×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Защо хората по цял свят имат невероятни традиции за пиенето на чай? И тази напитка с времето се е превърнала не само в разменна монета, но и в нещо безценно за много култури? Защото чаят е здраве! А един от най-полезните е белият чай или елексирът на безсмъртието, както го наричат



Векове наред белият чай се е приготвял единствено в двореца на китайските императори - за укрепване на здравето и благополучието им. Пък и за кого друг би могло да е предназначена напитка, за чието приготвяне листата се събират само два дни от годината? Не случайно белият чай се нарича „царят на чайовете“.

СВОЯ ВЪЗХОД БЕЛИЯТ ЧАЙ ЗАПОЧВА НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО

Китайският император Чен Нан, учен и ботаник, бил голям почитател на хигиената и пиел само преварена вода. Един ден, докато релаксирал в градината под сянката на чаен храст, императорът не забелязал как в неговата чаша паднали няколко листенца от растението. Случайно сварената напитка възхитила императора: тя утолявала жаждата и придавала бодрост. През 2737 г. пр. н. е. вследствие на това откритие чаят бил настоятелно препоръчан на поданиците на Поднебесната империя за вътрешна употреба. И оттогава историята на тази благородна по своя произход напитка наброява пет хиляди години.

В Европа черният чай първи спечелва милиони почитатели. След това в живота на европейците навлиза зеленият му събрат, който използвали в гастрономията, козметиката и медицината. Днес е времето на белия чай, който се класифицира като най-ценната разновидност на популярното растение.

Белият чай е изключително голяма рядкост: произвежда се само в китайската провинция Фуцзян и в планините на остров Шри Ланка, на височина 1000-2200 метра. Известни са две негови разновидности:

  • Пай му тан, наречен също “бял божур”, който се състои от млади филизи и пъпки от чаен храст.
  • Ин жен - един от най-скъпите сортове в света, получил напълно заслужено названието “сребърни игли” благодарение на красивите си филизи, приличащи на стрели със сребърни накрайници.

ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ „ЦАР НА ЧАЙОВЕТЕ“ СЕ ЯВЯВА В РЕЗУЛТАТ НА МНОГО ТРЕПЕТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕГО.

Младите, едва разтворили се листенца, покрити с лек бял мъх, може да се събират в течение само на няколко часа, два дни в годината: в началото на април и в началото на септември. С това се занимават събирачи, на които е забранено да ядат чесън, лук и подправки - за да не развали останалата по ръцете им миризма аромата на чаените листа. В случай на силен вятър или дъжд брането може да бъде отменено. Тогава цялата годишна реколта загива, а цената - и без това висока - рязко се покачва. Белият чай се различава от останалите по това, че не се подлага на никаква преработка: листата просто се изсушават и пакетират. След това е готов за употреба. В този смисъл той без съмнение е най-натуралният. Ароматът му се сравнява с подухване на лек ветрец, тъй като вследствие на щадящата обработка листата остават практически свежи.

ХОРАТА В КИТАЙ ИЗПОЛЗВАТ БЕЛИЯ ЧАЙ ОТ ВЕКОВЕ ЗА ЛЕЧЕБНИ ЦЕЛИ

В Китай още в началото на нашата ера белият чай бил известен като еликсир на безсмъртието. Той е пълен с антиоксиданти, които могат да осигурят много потенциални ползи за здравето.

Противовъзпалителни ефекти. Лабораторните проучвания показват, че белият чай на прах е ефективен срещу възпаления на клетките на човешката кожа, причинени от свободните радикали. Въпреки че резултатите от тези изследвания в епруветки са обещаващи, са необходими допълнителни тестове.

По-нисък риск от сърдечни заболявания. Някои проучвания показват, че при хората, които пият чай, рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания е по-малък. Това може да се дължи на факта, че полифенолите в белия чай могат да отпуснат кръвоносните съдове и благоприятстват кръвообращението в цялото тяло.

Намалена инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който се произвежда по естествен път в тялото и помага за контрола на кръвната захар. Инсулиновата резистентност, при която организмът не реагира добре на инсулина, може да доведе до хронични здравословни проблеми, като диабет и метаболитен синдром. Някои проучвания показват, че белият чай може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, но повечето от тези проучвания включват животни. Необходими са допълнителни тестове, за да се определи дали белият чай помага на хора, изпитващи инсулинова резистентност.

По-нисък риск от рак. Все повече изследвания показват, че белият чай има противораково действие. В едно от проучванията е установено, че той може да унищожи различни видове ракови клетки на белия дроб. Друго проучване установява, че белият чай може да спре растежа и разпространението на клетките на рака на дебелото черво.

По-добро стоматологично здраве. Белият чай съдържа катехини, танини и флуорид, които са полезни за здравето на зъбите ни. Тези компоненти помагат за предотвратяване на кариеси, като укрепват емайла. Катехините, които са от групата на флавоноидите, могат също така да помогнат срещу образуването на плака по повърхността на зъбите.

По-нисък риск от остеопороза. Проучвания показват, че свободните радикали и възпаленията, които те предизвикват, могат да ускорят остеопорозата - заболяване, при което костите изтъняват. Катехините в чайовете, включително в белия, могат да блокират развитието на клетките, които разрушават костите, като намаляват риска от заболяването.

Подобрено здраве на мозъка. Многобройни изследвания показват, че някои съединения в белия чай могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, като предотвратяват слепването на протеините.

Забавяне на процеса на стареене на кожата. Въпреки че стареенето на кожата е естествена част от живота ни, някои фактори могат да го ускорят. Белият чай може да помогне за забавяне на стареенето на кожата както отвън, така и отвътре. Установено е, че белият чай, нанесен върху кожата, помага за предпазването ѝ от увреждане от ултравиолетовите лъчи, а полифенолите забавят преждевременното стареене.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Ралица Евгениева

По образование икономист, по професия журналист, по призвание майка, по душа творец и мечтател.

С над 10-годишен опит в журналистиката, нито една от медиите не ми е чужда: вестници, списания, телевизия, радио и интернет информационни сайтове.

Обичам да пиша за различни неща, но здравословният начин на живот ми е любимата тема. Чета много и съм любопитна да знам всичко!

Продуктът беше успешно добавен в любими.