
2. Правете промивки на носа - Според изследване на д-р Жана Скупа редовното промиване на носа при остри заболявания води до по-бързо преминаване на симптомите в носа и помага при зачервено гърло. Теорията й гласи, че промиването на носа отмива вирусите и възпалителните молекули. Използвайте само стерилизирана вода или готови физиологични разтвори.
3. Мийте често ръцете си – Изследване на американското Списание за превантивна медицина от 2012 година сочи, че чрез миенето на ръцете 5 пъти дневно за поне 20 секунди със сапун намалява вероятността за заболяване от грип с 35%. При това не е необходим антибактериален сапун.
4. Приемайте добавки с витамин D3 – Изследване, публикувано в Списание за биология на левкоцитите сочи, че през студените месеци приемът на 600 до 2 000 IU витамин D3 може да увеличи циркулиращото в кръвта вещество катехин, което убива вирусите.
5. Консумирайте черен шоколад, за да потиснете кашлицата – Проучване на Националния здравен институт на САЩ показва, че теоброминът, вещество съдържащо се в шоколада, потиска рефлекса за кашляне по-ефективно отколкото кодеина. 1000мг теобромин, два пъти дневно, са достатъчни. Неподсладеният черен шоколад съдържа 450мг теобромин в 30 гр.
6. Пийте зелен чай – Катехините, който са в голямо количество в зеления чай, се свързват с грипните вируси и пречат на проникването им в тъканите на тялото. Само 2 чаши зелен чай дневно имат силно предпазващо действие. При боледуване колкото повече зелен чай приемате, толкова по-добре.
7. Използвайте овлажнител на въздуха – Според изследване на Харвард поддържането на влажността във вашия дом между 40 и 60% може да убие грипните вируси във въздуха и да намали възпалението на синусите. Ежеседмично почиствайте и дезинфекцирайте овлажнителите, за да избегнете прорастването на бактерии и гъбички.
8. Подобрете здравето на лигавичните мембрани с омега-7 – Това вещество се среща изобилно в ракитника. Наличието на омега-7 в епителните клетки на мембраните има предпазваща роля, включително инхибиране на бактериалния растеж, както и подпомагане възстановяването и заздравяването на клетките.
9. Консумирайте храни богати на кверцетин – няколко изследвания върху животни показват, че вирусът на грипа не може да се развива в присъствието на кверцетин. Може да намерите този естествен флавоноид в плодовете и зеленчуците. Основният флавоноид в ракитника също е кверцетинът.
Коментари (0)
Нов коментар