Search
Филтрирай по...

Кверцетин – антиоксидант с естествени имуностимулиращи и кардиопротективни свойства

Кверцетин и неговите ползи за здравето
Антиоксидантът кверцетин осигурява защита за сърцето и имунното здраве

Кверцетинът е естествен, мастноразтворим антиоксидант. Класифициран е като биофлавоноид – вид растителен пигмент, до голяма степен отговорен за ярките цветове на много плодове и зеленчуци.

Някога тези биофлавоноиди са били наричани витамин Р поради присъствието им в червения пипер и поради факта, че имат витаминоподобни свойства. Всъщност кверцетинът работи особено добре заедно с витамин С и други хранителни вещества за поддържане на цялостното здравословно състояние.

Този антиоксидант е най-известен с ползите си за имунната функция, сърдечно-съдовата система и контрола върху симптомите на алергия. Естествената му антивирусна активност също е установена в многобройни проучвания.

 

Ползи от приема на кверцетин

Подпомага сърдечно-съдовата система

Подобно на други биофлавоноиди, кверцетинът притежава мощна антиоксидантна активност – намалява окислителното увреждане и забавя процесите на стареене – ефекти, които се отразяват отлично на сърдечно-съдовото здраве.

В билколечението кверцетинът се използва като капилярен протектор, с цел поддържане нормалното състояние на малките кръвоносни съдове. Той подпомага артериите по редица начини:

  • потиска окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол;
  • намалява възпалителни маркери;
  • защитава азотния оксид и ендотелната функция по време на оксидативен стрес;
  • подпомага нормалната активност на тромбоцитите;
  • поддържа еластичността на кръвоносните съдове и способността им да се свиват и разширяват, за да се поддържа нормалния кръвен поток. 

Проявява мощно антивирусно действие

Потенциалните антивирусни свойства на кверцетина са изследвани в многобройни проучвания, които показват, че този биофлавоноид предотвратява навлизането на грипните вируси в клетките, което намалява риска от инфекции.

Възможните антивирусни ефекти на кверцетина изглежда са свързани със способността му да предотвратява репликацията на вирусите, причиняващи инфекции чрез инхибиране на полимерази, протеази и обратна транскриптаза, потискане на ДНК гиразата и свързване на вирусните капсидни протеини.

Облекчава симптомите на алергия

Кверцетинът е добре оценен и заради способността си да контролира симптомите на алергия. В изследване върху тези му свойства, проведено през 2016 г. е отбелязано: „този биофлавоноид е известен със своята антиоксидантна активност и антиалергичните си свойства, характеризиращи се със стимулиране на имунната система, контрол върху освобождаването на хистамин и намаляване на провъзпалителните цитокини.“

Наред с това кверцетинът може да поддържа баланса на хелперните Т-клетки и антиген-специфичните антитела, да потиска производството и освобождаването на хистамин и да стабилизира клетъчните мембрани на мастоцитите (имунни клетки, участващи в развитието на алергичния отговор).

Благодарение на тези си имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства, кверцетинът е подходящо средство за облекчаване на състоянието при алергичен ринит, сезонни алергии и други алергични реакции.

Кверцетин на Natural Factors – оптимална бионаличност и висока степен на усвояване

Кверцетинът се усвоява слабо в стандартната форма. За да подобри усвоимостта му, канадската компания Natural Factors създаде специална серия натурални продукти, източник на високо абсорбируеми форми на кверцетин.

  • EMIQ или ензимно модифициран изокверцитрин е силно бионалично разтворимо кверцетиново съединение, създадено с помощта на естествен ензимен процес за отлична бионаличност. Bioactive Quercetin EMIQ на Natural Factors достига пиково ниво в кръвния поток само за 15 минути за почти мигновена антиоксидантна подкрепа.
  • Quercetin LipoMicel Matrix е друга чудесна възможност за абсорбируем кверцетин, тъй като осигурява усъвършенствана форма на антиоксиданта с 10 пъти по-висока абсорбция от стандартните форми. Уникалната чакаща патент технология LipoMicel помага за преодоляване на ниската бионаличност чрез създаване на течна мицелна матрица, която диспергира кверцетина в малки микрокапчици, които подобряват абсорбцията. Тази добавка осигурява 250 mg кверцетин в лесна за преглъщане софтгел капсула. Тя е чудесен избор за всеки, който страда от състояния, свързани със свити кръвоносни съдове или търси допълнителна имунна и антиоксидантна подкрепа.
  • Immune Support C Extra + Quercetin Bioflavonoids на Natural Factors осигурява предлага 500 mg витамин C и 250 mg кверцетин във всяка капсула. Тази добавка осигурява антиоксидантна защита срещу свободните радикали, помага при образуването на колаген за поддържане на здрави кости, зъби, венци, хрущяли и кожа и помага за защита на капилярите. Същевременно с това допринася за нормалното състояние на имунната система, като поддържа алергиите под контрол и се бори с вирусите. Независимо дали искате профилактика или търсите допълнителна антиоксидантна и имунна подкрепа, Natural Factors предлага подходящата форма на кверцетин, която със сигурност отговаря на вашите нужди!

Още информация, свързана с кверцетин:

Свързани продукти

Още по темата

Магнезий
Полезни съвети

Магнезий: кога се пие и каква форма да изберем

  Магнезият е един от най-разпространените химични елементи в земната маса и има определяща биологична роля за живите организми. Съдържа се в почти всяка клетка и активно участва в синтеза на аденозин трифосфат – основната

Прочетете повече »
Здраве за мозъка
Здраве и красота

Super Lion’s Mane – най-добрият продукт за здравето на мозъка в класацията на Taste For Life

  Продуктът Super Lion’s Mane на американската компания Mushroom Wisdom, е носител на наградата Back-to-School Essentials на издание Taste For Life за 2021 година. Наградата Back-to-School Essentials се присъжда на най-качествените хранителни добавки, подходящи за

Прочетете повече »
Защита срещу вирусите с билки
Здраве и красота

Защита срещу вирусите с едни от най-мощните имуностимулиращи билки

На прага на поредната вълна сме – точно сега е времето да подготвим имунната си система за предизвикателствата, които тепърва предстоят. За целта, нека се доверим на Анти-вирал – висококачествен натурален препарат, осигуряващ екстракти от

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top