×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Средно статистическият човек губи от 50 до 100 косъма от косата си дневно, като това число може да варира между отделните хора. Понякога можем да намерим повече коса от обикновено по гребена или по мивката в банята, в зависимост от времето на годината. Това показва едно от две неща - страдате от алопеция или по-вероятно от сезонен косопад.

Но какво е сезонен косопад и какво е алопеция, и как да подобрим състоянието на косата си? Следващата статия ще ви даде представа за косопада, ще ви обясни защо губим повече коса през есента, отколкото през всеки друг сезон и как да предотвратим това състояние.


Какъв е цикълът на растеж на косата

Подобно на листата, косата преминава през цикъл, започващ с активен растеж, узряване и по-късно падане на косъма. Етапът на динамичен растеж е известен като анагенен. Този период продължава около 2 до 6 години, през които косата расте около 1 см на месец. Фазата на узряване е известна като катагенна и продължава приблизително 2 до 3 седмици. През нея растежът на косата спира и коренът започва да се свива. Последният етап, който е етапът на отделяне, е известен като телоген. През това време косата остава закотвена в скалпа, но неактивна и след това пада. Целият процес на сезонен косопад е известен още като телоген ефлувиум.


Защо губим повече коса през есента

Няма научно обяснение защо сме склонни да губим повече коса през есента, отколкото през другите сезони, но има няколко теории за това. Някои експерти смятат, че човек има нужда от повече коса през лятото, за да го предпази от пряката слънчева светлина, и тялото е склонно да я изхвърли в началото на есента. Други казват, че стресът, който изпитваме след лятото е това, което отключва косопада. Някои дори твърдят, че липсата на слънчева светлина през есента влияе на хормоните, оказващи влияние върху растежа на косата.


Какво е алопеция

Алопецията е заболяване, което включва загуба на коса. Тя може да бъде генетична, предизвикана от хормонални промени, стрес или неправилно хранене. Различно е както при мъжете, така и при жените по отношение на това къде започва косопадът и колко обем се отделя.

Сезонният косопад е форма на алопеция, но е естествен в сравнение с другите видове алопеция.


Каква е разликата между сезонния косопад и алопецията

При сезонен косопад обемът и плътността на косъма остават същите и няма забележима разлика във вида на косата. По време на алопеция, плътността на косата е намалена в определени области или дори в целия скалп и изглежда по-тънка и нездравословна.


Как да подобрим здравето на косата си и да предотвратим сезонния косопад

Най-новите клинични проучвания сочат, че приемът на хранителни добавки с биотин доказано помагат за превенция на сезонния косопад и подобряват структурата на косъма.

Биотинът (витамин В7) е част от семейството на водоразтворимите витамини от група В. Заради ползите, които осигурява за кожата и косата, е известен още като витамин H – наименование, произлизащо от немските думи „haar und haut“ (коса и кожа). Една от основните ползи от биотина е, че подпомага функционирането на редица ензими, отговорни за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, и по този начин съдейства за преобразуване на храната в енергия.

Една от най-добрите хранителни добавки с биотин е тази на канадската компания Webber Naturals. Само 1 капсула осигурява 5000 μg оптимално усвоим биотин. Продуктът НЕ съдържа глутен, ГМО, изкуствени подсладители, оцветители и консерванти. Предлага се под формата на удобни за прием по всяко време вегетариански капсули.

Благоприятните свойства на биотина при суха кожа, изтъняване на косъма и загуба на коса, меки и чупливи нокти, са отдавна установени.

Проучванията сочат, че допълнителният прием на биотин под формата на хранителна добавка води до заздравяване на нокътната плочка и стимулиране на растежа ѝ, засилване здравината на косъма и намаляване загубата на коса, възстановяване нормалното състояние на кожата при сухота, дерматит и прекомерна чувствителност, проявяваща се със зачервявания и лющене.

В съчетание със силиций, цинк и други естествени съставки в подкрепа на естествената красота, които се съдържат в хранителната добавка на Webber Naturals, действието на биотин върху кожата, косата и ноктите се оптимизира.


В заключение, приемът на биотин може да доведе до по-бързи резултати при:

  • тежък косопад;
  • силно увредена коса вследствие на боядисване, топлинна обработка и др.;
  • увреждане на ноктите заради системно третиране с различни видове лак;
  • чувствителна и силно реактивна кожа.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.