Search
Филтрирай по...

Колко диетични са диетичните безалкохолни?

Когато става въпрос за диетични напитки, мнозина се подвеждат, че надписът „без захар” автоматично означава, че това е правилното решение. Фактът, че дадена безалкохолна напитка не съдържа захар обаче, съвсем не я прави полезна за човешкото здраве. Тъкмо обратното.

Диетичните безалкохолни напитки са богати на синтетични подсладители, които са много по-сладки и вредни от обикновената захар. Измежду тях, най-сериозно присъствие заема аспартамът, чието вредно върху организма действие отдавна е доказано. Мнозина дори го определят като „бялата смърт”, „бавната смърт”, „сладък убиец”.

Синтетичните подсладители не са естествени продукти, не подобряват диетичното меню и не са полезни за никого. Те „залъгват” организма, че е погълнал достатъчно количество захар, на което той реагира произвеждайки огромни количества инсулин. Работата на инсулина в случая, е да се справи със ситуацията, но тъй като не открива очакваните дози захар, той се заема с другата си важна дейност – отлагане на липиди в мастната тъкан. Този процес, естествено води до обратния на очакванията ефект – а именно – до напълняване.

След проучване, проведено с участието на над 66 000 жени, е доказано, че ежедневният прием на около 350 мл диетична напитка дневно, рискът от развитие на диабет нараства с 33%, а при консумацията на 700 мл дневно – с цели 66%. Изследването е публикувано тази година, в американското издание „Журнал за диетично хранене”, където предупреждават, че редовната консумация на диетични напитки сериозно увеличава риска от развитието на диабет тип 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top