×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Първото къпане на повечето новородени се случва още в болницата, но много родители не знаят кога и как е най-подходящо да изкъпят новороденото, щом се приберат с него в дома си.  Истината е, че е добра идея да се изчака минимум 24 часа до първото домашно къпане на бебето. Някои специалисти, привърженици на раждането в домашни условия, дори подкрепят тезата, че е хубаво да се забави къпането директно след раждането, когато новороденото е покрито все още с подобното на восък вещество- верникс казеоза. Този тънък, кремообразен слой, приличащ на сирене, е богат на липиди, протеини и вода. Той прави кожата мека, гладка и подкрепя по-добрата терморегулация на тялото на бебето. Стига раждането да е протекло нормално и да няма данни за инфекция или друг здравословен проблем, подобното на восък вещество има естествени хидратиращи и протективни свойства. Естествено, забавянето на първото изкъпване е от по-непопулярните мнения по въпроса. Ако се замислим как стотици години назад ражданията са се извършвали именно в нестерилни условия, може да стигнем до заключението, че в действителност казеозното вещество е предпазвало новороденото, което все още не може да регулира добре телесната си температура, има в пъти по-пропусклива кожа и е силно уязвимо.


Какви ползи има да забавим първото домашно къпане?

  • Предпазва от прекомерно изсушаване на нежната кожа
Чести и ексцесивни къпания могат да доведат до дехидратация и изсушаване на кожата ни във всяка възраст, като риска от това при новородените е още по-голям. Добра идея е да се изчака поне едно денонощие преди да предприемете първото къпане. Изключение правят случаите, когато има данни за инфекция, налагащи стриктна хигиена.
  • Подкрепя по-добрата регулация на телесната температура
Може да кажем, че раждането е една от първите „стресови“ ситуации, с които новороденото се сблъсква в живота си. По време на раждането бебето изживява внезапна и неочаквана смяна на температурата и средата, в която се намира. Докато телесната му температура се е поддържала значително стабилна в течността на амниотичния сак, изведнъж новороденото се оказва в суха среда, което представлява предизвикателство за телесната терморегулация. Честите измивания и смяната на температурата на средата, в която се намира, затрудняват терморегулацията на тялото на бебето.
  • Потенциални ползи за кърменето
Има проучвания, че по-продължителния директен контакт „кожа до кожа“ на бебето с майката и забавяне на първото къпане, може да доведе до по-лесно и успешно кърмене. Характерната миризма на бебето и директният телесен контакт увеличават кърмата и засилват връзката между детето и майката.


Какви са основните съвети за първо къпане?

  • През първите две седмици къпете новороденото с гъба или мека кърпа. Препоръчва се внимателно и нежно почистване около 2-3 пъти в седмицата. То може да се извърши с подходяща мека хавлиена кърпа или гъба, вода с телесна температура и специален сапун за бебета, без сулфати, бои или ароматизиращи вещества. Миенето започва с главата и завършва със седалищната област.
  • Обръщайте специално внимание на всички гънки по тялото, като не забравяйте за лактите, коленете, пръстите на ръцете и краката.
  • Винаги посоката на измиване на слабинната област е отпред назад и никога обратното! В противен случай рискувате инфекция. Това правило важи не само, ако новороденото е момиче, но и при момче.
  • Начина на къпане зависи от това дали бебето е с или без пъпче. Ако пъпчето все още не е паднало, не потапяйте новороденото в корито или вана с вода. Може да го измиете на мивката, под течаща вода. Пъпчето трябва да се пази сухо, за да се избегне риска от развитие на инфекция.
  • Винаги е важно как да държим новороденото по време на къпане. Винаги придържайте главата и врата на бебето. Старайте се да захващате стабилно гръдния кош на детето и да давате опора на гърба му, ако го местите, потапяте в корито или изплаквате под течаща вода.
  • Старателното подсушаване, използването на бебешки крем или олио са ключови за добрата хигиена и превенцията на кожни раздразнения.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.