Search
Филтрирай по...

Смирна

Смирна

Смирната е голям храст, който вирее в Етиопия и Сомалия, както и на Арабския полуостров. Смолата от смирна от древни времена се цени заради своя аромат, лечебните си качества при третирането на рани, а при египтяните е била използвана като основна съставка в балсамирането на мумии. Тя е била толкова ценена в древността, че стойността и се равнявала на тази на златото. В историята се е използвала най-вече в парфюмерията и медицината.

Спомената дори в Библията, смирната е позната и във винопроизводството в античността. Древногръцките и римски лечители предписвали билката за вътрешно приемане при проблеми с храносмилането и нередовна менструация. Също така е била използвана като лек при различни инфекции, включително проказа и сифилис.

В китайската медицина смирната се е приемала, заради благотворното си действие върху сърцето, черния дроб и далака. Препоръчва се при ревматизъм, артрит и проблеми с кръвообръщението, както и за аменорея, дисменорея, менопауза и дори тумори на матката.
В днешно време смолата от смирна се прилага като помощно средство срещу появата на кариеси и възпаления на венците. Счита се, че тя подобрява емоционалния баланс и тонизира, а освен това има антисептично, антибактериално, антивирусно, противогъбично и противовъзпалително действие. Традиционно смирната се прилага и при борбата със стареенето на кожата.

Билката се използва като ефективен антимикробен агент, за който е доказано, че работи по два взаимодопълващи се начина. На първо място, тя стимулира производството на бели кръвни телца (с анти-патогенни действия), и второ – тя има пряко антимикробно действие. Препоръчва се за лечение на инфекции в устата като язви, възпаление на венците, както и при фарингит и синузит.

Смирната също може да помогне при ларингит и дихателни оплаквания, както и при обикновени настинки. Служи за профилактика на сърдечни заболявания, защото намалява холестерола и работи срещу вътрешните кръвни съсиреци, които предизвикват инфаркт.

Смирната има благоприятно въздействие върху някои кожни инфекции и обриви. Затопля организма и повишава защитните му способности при простуда и грип. Понижава телесната температура, когато тя е висока. Облекчава спазмите и мускулните контракции.

Ревита Ви препоръчва:

Смирна (смола), 550 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top