Search
Филтрирай по...

Билки за възпалено гърло

Билки за възпалено гърлоВъзпаленото гърло е един от най-честите симптоми на зимните болести. Болката, дразненето могат да са много по-неприятни от високата температура. Предлагаме ви няколко билки, които ще помогнат за облекчаване на този симптом.

Мащерка
Мащерката може да се използва като течен екстракт, етерично масло или таблетки. В миналото изсушените листа от мащерката са се прилагали при дразнеща, суха кашлица, бронхит и възпалено гърло. Причината е, че растението съдържа етерично масло, което облекчава проблемите в гърлото и намалява зачервяването. Мащерката съдържа голямо количество от веществото тимол – мощен антисептик, който помага за лечение на инфекциите, причиняващи възпалено гърло.

Смирна
Тази билка е много ефективен антисептик, който се справя с болното гърло. Смирната действа антивъзпалително и намалява червенината. Локално тя се прилага разтворена в гореща вода, с която се прави гаргара. Помага и при възпаление на венците, язви в устата и малки рани и охлузвания. Смирната действа и като лека упойка и по този начин облекчава болките в гърлото.

Невен
Цветовете на невена имат антивъзпалително и антисептично действие. Ето защо растението може да се използва както за лечение на възпалено гърло, така и при проблеми с лимфните възли. Специалистите препоръчват да комбинирате невен с ехинацея за по-добър и бърз ефект.

Ехинацея
Индианците са употребявали ехинацеята за облекчаване на зъбобол, възпалено гърло, болки във врата, увеличени лимфни възли, както и като упойка. Приемът на таблетки или капки ехинацея действа положително върху имунната система и увеличава резистентната на  организма към инфекции. За превенция ехинацея трябва да се пие 3 пъти дневно в продължение на месец.

Сминдух
Хората, които имат проблеми със синусите (възпалението на синусите е един от сериозните проблеми през зимата), трябва да се доверят на сминдуха. Той помага за оттичане на секрета и действа противовъзпалително. Гаргара със запарка от сминдух действа успокоява възпаленото гърло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top