×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Според малко проучване от Университета в Калифорния, Лос Анджелис, подправката може значително да понижи нивата на глюкозата при възрастни на средна възраст със затлъстяване и преддиабет.

Понижаването на нивата на глюкозата може да се дължи на нейните уникални съединения и високото съдържание на полифеноли (вкл. канелен алдехид, проантоцианидини, кумарин, катехини, транс-канелена киселина и флавони). Полифенолите служат като инсулинови рецептори чрез различни механизми, подобрявайки инсулиновата чувствителност и създавайки противовъзпалителен ефект, който може да бъде полезен.

„Нашето проучване предполага, че добавянето на канела, която е богата на полифеноли, към ежедневната диета може да има благоприятен гликемичен ефект при преддиабетно състояние," пишат изследователите.

Подробности за проучването

Рандомизираното, контролирано, двойно-сляпо, кръстосано проучване включва 18 участници (72% жени) с ИТМ между 25-40 kg/m2, които са били в преддиабетно състояние. Участниците са подложени на диета с ниско съдържание на полифеноли (храни, пълни с прости въглехидрати) и без канела или продукти с канела по време на проучването.

Две седмици по-късно на случаен принцип били избрани участници, които да консумират или плацебо, или 16 капсули (4 g/ден) индонезийска канела в продължение на четири седмици. Последвала двуседмична фаза на пречистване, преди да преминат към другата група за допълнителни четири седмици.

Участниците са участвали в орален тест за глюкозен толеранс четири пъти по време на проучването след 8 до 12 часа гладуване и изследователите са събрали базова кръвна проба на гладно от участниците. След това пациентите са приемали 75 g глюкоза в рамките на пет минути и осем капсули (2 g) канела или плацебо. Вземани са кръвни проби на всеки 30 минути в продължение на три часа.

Изследователите измервали концентрациите на глюкоза, инсулин, С-пептид, глюкагон, глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP), глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и триглицериди. Събрани са и проби от изпражнения в рамките на четири дни от посещението и записани измервания на теглото, телесния състав и кръвното налягане. Мониторингът на глюкозата е извършен чрез използване на флаш системно устройство (FreeStyle Libre Pro; Abbott Diabetes Care, Alameda, CA).

„Четири грама добавка с канела дневно понижава концентрациите на глюкоза по време на непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM) в сравнение с плацебо“, пишат изследователите. „Прилагането на лечението е отлично и няма странични ефекти в храносмилането", допълват.

Съобщава се, че концентрацията на триглицериди намалява в отговор на натоварването с глюкоза след добавяне на канела и че в сравнение с плацебо концентрациите на глюкагон след интервенцията с канела са значително по-ниски.

Несигурности в проучването

Предишни проучвания показват, че канелата понижава концентрацията на глюкоза и липиди при пациенти с диабет тип 2, преддиабет и при здрави възрастни. Други проучвания имат различни резултати. Дозите канела в тези проучвания са силно променливи, вариращи от 0,5 g до 6 g/ден, като продължителността на изследването варира от четири до дванадесет седмици. Прегледи и мета-анализи предполагат, че допълнителната канела или екстракти от канела могат да понижат концентрациите на кръвната захар. Изследователите обясняват, че противоречивите констатации за това как канелата влияе върху гликемичния контрол от проучвания с малки размери или много разнородни резултати, показват необходимостта от допълнителни изследвания.

„Канелата съдържа полифеноли, които могат да подобрят хомеостазата на глюкозата, но проучванията за нейното влияние върху промените в глюкозата имат смесени резултати“, пишат те. „Способността на канелата да повлиява контрола на глюкозата остава несигурна. Нашето проучване може да се различава от тези, които не са открили ефект на канелата върху концентрациите на глюкоза, тъй като използвахме 24-часов мониторинг на глюкозата, което е по-чувствителна мярка за промени в глюкозата от други методи."

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката,...

Продуктът беше успешно добавен в любими.