×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

В продължение на хиляди години здравословното дълголетие е било цел на хората. Стареенето е невероятно сложен процес и преобладаващ рисков фактор за повечето хронични заболявания, сред които сърдечно-съдови, невродегенеративни и рак. С подобряването на системата на здравеопазването продължителността на човешкия живот се е увеличила значително, но с нея и броя на заболяванията, свързани със стареенето. В последните години се обръща специално внимание на билките и техните основни съставки в борбата със стареенето и болестите, свързани с него. Пример за това е билката Златен корен и съдържащия се в нея салидрозид


Златният корен (Rhodiola rosea L.) все повече се култивира в различни части на света. Известен е още под името „родиола” или „златовръх”. Многогодишното тревисто растение с жълти цветове расте на голяма надморска височина в суха песъчлива почва и в пукнатините на планински скали в арктическите региони на Европа и Азия (главно Сибир), както и в източните крайбрежни райони на Северна Америка.

Части от растението намират приложение в различни хранителни добавки, напитки и козметични продукти.  На пазара могат да бъдат намерени чайове, съдържащи златен корен. Намира приложение и под формата на екстракт, тоник, билкова тинктура, етерично масло. В състава на златния корен влизат повече от 140 активни вещества. Двете най-интересни съставки са салидрозид и розавин. Обикновено те съставляват около 1 – 10% за салидрозид и 1 – 5% розавин.

За какво помага

Най-известното приложение на златния корен е като природно средство за справяне със стреса. Широко се използва при силно безпокойство, психическо и физическо изтощение, нарушения в паметта и фокуса. Билката е много популярна сред спортистите, защото увеличава физическата им издръжливост.

Ползите от салидрозида

Счита се, че основна заслуга за благоприятното влияние на златния корен има салидрозидът. Той е с най-добре изразено терапевтично въздействие върху функциите на мозъка и нервната система.  Регулира освобождаването на невротрансмитери. Намалява риска от увреждане на нервните клетки и развитието на дегенеративни заболявания. Потиска действието на ензима моноаминооксидаза, който участва в окислителното разграждане на невротрансмитерите допамин, норепинефрин и серотонин, отговорни за усещането за щастие и емоционалните реакции. Спомага за нормализиране на хронично завишените нива на стресовия хормон кортизол.

Установено е, че той има редица ефекти, които могат да бъдат обобщени така:

  • Благоприятно действие върху сърдечно-съдовата и централна нервна система

  • Забавяне на пулса

  • Забавяне на стареенето

  • Намаляване на риска от рак

  • Противовъзпалително и антиоксидантно действие

  • Имуностимулиращ ефект

  • Намаляване на риска от диабет и остеопороза

Как можем да приемаме златен корен и салидрозид

Достъпен е под формата на капсули, чист екстракт, етерично масло, тинктура и дори като спрей. Често в домашни условия може да се направи тинктура от златен корен. Добавянето на алкохол към тинктурата помага за извличането на салидрозида. Дозата е 15 -20 капки в четвърт чаша вода сутрин преди хранене. Пие се около 20 дни, след което е необходимо да се направи почивка.

Има ли странични ефекти

Предклинични и клинични изпитвания са показали, че салидрозидът е безопасно вещество, което го прави обещаващо лекарство за клинична употреба. Въпреки, че съществува минимален риск, консултации с лекар са препоръчителни в случаи на прием на:

  • лекарства за диабет тип 2 и щитовидна жлеза. 
  • противозачатъчни медикаменти 
  • антибиотици и антидепресанти, тъй като може да намали действието им  

Все още няма достатъчно проучвания за действието на салидрозидът при деца, бременни и кърмачки, и поради тази причина приемът му не е препоръчителен за тях.

Салидрозидът може да бъде ценен съюзник не само в борбата със стареенето, но и за профилактика и лечение на различни заболявания, включително атеросклероза, Алцхаймер, Паркинсон, пневмония, сърдечно-съдови заболявания, лечение на диабет, хипертония, белодробно сърдечно заболяване, коронарна болест на сърцето, ревматизъм, депресия и други.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Теодора  Тодорова
Теодора Тодорова е учен с дългогодишен опит в сферата на генетиката. Част от интересите ѝ са насочени към разкриване на биологичните активности на растителните екстракти и техните активни съставки, както и изследване на потенциалните им ползи за здравето.
Продуктът беше успешно добавен в любими.