
Тиреоидитът на Хашимото е често срещана причина за хипотиреоидизъм. Характеризира се с възпаление на щитовидната жлеза.
Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза като чужда тъкан. Най-често се среща при жени в средна възраст и се проявява заедно с други автоимунни заболявания като диабет тип 1 и цьолиакия. В кръвта на болните се установяват повишени стойности на антитела срещу ензима тиреоид пероксидаза. Този ензим е с белтъчна структура и работи в щитовидната жлеза. В резултат на взаимодействието на антителата с ензима, се развива възпалителен процес, който води до разрушаване на жлезата и се развива хипотиреоидно състояние. В повечето случаи прогнозата е добра.
Диетата при автоимунния тиреоидит на Хашимото е от първостепенно значение, тъй като имунната защита на организма е разстроена, а с храната могат да се внесат много алергени /вещества, които предизвикват алергична реакция и влошават функцията на определени органи и системи /.
Изключително важно е менюто да не съдържа храни с консерванти – когато се пазарува, внимателно да се четат етикетите. Месото, плодовете и зеленчуците се изкисват за 15 минути в подсолена вода – на 1 л. вода-1 ч.л.сол.
За нормализиране функцията на щитовидната жлеза е много важно да се приемат достатъчно протеини – те са необходими за синтезирането на щитовидните хормони и транспорта им до всички тъкани в човешкия организъм. Най-подходящият начин да се набавят протеини е чрез консумацията на ядки, месо, риба, яйца, киноа.
Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е да се приемат достатъчно мазнини, тъй като те играят съществена роля за поддържане на нормално хормонално равновесие. Здавословен източник на мазнини са зехтинът, лененото масло и лененото семе, ядките, пълномаслените сирена, изварата и млякото, кокосовото масло.
Няма категорични резултати от изследвания, но се приема, че е добре хората с Хашимото да ограничават консумацията на храни, съдържащи глутен./ Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Един от всеки триста човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутена, а проявените симптоми при две трети от засегнатите са толкова слаби, че не се търси специализирана помощ./ Причината за това се обяснява със структурното сходство между антигените на глутена и паренхима/тъканта/ на щитовидната жлеза, поради което антиглутеновите антитела атакуват и клетките на жлезата, разрушават ги, а това намалява нейната функционалност.
Храни, които са много полезни при тиреоидит на Хашимото и се препоръчват при диета без глутен са:
Киноа – една от най-важните зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, отличния баланс на протеини и липсата на глутен. Съдържа всички незаменими аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций, магнезий, скорбяла, захари и растителни влакна.
Амарант - известен още като петльов гребен. Тези семена също съдържат всички незаменими аминокиселини, като преобладаваща в тях е аминокиселината лизин, която има съществена роля в регенеративните /възстановителните/ процеси.
Кафяв ориз - една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене.
Елда - хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий, необходим за правилната функция на щитовидната жлеза.
Чиа Чиа – растение, познато още от древни времена, като за първи път е култивирано от ацтеките. За храна се използват семената.
Плодове и зеленчуци – изключват се само тези, които са богати на гоитрогени. Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йод, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на трийодтиронин/Т3/ и тетрайодтиронин/тироксин, Т4/.
Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.
Може ли да се консумира кафе? Не се препоръчва. Добре е да се намали количеството на приеманото кафе или да се спре. Кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи нива потиска функцията на щитовидната жлеза и води до намаляване нивото на тироксина и трийодтиронина. Освен това, когато кафето е прието веднага след приема на Л-тироксина /хормонозаместващ медикамент за лечение на хипотиреоидизъм, то пречи на абсорбцията на лекарството.
При малка част от болните с тиреоидит на Хашимото се наблюдава хиперфункция на щитовидната жлеза. Състоянието се нарича хашитоксикоза. Понякога болните преминават от хипо в хиперфункция. Ето защо са необходими консултации с лекар при всяка промяна в състоянието и 3-4 пъти годишно проследяване на хормоните.
Кои хранителни добавки имат изключителни ползи при тиреоидит на Хашимото?
-Някои от ключовите витамини и минерали облекчават симптоматиката и забавят прогресията на автоимунният тиреоидит. В случая подходящи са мултивитамините от серия Алайв, които освен основни витамини и минерали съдържат много екстракти от пресни и свежи храни (плодове, зеленчуци, водорасли, медицински гъби).
Вижте цялата серия тук: АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ.
-Калцият трябва да се приема в доза 1g дневно и да има минимум 4 часов интервал между неговият прием и приемът на Euthyrox.
-Болните с тиреоидит на Хашимото трябва да приемат също така мед, йод, желязо, магнезий в доза 200-600 mg дневно, селен 200 mcg дневно, витамин С (1-3 g) дневно, витамин В комплекс (50-100 mg дневно), цинк (30 mg дневно).
-Селен от натурален източник под формата на L-селенометионин (Se Met) - натурална аминокиселина с изключителни ползи при тиреоидит на Хашимото! Стимулира функциите на щитовидната жлеза по естествен и безопасен начин, регулира функциите на имунната система.
-Омега 3 мастните киселини притежават противовъзпалително действие и подпомагат правилното функциониране на имунната система.
-Маслото от вечерна иглика подпомага естествения хормонален баланс.
-Келпът, като естествен източник на йод и спирулината също нормализират функцията на щитовидната жлеза.
Коментари (268)
Здравейте,
Ако нямате симптоми за предозиране на л-тироксина – сърцебиене, изпотяване, нервно напрежение, безсъние и т.н. , по-добре е да останете на тази доза и след месец да направите ново изследване, което да включва ТСХ, ФТ4 и ФТ3. През зимните месеци функцията на щитовидната жлеза може да отслабне и не е добре да намалите дозата без ясни причини за това. Ето защо, промените в дозата би трябвало да се правят от лекуващия лекар/ендокринолог.
Изследване на хормоните се прави сутрин рано, на гладно и без да сте приела л-тироксин.
Поздрави,
д-р Аелита Петрова
Здравейте,
Ако стойността на ФТ4 е в pmol/L мерни единици, т.е. в норма, а ТСХ е повишен, това са лабораторни данни за субклиничен хипотиреоидизъм. Необходима е консултация с ендокринолог за актуализиране на лечението и редовно контролно проследяване на стойностите на ТСХ и ФТ4, тъй като има риск от преминаване към фаза на изявен клинично хипотиреоидизъм и съответните усложнения.
Поздрави,
Д-р Аелита Петрова
Нов коментар