Мазната храна предизвиква промени в работата на мозъка и провокира развитието на депресия, смятат учени от университета в Монреал. Експеримент с опитни мишки е показал, че храната с високо съдържание на мазнини сменя химичния състав на мозъка още преди да се отрази пагубно на талията. Освен лабораторните опити, експерти от отделението по психично здраве при Canadian Obesity Network и от университета в Навара (Испания) са наблюдавали 12 059 души в продължение на шест години. Това им позволило да направят извод, че голямо количество трансмазнини е свързано с депресията. Противно на тях зехтинът не заплашвал с емоционална нестабилност.
Участниците в експеримента били подложени на диета, наситена с трансмазнини. В края на изследването били засечени 657 нови случая на депресия
. При употребяващите най-много трансмазнини, рискът от развитие на депресии бил по-висок с 42%. Коренно противоположен бил ефектът от употребата на зехтин и полинаситените мазнини, на които е богата рибата –омега-3 мастните киселини помагат за смъкване на острите симптоми на депресия и не допускат възникването й. Психичните разстройства са свързани с възпалителните процеси, което още веднъж доказва и връзката на храненето с депресиите, коментират учените.
Коментари (0)
Нов коментар