Search
Филтрирай по...

Мащерка


Обикновената мащерка е многогодишно тревисто растение. Тя има бели, розови или лилави цветове. В България се срещат около 15 вида мащерка. Растението произхожда от Средиземноморието и е широко използвано като зелена подправка за приготвянето на меса, супи и яхнии. Освен като подправка то намира широко приложение и като билка.

С лечебни цели се използват изсушените цветове на мащерката. Тя притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо и тонизиращо действие.

Мащерката съдържа етерични масла, феноли (тимол и карвакрол), танини, сапонини. С лечебна цел се използва при различни заболявания:

•·кръвоносна система – анемия, пречиства кръвта;

•·нервна система – безсъние;

•·храносмилателна система – остри стомашни болки, диария, подуване, възпаление на червата, стомашни крампи;

•·пикочо-полова система – подагра, инфекции на пикочните пътища, маточни проблеми;

•·дихателна система – астма, настинка, бронхиални заболявания, премахва натрупаната слуз, при упорита кашлица, учестено дишане;

•·други – катар, треска, заболявания на далака.

Под формата на гаргара или вода за уста мащерката може да се използва при възпаления на устата и венците, възпалено гърло. Външно, под формата на мехлеми, тинктури и масло, тя намира приложение при ревматични болки, ишиас, брадавици.

Маслото от мащерка не трябва да се приема вътрешно, защото може да причини виене на свят, гадене, повръщане и мускулна слабост. Външно то се разрежда в описаното за съответния продукт съотношение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top