Search
Филтрирай по...

Орехите – мигновена защита на сърцето

Яденето на шепа орехи може да осигури почти мигновена защита от сърдечносъдови заболявания, обявиха учени от Пен Стейт Юнивърсити в Пенсилвания в навечерието на 17 май – Световен ден за борба с хипертонията.

От високо кръвно, което крие перманентна заплаха от инсулт и инфаркт, страда всеки трети българин. Учените открили “значително” подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което подпомага притока на кръв, само четири часа след консумация на обелени ядки или орехово олио. Резултатите от проучването говорят, че редовната им употреба предпазва от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план, съобщава за в. „Дейли мейл”.

Екипът дал на 15 участници с високи нива на холестерол в кръвта четири компонента от ореха – две шепи обелени орехи (85 грама), 6 грама от кожата на ореха, 34 гр от ядка с отстранени мазнини, и три супени лъжици масло (51 гр). Екипът оценил биохимичните и физиологични отговори на участниците след 30 минути, един час, два часа, четири часа и шест часа след консумацията. Резултатът – еднократната консумация на орехово масло, което се среща и в обелените орехи, подобрява състоянието на кръвоносните съдове след четири часа. „Ние вече знаем, че яденето на орехи в кардио-здравословната диета може да намали нивата на холестерола в кръвта”, каза Пени Крис-Етертън, изтъкнат професор по хранене от “Пен Стейт Юнивърсити”.

Ревита Ви препоръчва:

Черен орех (шушулка), 500 mg

Прочетете още за:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top