не. В комбинация с тях често похапваме и чипс, солети и гризини. Знаете ли обаче, че именно тези храни могат да повлияят на начина, по който се чувствате? Белгийски учени откриха, че мазните храни могат да понижат настроението. Изследователите са убедени, че хората, които посягат към нездравословните ястия се чувстват по-тъжни и унили. „Подложихме 20 доброволци на различни тестове като през цялото време наблюдавахме мозъчната им активност. Оказа се, че когато ядат прекалено мазна храна се задейства центърът в мозъка, който е отговорен за неприятните чувства”, обяснява д-р Лукас Ван Уденове, ръководител на проучването. В началото на изследванията доброволците са били напълно здрави без никакви оплаквания. „Установихме, че храната, която човек приема може да е в основата на редица сериозни заболявания като депресия и анорексия”, казва д-р Ван Уденове. „Оказа се, че колкото по-мазна храна поемаме, толкова по-зле се чувстваме.”
Досега се знаеше, че има пряка връзка между храната и настроението – шоколадът например прави човек щастлив, тъй като предизвиква отделянето на ендорфини – хормоните на щастието. Учените обаче не бяха открили кои храни са виновни за тъгата и умората. „Наситените мазнини са най-опасни. Освен, че покачват нивото на вредния LDL холестерол и могат да блокират артериите на сърцето, вече знаем, че водят до депресия”, допълва ученият. Изследователите са категорични, че мазните храни трябва да се избягват колкото се може повече. Приемът на пресни плодове и зеленчуци може да намали тяхното вредно действие.
За добро настроение Ревита Ви препоръчва