×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Паметта и съзнанието са неразривно свързани и интересни теми за изучаване. Не рядко хората споделят, че бързо забравят, но едва ли сте чували за такива, които твърдят, че помнят много повече от останалите. Днес ще ви разкажем за хипермнезията- ще се изненадате колко странно състояние е всъщност


Разбиране как работи

Хипермнезията е извънредно състояние, което показва над средния капацитет на паметта. То позволява на надарените с него, лесно да си спомнят огромни количества информация, често със забележителна точност. Но това, което прави способността им толкова интригуваща, е не само нейната сила, но и как работи.

Човек с хипермнезия е способен да съхранява данни по изключително ефективен начин. Това функциониране обаче не се осъществява чрез патология или анатомична промяна на мозъка, а чрез когнитивен механизъм на организация и структуриране на процеса на паметта. Тези хора често използват техники за запаметяване, като създаване на ментални карти или свързване на информация с лични преживявания, което улеснява по-късното и припомняне. Освен това те показват силна склонност към внимателно наблюдение. Тези хора улавят повече подробности от обикновения човек, което укрепва способността им да си спомнят информация. Техните мозъци непрекъснато работят, за да сортират, внимателно записват и категоризират тези допълнителни подробности. Този аспект на хипермнезията, макар и завладяващ, също повдига въпроси за взаимодействието между паметта, възприятието и съзнанието.

Психологически и социални въздействия на хипермнезията

Това състояние може значително да повлияе на качеството на живот на човек. Въпреки, че способността за запомняне често се разглежда като сила, важно е да се разбере, че тя може да бъде и тежест за хората, живеещи с това явление.

Психологически, хората с хипермнезия, може да се почувстват претоварени от количеството информация, което си спомнят. Те също могат да имат затруднения при съсредоточаване върху настоящето, защото умовете им са постоянно заровени със спомени от миналото. Освен това, много от тези хора съобщават, че имат проблеми със съня, защото мозъците им са постоянно напрегнати от безкрайни ретроспективи на събития в живота им.

На социално ниво хипермнезията също може да представлява проблем. Например, запомнянето на всеки детайл от разговор, може да направи диалога труден и уморителен. Хората с хипермнезия също могат да се чувстват изолирани, защото възприемат света по коренно различен начин от другите.

Коморбидност- често свързана с хипермнезията

Започваме от тук- кратко обяснение- коморбидност означава едновременното присъствие на едно или повече заболявания или разстройства, в допълнение към основното заболяване. Важно е да се подчертае, че хората с хипермнезия често се сблъскват с различни други психологически състояния и разстройства на неврологичното развитие. Тези съпътстващи заболявания могат допълнително да влошат ситуацията и да направят лечението на това състояние по-сложно.

Често срещан пример за коморбидност, свързана с хипермнезия, е посттравматичното стресово разстройство (ПТСР). За някои хора с хипермнезия, способността да си припомнят травматични събития с голяма яснота, може да изостри симптомите на посттравматично стресово разстройство, увеличавайки психологическия дистрес.

По същия начин, индивиди с хипермнезия могат също да имат обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). В този случай незабравимостта на мислите и притесненията, може да ги трансформира във всеобхватни мании, които предизвикват компулсивно (натрапчиво) поведение, което от своя страна се описва като състояние, при което човек се чувства "принуден" да прави нещо отново и отново. Такива действия обикновено изглеждат ирационални и безсмислени и могат да доведат до сериозни отрицателни последствия.

Аутизмът е друго състояние, което често се наблюдава при хора с хипермнезия. Когнитивните характеристики на аутизма, като подробно мислене и акцент върху навиците и рутините, могат да се слеят със симптомите на хипермнезия, създавайки наистина сложна клинична картина.

Изводът- не се радвайте, когато запомняте твърде много и то ненужна информация! Извън шегата, бъдете внимателни спрямо себе си и наблюдавайте и тествайте паметта и възприятията си, защото често съзнанието може да ни докара наистина много тежко психическо, дори и физическо увреждане. А начини за лечение има. Винаги бъдете отговорни към здравето си!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.