Учените са категорични, че шоколадът намалява опасността от инфаркт или инсулт с една трета. Редица от научни изследвания през последните години доказаха ползите от шоколада. Причината е, че той съдържа растителни съединения, наречени флаваноли, които оказват благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Д-р Оскар Франко и колегите му от Кеймбриджкия университет (Великобритания) са обобщили резултатите от седем проучвания, проведени по целия свят, включващи 100 000 души. При пет от изследванията се оказало, че има благоприятна връзка между шоколада и сърдечно-съдовата система. Две от тях не показали пряко действие на сладкото изкушение върху сърцето. Учените обаче смятат, че при по-голяма консумация на шоколад рискът от инфаркт или инсулт намалява до 37%.
”Нашите анализи показаха, че няма значение дали човек яде млечен или черен шоколад. Видът не е важен – блокче шоколад, бонбони или шоколадова напитка, резултатът за сърцето е един и същ”, обяснява д-р Франко.
Специалистът обаче предупреждава, че ако искате да имате здраво сърце, не мислете, че разковничето е в преяждането с шоколад. Благотворното му въздействие може лесно да бъде премахнато от прекаленото съдържание на захари и мазнини в него.
За здраво сърце Ревита Ви препоръчва
Ситринол и фитостероли, 255 мg
Витамин С – биофлавони, 500 mg
Витамин С – минерален произход, 500 mg
Бразилски женшен (корен), 500 mg
Хлорела (микроводорасли), 410 mg
Ленено масло, 474 ml супер лигнан