×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Възпалението на сърдечния мускул, причинено от инфекциозни и неинфекциозни фактори, се нарича миокардит. Вижте кои са причините за това състояние и какви са обичайните му симптоми!

 

Миокардит
Полезни добавки при миокардит

Стягане и болки в гърдите, усещане за тежест, бавен пулс и неравномерен сърдечен ритъм,  лесна умора, повишена температура, задух… - това са само част от съпътстващите състояния при миокардит. В случай, че имате някои от тези симптоми, трябва незабавно да посетите кардиолог. Особено, ако оплакванията се появят до 10-14 дни след прекарана инфекция. Възможно е да се касае за възпаление на сърдечния мускул (миокард), причинено от инфекциозни и неинфекциозни фактори. В зависимост от етиологията се различават: инфекциозен миокардит, следствие от атаката на вируси, бактерии, гъбички, паразити, протозои, спирохети и рикетсии; неинфекциозен миокардит, резултат от действието на медикаменти, химични вещества, радиация, ухапване от пчели, оси, змии и др.

Съществуват два основни патогенетични механизма за развитие на острия миокардит. Първият е свързан с директно навлизане на вируса/бактерията в клетките на миокарда, причинявайки възпалителна реакция. Вторият – т.нар антигенна мимикрия, е специфичен отговор на имунната система. След боледуване се образуват антитела срещу вирусните и бактериални причинители, които наподобяват по структура елементи от клетките на сърдечния мускул. Следствие на това антителата атакуват както патогенните микроорганизми, така и собствените клетки на тялото, причинявайки възпалителен процес по имунен механизъм.

Диагноза

Диагнозата при миокардит се поставя от лекар и колкото по-навреме се хване заболяването, толкова по-малка вреда ще нанесе то на сърцето. Задължителните елементи на диагностицирането с миокардит включват:

  • Електрокардиограма - Този тест е често прилагана неинвазивна технология, която използва електрически сигнали за оценка на сърдечния ритъм. Получените модели могат да кажат на лекаря дали имате аритмия или не.
  • Ехокардиограма - Това също е неинвазивна технология, която използва звукови вълни, за да направи изображения на сърцето. Помага за идентифициране на възпалено и уголемено сърце, кръвни съсиреци, проблеми с клапаните на сърдечните камери.
  • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) - Показва специфични свойства на сърцето, включително изменения в неговия размер и форма. Лекарят може бързо да разбере дали има възпаление, като разгледа изображенията.
  • Кръвни тестове - Кръвният тест ще покаже състава на кръвта по отношение броя на левкоцитите – основните защитници на организма. Техният брой може да е сигнал за присъствието на болестотворни агенти, които биха могли да причинят инфекции и да възпалят мускула на миокарда.
  • Рентгенография на гръдния кош – Може да покаже увеличение на сърцето и белези на белодробен застой.

Хранителни добавки

При лечението на миокардит е важно да се излекува основното инфекциозно заболяване – чрез антибиотична терапия, а също и проявите на сърдечна недостатъчност (по общите принципи) и нарушенията в сърдечния ритъм (антиритмични медикаменти). Препоръчва се намаляване на физическата активност, за да не се натоварва допълнително сърцето.

В рамките на лечението може да приложите поддържаща терапия с хранителни добавки, които да помогнат при превенцията и симптомите на миокардит. Различни витамини, билки, добавки, съпътстващи промени в начина на живот са възможности, които се препоръчват от всички специалисти и медицински институции. Ето и някои от тях:

Л-Карнитин

Л-Карнитин (L-Carnitine) е аминокиселина, която е градивен елемент за протеините в тялото. Предлага се като добавка за повишаване на издръжливостта и енергията, както и за възстановяване на мускулите. Освен за изграждането на протеини, Л-карнитинът е и съществен кофактор при транспортирането на мастни киселини в сърдечните мускули. Проучване с морски свинчета установило, че след инжектиране с дифтерийни токсини нивата на Л-карнитин в сърдечните им мускули драстично намалели. Степента на смъртност обаче била минимизирана при инжектиране с контролирани количества от аминокиселината. Експериментът с морски свинчета съвпада с резултатите от сходен тест при хора с дифтерия, които показали натрупване на наситени мастни киселини в цитоплазмата на сърдечните клетки след допълнителен прием на Л-Карнитин.

В друг експеримент 184 пациенти с дифтерия били разделени на две групи. На едната група били прилагани контролирани дози карнитин в допълнение към рутинното лечение в продължение на четири дни, докато другата била ползвана като контрола. В края на проучването изследователите регистрирали значително намаляване на степента на увреждане на миокардните тъкани и последваща сърдечна недостатъчност.

Витамин С

След заразяване с вирус имунната система използва големи количества витамин С за борба с микроорганизмите. Следователно хората, страдащи от такива инфекции, имат ниски серумни нива на витамина.

В проучване с опитни мишки е изследван ефектът от допълнителен прием на витамин С при случаи на вирусен миокардит. При анализиране на резултатите е установено, че това води до значително облекчаване на прогнозата на заболяването. Учените стигат до заключението, че вирусите възпрепятстват производството на енергия в миокардната тъкан, допринасяйки за възпалението. Когато пациентът приема допълнителни  дози витамин С, той защитава функционирането на митохондрията в миокарда, която произвежда енергия. Така се засилва метаболизмът в мускулите и в дългосрочен план възпалението намалява.

Джинджифил

Джинджифилът е естествено противовъзпалително средство, използвано в продължение на векове в различни части на света за лечение на много вирусни и бактериални инфекции. Често за по-добър ефект се приема в комбинация с растения като гинко билоба и астрагал.

Имуностимулираща и противовъзпалителна диета

Спазването на специфична хранителна диета, особено богата на витамини и минерали, значително ще допринесе за превенцията и облекчаването на симптомите на миокардит.  Богати източници на такива хранителни вещества включват са: листни зеленчуци като спанак и зеле, горски плодове, броколи и карфиол, домати, грозде, гъби, авокадо, семена като чиа и лен, зелен чай, риба, ядки.

Лекарите съветват да избягваме преработените храни, защото  често съдържат големи количества сол. Солта влошава симптомите на миокардит и е свързана с повишен прием на течности, които допълнително натоварват сърцето. Такива храни също съдържат добавки, консерванти, овкусители и други вещества, които могат да увеличат възпалението на мускулите на миокарда.

Калий

Калият е есенциално за организма съединение и играе роля в много жизненоважни функции. Той има обратен ефект на солта – отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Ако имате сърдечни проблеми, обаче, точното му прецизиране като прием е особено важно. Твърде много калий би довел до повишена работа на основния мускул в тялото и да има разрушителен ефект, предвид възпалението, докато дефицитът му води до увеличаване на аритмията.

Повишено внимание заради Covid-19

В условията на пандемия от Covid-19 e особено важно да спазваме както лична хигиена, така и хигиена на общуване, за да предотвратим риска от инфекция с вируса. Особено опасно е, когато след заразяване с коронавирус в кръвообращението настъпи недостиг на кислород, а сърцето трябва да работи по-интензивно, за да се справи с проблема. Така възниква сериозен риск, особено за хората със сърдечни заболявания. Полезно е да спазвате перфектна лична хигиена, задължително да носите маска и да избягвате места със струпване на хора.

Като обобщение. Миокардитът е заболяване на кръвоносната система, което възниква от възпалението на сърдечните миокардни мускули. Точната причина за възпалението остава неизвестна и се проучва, но лекарите и учените го свързват с вирусни, бактериални и други инфекции. Обикновено миокардитът няма видими признаци или симптоми в ранния си стадий, а когато те се проявят, болестта вече е навлязла в критична фаза. Тогава много пациенти се оплакват от задух, стягане в гърдите, необяснима умора, замаяност. Ако не бъде овладян навреме, миокардитът може да причини сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт и евентуална смърт. В помощ на лечението се препоръчва диета със здравословни и балансирани храни, както и прием на добавки като L-карнитин, витамин С и джинджифил. 

Вижте всички продукти за сърдечно-съдово здраве:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.