Search
Филтрирай по...

Десет ползи за здравето от секса

Десет ползи за здравето от сексаЗдравословните преимущества, с които ни дарява пълноценният сексуален живот, се простират далеч извън спалнята. Оказва се, че сексът е полезен за човешкия организъм по начини, които никога не сте си представяли.

Ясно е, че когато сме настроени за любовни трепети, последното нещо, което ни минава през главата, е да си укрепим имунната система или да контролираме килограмите си. Въпреки това, добрият секс ни осигурява тези здравословни плюсове, както и много други.

Според Нюйоркският психолог и сексуален терапефт Джой Дейвидсън, това е изненадващо за много хора. “Естествено сексът е навсякъде в медиите” – казва тя – “Но идеята, че сме жизнени и сексуални същества все още се възприема от някои като нещо отблъскващо или смущаващо”. Така че убеждението, че наистина нашата сексуалност влияе на живота ни и ни помага , както физически, така и психически, е изненадващо за много хора. “

Сексът подобрява физическото състояние по много начини, според Дейвидсън и други експерти. Плюсовете от пълноценния сексуален живот не са просто предположение, а подкрепени от сериозни научни проучвания.  Ето десет от тях:

  • Сексът ни освобождава от стреса

Голямото здравословно преимущество на секса е, че намалява кръвното налягане и като цяло освобождава от напрежението, както твърдят шотландски изследователи, публикували своите открития в списание “Биологогична психология”. Те проучили 24 жени и 22 мъже, които се отчели за сексуалната си активност. Тогава изследователите ги подложили на стресови ситуации – като говорене пред публика или смятане на глас – и отчели промяна в кръвното налягане. Тези, които водели редовен сексуален живот имали по-добри реакции в кръвното си налягане, отколкото хората с алтернативни сексуални практики или които се въздържат.

Друго проучване, публикувано в същото списание, разкрива, че редовният секс води до намаляване на кръвното налягане и при двамата партньори, докато паралелно с това има и такова, което сочи, че мъжките прегръдки и ласки намаляват кръвното на жените.

  • Сексът подсилва имунната система.

Доброто сексуално здраве често означава добро физическо здраве. Сексът два-три пъти седмично се свързва с високи нива на антителата, които предпазват от простуди и настинки. Учени от университета Уилкс в Пенсилвания са направили изследване с проба от слюнка, в която има високи равнища антитела  от 112 студенти с различна честота на сексуални контакти.

Тези, които са практикували по 2 пъти на седмица, имали по-високи равнища, отколкото онези в останалите три групи – въздържатели, правещи секс по-рядко от веднъж в седмицата или пък прекалено често.

  • Сексът изгаря калории.

30 минути секс изгаря поне 85 калории. Може и да не звучи много, но всичко зависи от вас и това колко често го правите. Във всеки случай той е прекрасен начин да се раздвижите.

  • Сексът подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Ако някои древни народи са се тревожили, че усилията по време на секс могат да доведат до сърдечен удар, вече е ясно, че това не е така, според английски изследователи. В проучване, публикувано в списание за епидемология и публично здраве учени установяват, че честотата на сексуалните актове не се свързва с инфаркт при 914 мъже, които са следени в продължение на 20 години.

Но плюсовете за сърцето, които сексът предоставя, не се изчерпват с това. Учените откриват, че редовният секс – два или повече пъти седмично – редуцира опасността от сърдечен удар в сравнение със случаите на мъже, които не са толкова сексуално активни.

  • Сексът увеличава самочувствието.

Повишаването на самочувствието, според тексаско проучване, е една от 237 причини, поради които хората правят секс. Хората, които правят секс, се чувстват по-доволни от себе си, по-щастливи и по-уверени.

  • Сексът засилва интимността между влюбените.

Сексът и оргазмите повишават нивата на хормона окситоцин, т. нар. “любовен хормон”, който ни помага да се привързваме и да изграждаме доверие помежду си. Този хормон се свързва и с чувство за щедрост. Така че , ако спонтанно се почувствате по-щедри към половинката си, това се дължи на окситоцина.

  • Сексът намалява болката

Когато се отделя окситоцин, ендорфинът се повишава и болката намалява. Така че, ако страдате от главоболие, артрит или предменструални болки – всички те се подобряват след секс.

  • Сексът намалява риска от рак на простата.

Редовната еякулация при мъжете в техните първи двадесет години, може да намали риска от рак на простата в по-късен житейски етап. Учени установяват, че за мъже, които еякулират пет или повече пъти седмично докато са на 20 години, е по-малко вероятно да развият рак на простатата в бъдеще. Друго проучване доказва тази зависимост и за мъже в по-напреднала възраст.

  • Сексът укрепва тазовите мускули.

За жени, които така или иначе правят гимнастика за стягане на задните части, сексът е доста подходящ, защото, освен че се натоварвате, си доставяте и удоволствие.

  • Сексът подобрява съня.

Според проучване окситоцинът, който се отделя по време на секс, подобрява и съня. А доброто наспиване се свързва с много други ползи за организма като поддържане на здравословно тегло и нормално кръвно налягане.

Ревита Ви препоръчва:

Джинджифил (корен), 550 mg

Лют червен пипер (плод), 450 mg

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Свещен босилек, 450 mg

Епимедиум/ Разгонен козел, 500 mg

Сминдух (семена), 610 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top