
Консумацията на голямо количество захар понижава интелекта. Това твърдят американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (САЩ). Те публикуваха данните от 6-седмичното си проучване този вторник. Според тях захарта може да повлияе негативно върху паметта, концентрацията и буквално да направи човек по-глупав. Изследователите използвали лабораторни мишки, разделини на 3 групи. Мишките от първата група били хранени с храни богати на захар, тези от втората – с обикновена храна, а от мишките от третата получавали допълнително Омега-3 ненаситени мастни киселини. Преди започване на тестовете животинките били подложени на 5-дневна тренировъчна сесия в сложен лабиринт. В края на експеримента мишките трябвало отново да минат по същия път. "Животните, които са приемали повече захар се справиха със задачата много по-бавно”, казва ръководителят на проекта проф. д-р Фернандо Гомес-Пинила. „Мозъкът на тези мишки работи по-бавно. Явно те имат нужда от повече време, за да си спомнят точния маршрут”, допълва той. Високата кръвна захар променя нивата на хормона инсулин. Той от своя страна прониква през кръвно-мозъчната бариера и влияе на невроните. В резултат на това паметта и концентрацията отслабват. „Инсулинът е изключително важен за правилното функциониране на целия организъм. Прекаляването със захарта обаче буквално може да ни направи по-глупави”, предупреждава проф. Гомес-Пинила.
Ревита Ви препоръчва
Хуск (люспи), 525 mg
Блад шугар, 378 mg
Канела, 400mg
Алфа-липоева киселина, 360 mg;
GTF хром, 200 mcg
Хром, 200 mcg
Гимнема, 310 mg
Алое Вера (сок от цели листа), 1000 ml
Коментари (0)
Нов коментар