Search
Филтрирай по...

Главоболие

Главоболието включва всички видове болка и дискомфорт, локализирани в областта на главата. То може да бъде водещ, а в някои случаи дори единствен симптом на различни видове заболявания: неврози, депресивни състояния, хипертония, артериална хипотония, бъбречни и ендокринни нарушения, заболявания на очите, нервната система и др.

Съществуват следните видове главоболие:

1. Главоболие вследствие на заболявания на главния мозък или нарушения в ликворната динамика.

Към него се отнасят:

 • Общо или локализирано главоболие, свързано с травми на главата. Може да бъде остро или хронично.
 • Главоболие, провокирано от тумор на главния мозък. Обикновено се наблюдава сутрин; може да бъде придружено от гадене и повръщане.
 • Главоболие, провокирано от възпалителни заболявания (менингит, менингоенцефалит и др.)

2. Съдово главоболие

Към него се отнасят:

 • Мигрена – състояние, характеризиращо се с пристъпи на силна пулсираща болка в едната половина на главата, често придружена от гадене, повръщане и повишена чувствителност към светлина и шум. Най-често от мигрена страдат младите жени. Възможна е наследствена предразположеност към този вид главоболие.
 • Главоболие при артериална хипертония – разпространен симптом за високо кръвно налягане. Представлява силна пулсираща болка в областта на шията и задната част на главата.

3. Психогенно главоболие – най-разпространената форма на главоболие. Провокира се от стрес, психическо напрежение и злоупотреба с някои видове лекарства. Често възниква при хора, страдащи от тревожни разстройства, явна или маскирана депресия. Представлява стягаща, постоянна нелокализирана болка със слаба или умерена интензивност.

4. Главоболие, провокирано от извънчерепни заболявания

 • Главоболие при наличие на инфекциозни заболявания Главоболието може да бъде първият симптом на вирусни или бактериални инфекции. На по-късен етап могат да възникнат и други симптоми като висока температура, сънливост, липса на апетит и т.н.
 • Въздействие на лекарствени/химически средства. Сред лекарствата, най-честите причинители на главоболие са оралните контрацептиви, нитратите (например нитроглицерин) и кофеинът. От химическите вещества главоболие могат да предизвикат алкохолът, въглеродният окис, инсектицидите, живакът и др.
 • Главоболие, свързано с метаболитни нарушения (хипоксия, хиперкапния, диализа и др.)
 • Главоболие при заболявания на ушите, очите, носа, зъбите, устната кухина и други части на лицето и черепа (глаукома, синузит и др.).
 • Главоболие при остеохондроза на шийния отдел – болките най-често са с едностранна локализация, разпространяват се от тилната област до слепоочията и могат да имат епизодичен или хроничен характер. Хората, страдащи от този тип главоболие често се оплакват от скованост в мускулите и затруднение на движенията в областта на гърба и шията. Болките могат да възникнат без видима причина или като следствие от спане в неудобна поза или продължително физическо натоварване, свързано с накланяне на главата.

Всяко продължително главоболие трябва да бъде изследвано. Като основни методи за определяне на причините за възникване се използват:

 • анализ на кръвта – позволява да се открият възможни инфекции или възпаления
 • рентгенова компютърна томография на главния мозък – дава възможност да се открият образувания в областта на черепа, нарушения на мозъчното кръвообращение (остри и хронични), аномалии на главния мозък, травматични увреждания, признаци на хидроцефалия и др.
 • магнитнорезонансна томография – притежава по-широки възможности от компютърната томография. Позволява да се изследва не само главният, но и гръбначният мозък, помагайки при диагностицирането на тумори, травматични увреждания, междупрешленна херния и други заболявания
 • магнитнорезонансна ангиография – нова методика, позволяваща без въвеждане на контрастен препарат да се оцени състоянието на интракраниалните (вътречерепни) и екстракраниалните (извънчерепни) артерии и вени и да се определи наличието на аневризми и съдови малформации
 • контрол на артериалното налягане – метод, позволяващ да се диагностицира артериална хипертония и да се определят колебанията на артериалното налягане.
 • преглед при офталмолог– позволява да се открият възможни заболявания на очното дъно (задната част на съдовата обвивка на окото и очния нерв), чийто симптом може да бъде главоболието

В случай на главоболие, с което не можете да се справите самостоятелно се обърнете към специалист. Прегледът при квалифициран невролог ще покаже какви са причините за главоболието и ще помогне за назначаването на адекватно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top