Наричат го „ядките на щастието“, а според диетолозите той е истинска енергийна бомба, съдържаща огромни количества полезни вещества. Това е негово величество шамфъстъкът! Какво представлява, какви са начините за неговото консумиране и защо експертите горещо препоръчат да го включите в своето меню, ще разберете в редовете по-долу.
Шамфъстък – какво представлява?
Той е древен представител на семейство Ядки. Още преди повече от 2000 години в Персия са го приемали за символ на просперитет. Нещо повече – споменава се и в самата Библия, където е представен като „ценна храна“. Като растение той е вид дърво, като азиатците го наричат „дървото на живота“. Интересен факт е, че е роднина на кашуто, но има много повече полезни свойства и ефекти върху човешкото здраве.
Шамфъстък – химичен състав
Ядливата част е неговата ядка. За да достигнете до нея, трябва да премахнете твърдата черупка, под която ще се покаже вкусен продукт с ценно съдържание, в това число и следните благоприятни за нашето здраве вещества:
витамини: А, С, Е, В1, В6, В9;
минерали: калий, желязо, мед, магнезий, манган, фосфор;
фибри;
бавни въглехидрати за възстановяване на енергийния баланс;
полезни мазнини, в това число линоленова, олеинова и стеаринова мастна киселина.
Какво получава човешкият организъм при прием на шамфъстък?
Тази уникална ядка прави чудеса с тялото, ако се консумира редовно. Според медицинските експерти, тя е отличен антиоксидант, като същевременно може да помогне и загубата на излишните килограми и да възстанови тонуса на организма, в това число и след тежко боледуване. Имайте предвид, че този хранителен продукт е с ниска калорийна стойност. Все пак, препоръката е да не прекалявате много с шамфъстъка, защото той е ядка и около 30 грама на ден са достатъчни, за да се насладите на ползите и вкуса й. Препоръчва се още и за подобряване на:
очното здраве;
състоянието на сърдечно-съдовата система, в това число и за редуциране на лошия холестерол и плаките в артериите и капилярите, както и за кръвно;
състоянието на диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар и здравето на панкреаса;
храносмилането, като може да помогне както при запек, така и при диария;
имунната система, тъй като увеличава количествата кръвни клетки, нормализира хемоглобина, бори се срещу инфекции и има стимулиращ ефект върху човешките защитни сили;
състоянието на косата и кожата, като помага борбата срещу косопад и екзема;
мозъчното здраве и когнитивните способности;
нервната система, в това число и при депресивни състояния, безпокойство и затруднения при справяне със стреса.
Консумиране на шамфъстък – важни указания
Здравословните функции на специфичната ядка шамфъстък са твърде много, за да се откажем от нея с лека ръка. Ще се възползвате от всички научно доказани нейни ползи при дневен прием от поне една шепа. Този грамаж се равнява на установените препоръчителни дози от около 15-25 ядки на ден. Можете да ги консумирате в печен или суров вариант. От друга страна, шамфъстъкът е чудесна добавка за:
сладолед;
салати – зимни със сос или летни зелени;
морски дарове (особено скариди);
печива;
десерти – сурови бонбони, чийзкейк, крем карамел, мляко с ориз и други;
месо под формата на хрупкава коричка със зелени подправки;
печена тиква;
пълнени зеленчуци – чушки, тиквички и други;
здравословни закуски под формата на смуути или комбинация от овесени ядки и кисело мляко.
Шамфъстък е ядка с уникални здравословни свойства и запомнящ се вкус. Неговите качества са ценени от различни народи по цял свят, но и от медицинските експерти. Консумацията му, определено, ще ви донесе множество ползи и запомнящи се кулинарни емоции.
Прочети още

Коментари (0)
Нов коментар