Таниновата киселина е съединение, което се съдържа в много растения като роза, розмарин, горска ягода, коприва, лайка, дъбови кори, грозде и още много други. Тя е характерна съставка и на чаените листа. Таниновата киселина е много важна за червеното вино. Това вещество може да се намери и в семките и ципата на гроздовите зърна. Те придават на виното приятна стипчивост.
Изследователите направили експеримент с 4 вида вина с различно съдържание на танин. 40 пациенти, оплакващи се от мигрена, трябвало в продължение на 2 седмици да опитват от алкохолната напитка. Оказало се, че доброволците, които пият вино с най-голямо съдържание на танин по-често страдат от мигрена. Близо 90% от пациентите съобщили за силно главоболие след като пили вино с много танин. „Без съмнение ще продължим проучванията, за да намерим ясна връзка между мигрената и червеното вино. Дотогава съветвам пациентите, податливи на главоболие, да ограничат консумацията на този вид алкохол”, предупреждава лекарят.
Ревита Ви препоръчва