Search
Филтрирай по...

Здравословно остаряване с колаген: Не всичко е в красотата!

collagen

Намаляването на основния структурен протеин на тялото – колагена, е сред най-видимите признаци на стареене. Истината е, че поради твърде многото антиейдж кремове против бръчки, когато видят продукт със съдържание на колаген, повечето потребители го свързват с красивата външност.

 

 

Всъщност, колагенът се концентрира основно не само в кожата, но и в костите, ставите и хрущялите, и е от първостепенна важност за тяхното правилно функциониране.

 

 

Какви са ползите за костите и ставите?

 

Изследователите проучват ползите от колагена извън прякото му въздействие върху красотата – те насочват вниманието си към въздействието на продуктите с колаген върху костите, ставите и телесния състав за профилактика и запазване на здравето с възрастта.

 

 

Например в своя презентация във Vitafoods Europe, Щефан Йосер, управляващ директор на Института за изследване на колагена, отбелязва, че колагеновите пептиди са включени в мексиканското ръководство за лечение на остеоартрит (който засяга ставния хрущял). Както твърдят производителите на колаген, той може да ускори метаболизма на хрущялната тъкан,  което води до съществени ползи за пациентите – намаляване на болката.

 

 

На азиатско-тихоокеанския пазар храните и напитките за „красота отвътре“ (нукрикозметика) постигат 12% увеличение на продажбите за периода 2008-2013 г. (147 милиона долара). През 2008 г. Япония първа въвежда колагена като ключова съставка в хранителните продукти, които вече имат много добро позициониране на азиатските пазари. Освен в Япония, и сред жените в Южна Корея все повече расте интересът към напитките с колаген.

 

 

За потребителите над 65-годишна възраст

 

Поради нарастването на застаряващото население, производителите трябва да добавят към колагена и глюкозамин и ципа от яйце, за да насочат въздействието към костите и ставите. Очаква се към 2030 г. населението над 65-годишна възраст да нарастне до 639 милиона. Засега потребителите в Азия се доверяват повече от европейците на лечебните свойства на колагена.

 

 

Преди всичко доверие

 

Презентацията на Щефан Йосер показва, че ефектът от колагенът е по-траен, когато се прилага вътрешно, а не локално. Това ни дава основание да смятаме, че е възможно колагенът да бъде свързан и със здравето на костите и ставите, и с „красотата отвътре“. Най-важното е продуктите да доказват ползите от колагена. Така например, ако терапията за борба с болката може да бъде използвана като маркер, тя може да тласне напред съдържащите колаген продукти, предназначени за подобряване здравето на ставите като единствените продукти, на които могат да се доверят производителите и потребителите.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top