×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Цисус за костите


Екстрактът от цисус (Cissus quadrangularis) от векове се използва от индийските и азиатските култури при проблеми с костите и за облекчаване на болката. В наши дни атлети и бодибилдъри го приемат като добавка за възстановяване след тренировка, докато други го пият за отслабване. Заслужава си да разберем какво се крие тайната на тази билка, която се радва на все по-голяма популярност в наши дни.

В Аюрведа съществува една популярна сентенция, че формата на билката загатва и съответства на нейния терапевтичен ефект. В случая на Cissus quadrangularis растението поразително прилича на кост и става, което обяснява основната му роля за повишаване на здравината именно на костите. Затова и санскритската дума asthisamharaka буквално означава „това, което спасява костите от тяхното унищожаване“. По-точно „астисандхани“, което описва особеното качество на цисус да помага при костни фрактури. И не само. Цисус се споменава във всички текстове на Аюрведа благодарение на това, че се явява се като антогонист на глюкокортикоидите, има противовъпалително, аналгетично, анаболично и андрогенно действие. Да не забравяме и ролята му при потенциалната загуба на тегло, макар че от все повече изследвания става ясно, че уникалният химичен състав на това на пръв поглед незабележимо растение може да бъде от полза за много други аспекти на човешкото здраве.

Цисус расте в цяла Индия и Шри Ланка. Тази вечнозелена тревиста, силно разклонена пълзяща лиана от семейство Vitaceae достига до 4 метра в естествени условия, а листата й са с дълги дръжки, формата им е проста, овална, със заострен връх и слабо сърцевидна основа. Цисус цъфти от късна пролет до началото на есента. Цветчетата са малки, невзрачни, жълтеникаво-зелени, събрани в съцветия. След опрашване се образуват кълбовидни плодове с диаметър около 1,5 см.

В състава на цисус влизат флавоноиди - цианидин, сапонини, танини, алкалоиди, фитостерини, аскорбинова киселина (витамин С), каротин, фитостеролови субстанции и калций. Установено е също така присъствие и на β-ситостерол, δ-амирин и δ-амирон.

Свойствата за заздравяване на костите на Cissus quadrangularis са проучени широко и изследванията потвърждават подобни ефекти. Клиничните изпитвания показват, че приемът на цисус улеснява процеса на ремоделиране на заздравяващата кост, ускорявайки възстановяването на здравината на костите при опън. При клинични изпитвания цисус съкращава времето за зарастване на фрактури между 33% и 55%. В редица изследвания ефектът на билката се наблюдава в костите, които са отслабени от кортизола. В едно такова проучване фитостеролова фракция, изолирана от растението, демонстрира значителна костно-заздравяваща активност при пациенти с костни фрактури на дясната раменна кост. Изследователите заключават, че Cissus действа чрез засилване на регенерацията на съединителната тъкан и минерализацията.

 

Как действа цисус

Има някои доказателства от проучвания върху хора и животни, че C. quadrangularis може да насърчи растежа на костните клетки и минерализацията. Той също така може да блокира генната експресия на цитокини, които допринасят за костна загуба. Клетъчните изследвания показват, че екстрактите могат да блокират експресията на гени, които увеличават складирането на мазнини. Някои изследователи също предполагат, че C. quadrangularis може да повиши нивата на серотонин, което може да помогне за контролиране на апетита и подобряване на настроението. 

Цисус може да намали възпалението и болката чрез потенциално понижаване на цитокините (TNF-алфа и IL-6) и блокиране на възпалителни ензими и пътища (включително NF-κB и COX).

По време на проучване приемът на богатата на фитоестроген фракция (IND‒HE) от надземните части на C. quadrangularis показва статистически значимо увеличение на костната дебелина, костната плътност и твърдостта на костите, свързано със значително повишаване на серумния естрадиол, серумния витамин D3 и серумния калций в сравнение с контролата. Алкалната фосфатаза е значително намалена. Резултатите от хистопатологични изследвания показват, че IND‒HE (75 и 100 mg/kg) предотвратява загубата на костна маса. В друго експериментално проучване етанолов екстракт от Cissus quadrangularis при две различни дози от 500 и 750 mg/kg на ден показва определен антиостеопоротичен ефект, свързан с намаляване на костната загуба, подсилване на веществото в бедрената кост, и също така намалена остеокластичната активност там чрез улесняване на образуването на кост. Тъй като цисус съдържа кетостероиди, ситостерол, алфа амирин, алфа ампирон и тетрациклични тритерпеноиди, тези анаболни и стероидни компоненти показват значително влияние върху заздравяването на фрактури. Кетостероидът действа като антагонист на глюкокортикоидния рецептор и насърчава доброто здраве на костите. Той мобилизира фибробластите и хондробластите към увредената тъкан и подобрява регенерацията. Анаболният стероиден компонент на цисус показа подчертано влияние върху скоростта на заздравяване на фрактури чрез повлияване на ранната регенерация на всички съединителни тъкани с мезенхимен произход, а именно фибробластите, хондробластите и остеобластите, участващи в заздравяването и по-бързата минерализация на калуса (новообразувана костна тъкан след фрактура).

Като цяло най-важните ползи за здравето на Cissus Quadrangularis могат да включват способността му да намалява възпалението, да повишава здравината на костите, да подобрява дихателните състояния, да укрепва имунната система и да успокоява болката. Освен това помага за облекчаване на менструални проблеми, предпазва зъбите, предотвратява диабета, оптимизира сърдечно-съдовата функция и благоприятства загубата на тегло.

 

Основни ползи

  • Може да укрепи костите

Цисус всъщност засяга здравето на костите по много важен начин. Това изненадващо силно растение може да помогне за предотвратяване на разграждането на костната материя в тялото и да стимулира растежа на костите. Изследванията разкриват, че Cissus quadrangularis стимулира производството на остеобласти, които са клетките в тялото, отговорни за растежа на костите. Затова и се препоръчва като билкова терапия за хора, които наскоро са претърпели фрактури за ускоряване на лечебния процес. Малко пилотно проучване на 9 души с фрактури на лицеви кости установило, че пероралните капсули C. quadrangularis могат да намалят болката, подуването и неподвижността. Анализът на изображенията предполага, че може да ускори и времето за заздравяване на фрактурата.

Според проучване на 60 пациенти с фрактури на челюстта, оралните капсули C. quadrangularis могат да увеличат експресията на остеопонтин, протеин, който играе роля в образуването на кост. Систематичен преглед на 9 проучвания, включващи 1108 пациенти, предполага, че цисус може да има полза при костни фрактури.

  • Болки в ставите

Малко пилотно проучване на 29 мъже показва, че C. quadrangularis може да намали болката в ставите след интензивни упражнения.

  • Може да намали възпалението

Общите, вероятно противовъзпалителни свойства на някои органични съединения, открити в цисус, могат да помогнат за намаляване на подуването и дразненето в цялото тяло, но най-убедителните проучвания са фокусирани върху ролята му за намаляването на симптомите при хемороиди. Това болезнено състояние е трудно за облекчаване, но има определена връзка между добавките на Cissus quadrangularis и намаленото възпаление в тази чувствителна област.

  • Може да ускори зарастването на рани

Витамин С е решаващ компонент на колагена - материалът, използван от тялото за изграждане на всичко - от мускулната тъкан до кръвоносните съдове и артериите. Високите нива на витамин С в цисус помагат за растежа и възстановяването, което означава, че зарастването на рани може да се ускори.

  • Може да помогне при загуба на тегло

Една от най-ценните ползи от екстракта от цисус е свързана със значителното и доказано влияние върху загубата на тегло. При хората, които съчетават диетични промени и упражнения при отслабване, Cissus quadrangularis може да засили тези усилия, като помогне за потискане на апетита и стимулира метаболизма за по-бързо изгаряне на калории и използване на хранителните вещества по-ефективно. В десетки проучвания през последното десетилетие билката последователно показва потенциал за изгаряне на мазнини. Има доказателства, че Cissus quadrangularis може да бъде ефективна при умерена загуба на тегло.

Едно рандомизирано плацебо-контролирано проучване на 168 индивида с наднормено тегло и затлъстяване установило, че патентован екстракт от C. quadrangularis може да намали телесното тегло, кръвната захар на гладно, LDL и триглицеридите, както и потенциално да повиши нивата на HDL.

Подобно проучване, включващо 123 индивида с наднормено тегло и затлъстяване, също установило, че C. quadrangularis може да намали телесното тегло, кръвната захар на гладно, LDL и триглицеридите, дори когато се прилагат различни видове диета.

  • Може да подобри здравето на сърцето

Екстрактът от цисус също е пряко свързан с по-ниските нива на холестерола, вероятно поради силното му въздействие върху метаболитните фактори в тялото. Чрез намаляване на LDL или лошия холестерол в тялото, Cissus quadrangularis може да помогне за защита на сърдечно-съдовата система от прекомерно натоварване, атеросклероза, пристъпи, инсулти и повишено кръвно налягане.

  • За респираторни проблеми

Ефектите на Cissus quadrangularis понякога са подобни на стероидите, а когато става въпрос за дихателната система и състояния като астма, добавките с цисус могат да предотвратят пристъпите или да намалят тежестта им.

  • Може да помогне при управлението на диабета

Екстрактите от Cissus quadrangularis имат антидиабетен потенциал, който се простира и в борбата срещу състоянията, предизвикани от диабета. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти, наред с другите свойства на билката. Освен това тя е потенциално богата на кверцетин. Изследване, публикувано в списание Redox Reports: Communications in Free Radical Research заключава, че това растение е ефективно за подобряване на хистологичните, биохимичните и биомеханичните костни промени при пациенти с диабет.

  • Може да подобри имунитета

Високите нива на аскорбинова киселина в Cissus quadrangularis означават, че тялото получава допълнителен защитен щит срещу патогени, а също и антиоксидантна защита. Аскорбиновата киселина, по-известна като витамин С, стимулира производството на бели кръвни клетки за борба с инфекциите и болестите, като по този начин подобрява цялостното  здраве.

  • Може да помогне в грижата за зъбите

По подобен начин, както цисус може да помогне на костите, той може да заздрави и зъбите. Проучванията показват връзка между отличното орално здраве и добавките на Cissus quadrangularis.

  • Може да осигури облекчение при менструални спазми

Един от най-честите странични ефекти на менструацията е спазми и подуване на корема, както и промени в настроението и хормонален дисбаланс. Cissus quadrangularis е в състояние да облекчи спазмите и дискомфорта по време на менструация, което го прави особено ефективен при подобни проблеми.   

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.