×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Лимфен застой


Лимфната система е сложна мрежа, изградена от лимфни съдове, лимфа, лимфни възли и органи, мукозо-асоциирана лимфоидна тъкан и дифузна лимфоидна тъкан. Отговорна е за поддържане баланса на течностите в тялото, отстраняване на токсините, отпадъчните продукти на метаболизма и анормалните клетки и унищожаване на чуждите нашественици като бактерии, вируси, паразити и гъбички.

 

Функции на някои от компонентите на лимфната система

 

  • Лимфа (лимфна течност)

Тя е част от тъканната течност, която се оттича от клетките и тъканите, а съставът й наподобява този на плазмата. Съдържа вода, глюкоза, урея, мазнини, белтъци и др. Транспортира борещите се срещу инфекциите бели кръвни клетки (лимфоцити) и пренася бактериите, вирусите и токсините до лимфните възли, където те биват филтрирани и унищожавани.

  • Лимфни възли

Малки жлези, около 600 на брой, разпръснати из цялото тяло. Те очистват лимфата, филтрират увредените и раковите клетки, произвеждат и съхраняват лимфоцити и други клетки на имунната система.

  • Лимфни съдове

Представляват мрежа от капиляри (микросъдове), които транспортират лимфата далеч от тъканите. Лимфните съдове събират и филтрират лимфата (в лимфните възли), докато тя продължава да се движи към по-големи съдове, наречени събирателни канали.

  • Далак (слезка)

Най-големият по обем лимфен орган, който филтрира кръвта, разрушава увредените червени кръвни клетки и произвежда бели кръвни клетки, осигуряващи защита срещу инфекции.

  • Тимус

Този лимфоиден орган играе ключова роля за имунитета. В него се образуват Т-лимфоцитите – бели кръвни клетки с важно участие в придобития имунен отговор. Те циркулират в организма и унищожават чуждите нашественици и увредените клетки, и подпомагат дейността на други имунни клетки.

  • Мукозо-асоциирана лимфоидна тъкан

Маса от лимфна тъкан, ситуирана по лигавиците на дихателните, стомашно-чревните и пикочните пътища. Секретира имуноглобулин А и главната й роля е свързана с поддържането на локалния имунитет.

 

Дренажна функция на лимфната система

Лимфната система има водеща роля в събирането на излишната течност, която се оттича от клетките и тъканите в междуклетъчните пространства и връщането й в кръвния поток.

Докато кръвта циркулира в тялото, кръвната плазма (течният компонент на кръвта) изтича в тъканите през тънките стени на капилярите. Частта от кръвната плазма, която изтича, се нарича интерстициална или извънклетъчна течност и съдържа кислород, глюкоза, аминокиселини и други хранителни вещества, необходими на тъканните клетки. Лимфната система премахва тази течност от тъканите, връщайки обратно я през лимфните съдове в кръвния поток и по този начин предотвратява дисбаланса на течности.

 

Нарушения в лимфния дренаж – причини за лимфен застой и кои са най-честите последствия от него

За разлика от кръвта, лимфата няма „помпа“ и за да се движи, разчита на разпускането и свиването на мускулите и ставите. Лимфната система може лесно да изпадне в застой, особено когато е задръстена с токсични отпадъци, поради уседнал начин на живот, недостатъчен прием на течности и дехидратация, нездравословна диета, заболявания и други фактори, провокиращи блокажа на лимфата.

Нарушенията в лимфния дренаж в определени зони на тялото, водят до увеличаване количествата интерстициална течност и поява на отоци, натрупване на мастни отлагания, влошаване на имунното здраве.

Лимфен застой


Следните състояния може да подсказват застой на лимфата:

  • целулит;
  • болезнени и твърди отоци (особено в областта на шията, подмишниците и слабините);
  • запек;
  • подут корем;
  • подуване на крайниците;
  • подпухване на лицето;
  • скованост или болезненост на ставите;
  • интензивно изпотяване;
  • хронични възпаления на синусите;
  • производство на слуз и храчки;
  • екзема;
  • умора и мозъчна мъгла;
  • силно главоболие.

 

Детоксикация на лимфата и преодоляване на лимфния блокаж

За щастие, съществуват редица природни методи и средства, с чиято помощ да се предотврати запушването на отводящите лимфни съдове и лимфните задръствания, а нормалният поток на лимфата да бъде възстановен. Представяме ви най-ефективните сред тях!

 

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ И ПРОЦЕДУРИ СРЕЩУ ЛИМФЕН ЗАСТОЙ

 

Отскачане

Отскачането е един от най-лесните начини за раздвижване на лимфата. Представлява практика на скачане върху малък трамплин в продължение на десет до тридесет минути дневно. Това пасивно движи лимфата, докато стимулира кръвообращението по цялото тяло. Многобройни изследвания доказват положителното му въздействие върху лимфната система и мускулния тонус.

 

Инверсионна лежанка

Инверсионната лежанка позволява на човек да лежи с главата надолу, завързан за глезените. Процесът на инверсиране снема компресията от ставите и стимулира лимфната и кръвоносната система. Това упражнение улеснява преноса на кръв и кислород до тъканите, подпомага свободното движение на лимфата, и съдейства за очистване на тялото от натрупаните токсини. В допълнение, подобрява здравето на гръбначния стълб чрез намаляване налягането върху нервите и отпускане на напрегнатите мускули.

 

Четкане на сухо

Представлява техника, използвана в Аюрведа за подпомагане на лимфния поток и усилване на циркулацията. За целта ви е необходима суха четка с груби влакна, с която да четкате кожата си по посока на сърцето. По този начин се стимулират потните жлези, отварят се порите и се елиминират мъртвите кожни клетки, което от своя страна стимулира движението на лимфата и кръвта в прилежащите органи и тъкани на тялото. Четкането на сухо е особено полезно и за подобряване състоянието на кожата и намаляване на целулита.

 

Лимфен масаж

Цели оптималното възстановяване движението на лимфата. Специалният масаж при лимфен застой залага на точно определен натиск и ритмични кръгови движения, за да се стимулира движението на лимфата към сърцето за дрениране на течността и отпадъците. Изследванията показват, че лимфният масаж вкарва до 78% от застоялата лимфа обратно в циркулация, което спомага за изчистване на токсините и намаляване на тежестта върху лимфната система.

 

ДИЕТА И БИЛКИ ЗА ЛИМФЕН ЗАСТОЙ

 

Увеличете консумацията на сурови храни

При топлинната обработка на плодовете и зеленчуците (в зависимост от вида й и избраната температура), огромно количество от съдържащите се в тях ензими се разрушават, а това компрометира полезните им свойства.

Тъй като са богат източник на ензими, суровите плодове и зеленчуци подобряват храносмилането и спомагат за очистване на тялото от вредни субстанции.

Много от суровите храни също така са алкални, което е важно за неутрализиране на патогените и намаляване на тежестта върху лимфата.

Включването на повече сурови храни в диетата е и лесен начин да си набавяте нужните витамини, минерали и антиоксиданти.

 

Приемайте вода с лимон

Лимфата се състои от около 95% вода, което прави водата съществено важна за вашето здраве.

Системната дехидратация затруднява основните клетъчни функции и предизвиква лимфен застой. Единствено водата може адекватно да предотврати този проблем, но ако желаете да ускорите процеса по очистване на лимфата, добавяйте и прясно изцеден лимонов сок – той е алкален и спомага за минерализиране на тялото и лимфата.

Приемайте лимонена вода през целия ден, но не забравяйте да използвате сламка – тя ще защити емайла на зъбите ви от разрушаване.

 

Включете добавки с ензими към хранителния си режим

Ензимите естествено се произвеждат от тялото, за да разбият хранителните субстанции и да ускорят безбройни метаболитни процеси. Те също така са необходими за очистване на натрупаните в лимфата и кръвта токсини, което ги превръща в ключови средства за подобряване на лимфното здраве.

Препоръчително е вашата ензимна добавка да съдържа и протеолитични ензими, като например бромелаин, който спомага за разбиване на органичните отпадъци в кръвоносната и лимфна система, стимулиране на лимфния поток и намаляване на възпалението и отоците по тялото.

 

БИЛКОВИ ПРОДУКТИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЛИМФНИЯ ДРЕНАЖ

 

Манджиста (Rubia cordifolia)

Една от най-популярните билки в аюрведическата медицина. Изключително полезна е при влошени функциите на лимфната система, лимфен застой, нарушено кръвообращение, чернодробни проблеми и  влошено състояние на кожата.

В корена на манджиста се съдържат пурпурин, мунджистин, гликозиди, тритерпеноиди и други биоактивни компоненти, комбинацията от които проявява следните свойства:

  • пречиства кръвта;
  • стимулира кръвопотока и доставката на кислород и хранителни вещества до жизненоважни органи;
  • помага при различни патологии, засягащи лимфната система, включително дължащи се на увредени лимфни съдове или възли, като например лимфедем и подуване на крайниците;
  • балансира нивата на чернодробните ензими и подобрява чернодробното здраве;
  • стимулира метаболизма и съдейства за нормализиране на теглото;
  • подпомага терапията при акне и други възпалителни състояния на кожата.

Revita Ви препоръчва екстракта от корен на манджиста на водещата английска компания DR WAKDE’s, специализирана в производството на 100% натурални добавки за холистична медицина. Коренът на прах от манджиста на DR WAKDE’s, се предлага в лесни за преглъщане капсули. Екстрактът се отличава с висока степен на усвояване и ефективно действие.

 

Lympha Detox / Билкова смес с европейска винена лоза, касис и други лечебни растения

Билковият сироп Lympha Detox на испанската компания Artesania Agricola е формулиран да оптимизира функциите на лимфната система. Специалната комбинация екстракти в Lympha Detox спомага за:

  • подобряване циркулацията на лимфата;
  • филтриране на отпадъчните продукти от клетките, тъканите и органите;
  • преноса на хранителни вещества от капилярните клетки в лимфата;
  • стимулиране дренажа на течности от натоварените зони;
  • подобряване на кръвообращението;
  • намаляване на отоците в проблемните зони.

 

БИЛКОВИ ПРОДУКТИ С ДИУРЕТИЧНО И ДЕТОКС ДЕЙСТВИЕ

 

Диуретична формула на канадската компания Natural Factors

Комбинира екстракти от 5 лечебни растения – мечо грозде, глухарче, хвойна, магданоз и червена боровинка. Diuretic Formula има добре изразен отводняващ, детоксикиращ и подпомагащ баланса на течностите ефект. Може да се приема като подпомагащо терапията средство при нарушена функция на лимфната система и лимфен застой.

  • Мечо грозде

Eфикасен диуретик, който стимулира функцията на бъбреците и увеличава потока на урина. Съдържа арбутин – активно съединение, укрепващо здравето на бъбреците и полезно срещу инфекции на пикочния мехур, бъбречни камъни, инконтиненция (изпускане на урина) и много други проблеми на уринарния тракт.

  • Глухарче

Листата на глухарчето са ефективен естествен диуретик с високо съдържание на витамини от групата В и витамини А и С. За разлика от други диуретици, те не изчерпват калия от човешкото тяло, а подпомагат електролитния баланс. Листата от глухарче увеличават потока на урина и подпомагат процесите на детоксикация.

  • Магданоз

Източник на флавоноиди, каротеноиди, кумарин, токоферол, витамин С и други полезни компоненти, които действат диуретично и предотвратяват реабсорбцията на сол от телесните тъкани, като същевременно поддържат нивата на калий в организма.

  • Хвойна

Изключително ефективен диуретик, детоксикатор и антисептик. Осигурява летливо масло и флавоноидни компоненти, като лутеолин, кемпферол, кверцетин, изокверцетин и рутин, които притежават отводняваща и противовъзпалителна активност.

Плодът на хвойната съдържа също терпинен-4-ол – фитосъединение, което увеличава гломерулната филтрационна скорост в бъбреците (т.е. процеса, при който се формира урината докато кръвта се филтрира през малки кръвоносни съдове в бъбреците).

  • Червена боровинка

Притежава антиадхезивно, антиинфекциозно, антиоксидантно, противовъзпалително, антисклеротично, хипотензивно и хипогликемично действие. Главната употреба на плодчетата и екстрактите им е превенцията и терапията на рецидивиращите уринарни инфекции – уретрит, цистит и пиелонефрит. Други здравни проблеми срещу които червената боровинка е особено ефективна, включват дислипидемия (нарушения на мастната обмяна), артериална хипертония, атеросклероза и захарен диабет от неинсулинозависим тип.

 

Bellaform 5-in-1 Abnehm-Drink Orange mit Garcinia Cambogia und Jataveeнатурална напитка за отслабване и детокс на немската компания Bärbel Drexel

5-in-1 Abnehm-Drink е част от серията натурални продукти Bellaform, специално създадени за намаляване на апетита, мазнините и теглото. Освен че спомага за редуциране на излишните килограми, 5-in-1 Abnehm-Drink има диуретично и очистващо действие, и може да се използва, когато лимфният блокаж е съпътстван от затлъстяване и наднормено тегло.

Продуктът съдържа екстракти от гарциния камбоджа, червен портокал и котешки мустачки, фибри от акация, витамин С и цинк – тази високоефективна бленда осигурява следните ползи:

  • подобрява метаболизма на мазнините и въглехидратите;
  • потиска апетита;
  • спомага за оформяне на желаната фигура по естествен и безопасен начин;
  • противодейства на задръжката на течности;
  • намалява подуването на крайниците и подпухването на лицето;
  • подобрява чернодробната функция.

 

Екстракт от репей (корен) / Burdock Root

Основна част от много азиатски кухни от хиляди години насам, коренът от репей също крие лечебни качества, особено по отношение на лимфния детокс. Репеят е отличен детоксикатор, който като диуретик изхвърля ненужните вещества от тялото.

Коренът от репей предлага ползи и в случаите на:

  • високо кръвно налягане;
  • подагра;
  • хепатит и други чернодробни заболявания;
  • диабет.

Включете корена от репей в ежедневния си режим за ефективен лимфен детокс, елиминиране на отоците и подобряване здравето на далака.

 

Стандартизиран екстракт от корен на астрагал / Astragalus premium extract

Използван като билково лекарство в Древен Китай в продължение на хиляди години, астрагалът е чудесен стимулатор на лимфния детокс.

Екстрактът от корен на астрагал отстранява проблемите с лимфния дренаж, когато се използва като отхрачващо средство (за улесняване елиминирането на слуз и храчки) и като диуретик (за отстраняване натрупването на лимфа чрез бъбреците).

Астрагалът се използва още като помощно средство при диария и инфекции на горните дихателни пътища (и двете състояния е възможно да сигнализират за проблеми с лимфния дренаж).

Коренът на астрагал съдържа сапонини, които играят съществена роля за неговата отхрачваща функция. Сапонините са фитосъединения с доказани противовъзпалителни, противогъбични, антипаразитни, понижаващи холестерола и укрепващи кръвоносните съдове свойства.

 

ДРУГИ СЪВЕТИ ЗА ДОБРА КОНДИЦИЯ НА ЛИМФНАТА СИСТЕМА

 

Избягвайте стегнатите дрехи и банелите

Точно както стегнатите дрехи, сутиените с банели могат да препятстват нормалния лимфен поток. Едно от най-големите струпвания на лимфни възли се намира в областта на подмишниците и горната част на гърдите – тези възли действат като източник на дренаж за гърдите, ръцете и горната част на гръдния кош. Ако един сутиен е твърде стегнат или банелите са твърде ограничаващи, движението на лимфата е възпрепятствано, което възпира нормалния дренаж. Някои изследователи вярват, че в рамките на период от време това може да причини дългосрочно увреждане на лимфната функция и да провокира развитието на редица неблагоприятни състояния, включително фиброкистозна тъкан в гърдите, подути лимфни възли, рак на гърдата и др.

 

Практикувайте йога

Йогата работи по много начини в посока стимулиране потока на лимфата, като облекчава застоя и подкрепя детоксикацията. За начало, инверсиите, като стойка на ръце, на глава и челна стойка, дори качването на краката на стената, обръщат ефекта на гравитацията. Всичко това помага да се дренира лимфата по посока на сърцето, като се увеличава скоростта на нейното очистване и филтриране.

Усукванията на тялото също са страхотен начин да стимулирате лимфния поток. Чрез практиката на усукване на корема, органите и мускулите се „изстискват“, форсирайки лимфата вън от тъканите.

В допълнение, естественият динамичен поток, постиган чрез йога-позите е причина мускулите в тялото да се свиват и отпускат, което е основният начин лимфата в тялото да се движи! А свободното движение на лимфата я предпазва от застой и натрупване на токсини.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.