабване на тялото;
  • При хронична умора и липса на тонус;
  • След рязка загуба на телесна маса;
  • При невъзможност да се възстанови изгубеното тегло чрез консумираната храна;
  • При установен дефицит на протеини в режима на хранене (най-често по следните симптоми: умора, раздразнителност, гадене, болки по цялото тяло, стомашни проблеми косопад и изтъняване на косъма).


Какви видове има и по какво се различават?

Както вече споменахме, в растителния свят има много представители, богати на протеини. Експертите обаче препоръчват конкретни типове неживотински продукти, защото са с повече, а и по-лесно усвояеми белтъци.

В нашия онлайн магазин сме се постарали да предоставим максимално широк избор от хранителни добавки с растителни протеини, като разбира се, сме взели в предвид и мненията на специалистите. Така че, ако досега сте консумирали само стандартния соев белтък, вече можете да го замените с някоя от следните добавки:

  • Според източника: грахов, оризов, от нахут, бадемов, ленен, от тиквено семе, конопен, от бял трън, сусамов, пшеничен, от водарсли като хлорела и спирулина, билково-зеленчуков и други);
  • Според структурата си – изолат (с по-висока концентрация и степен на чистота) и концентрат;
  • Според формулата за по-лесно усвояване – с добавено съдържание на ензими, аминокиселини и триглицериди;
  • Според вкуса си – без, шоколад, ванилия и други;
  • Според предназначението си – за деца, за активно трениращи, с ниска концентрация за профилактика;
  • Според формата – течна (включително за пиене), на прах;
  • Според допълнителни добавки – с лечебни гъби за още по-силно укрепване на тялото и тонизиране, с ферментирали вещества в подкрепа на стомашно-чревния тракт, включително и във връзка с правилното усвояване на белтъка, с бета-глюкани за по-силен имунитет и по-бързо сваляне на килограми и други.

В онлайн магазин Ревита ще откриете изключително разнообразие от 100% растителни, включително органични протеинови формули. Ние работим само с производители и марки, доказали се като водещи на пазара с хранителни и фитнес добавки. Напомняме ви, че можете да разчитате и на безплатна консултация с експерт от екипа ни при нужда за избор на най-добрия веган белтък за вашия режим.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.