
Всеки човек мечтае за дълъг и щастлив живот. Необходимото условие е крепко здраве. Според диетолозите, на първо място в укрепването на здравето са храни, полезни за сърцето. Диетоложката д-р Сюзън Офриа от болницата Готлиб (Gottlieb Memorial Hospital) препоръчва следните продукти, които помагат сърцето да се запази здраво, информира Medical Xpress.
1.Черен горчив шоколад със съдържание на какао над 70% - чудесен източник на ресвератрол и флавоноиди.
2.Сьомга и риба тон – за предпочитане е бялата риба тон или албакор, който обитава топлите и тропичните морета. Сьомгата и рибата тон съдържат Омега-3 мастни киселини, а меките костице на консервираната риба попълват недостига на калций.
3. Ленено семе. Трябва да се наблегне на кафявите или златисто-жълти семена. Те съдържат не само Омега-3 мастни киселини, но целулоза и фитоестрогени.
4.Овсена каша. Диетоложката препоръчва освен каша на заскуска, да се добавят овесени люспи и в хляба. Овсената каша е богата на разтворима целулоза, която балансира нивото на кръвната захар, фолиева киселина и калий.
5. Черен боб и др. бобови култури, които са източник на ниацин, фолиева киселина, Омега-3 мастни киселини, калции.
6. Орехи и бадеми. Те съдържат Омега-3 мастни киселини, витамин Е, манган и благотворно влияещите на сърцето моно- и полинаситени мазнини.
7. Боровинки, малини, ягоди. Те са обилен източник на бета-каротин, лутеин, антоцианти, фолиева киселина.
От напитките Сюзън Офриа препоръчва червените вина Пено или Мерло. „Те снижават равнището на захарта и способстват за нормализиране равнището на добрия холестерол.”, казва в заключение диетоложката.
Коментари (0)
Нов коментар