×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Бихте ли дали 200 евро за килограм мед от хралупа в Башкирия или 1000 за халюциногенен мед от Непал? А какво ще кажете за 45 000 евро срещу буркан „елфски мед“ от Турция, определян като най-скъпият в света? Трудно е да си представим подобни цени, но в случая говорим за нещо наистина изключително, за храна с уникален произход, невероятни вкусови качества и здравни ползи, достойна за лъжичката и джоба на милионери и кралски особи. Списъкът всъщност може да се окаже неочаквано дълъг, а в него достойно място заемат индийският пчелен еликсир от нийм, австралийският Манука мед, малайзийските Гелам и Туаланг – последният се събира в безлунна тропическа нощ и има защо. 

„Кралят на кралете“ – елфски мед от Турция срещу 45 000 евро за килограм

„Елфски“ е измисленият език на елфите? Хм, храната на елфите? Само дето не живеем във филм...На турски „peri bali“ или „peri ballari“ означава „приказен мед“ или „елфски мед“. Не, не е направен от смачкани елфи. Въпреки че това би обяснило цената...

През 2009 г. турският пчелар Гюнай Гюндюз видял много медоносни пчели да влизат и излизат от пещера в планината Сариджаир Даги, североизточна Турция. Той ги проследил и открил много пчелни гребени, висящи от високите стени. С помощта на професионални катерачи и 500 метра въже той успява да събере 18 килограма див мед! За да разбере стойността му, изпраща няколко проби във Франция, в добре познатата лаборатория CETAM. Тя анализирала „медът на елфите“ – както Гюндюз го нарекъл, като заключила, че става дума за 7-годишен пчелен продукт с уникално съдържание на минерали. Оценили го на 45 000 евро за килограм и купили един.

Историята разказва, че китайски фармацевтични компании също са закупили мед, но на цена от 28 000 евро. Не е известно дали е останал още от 18-те килограма мед.

Освен че се събира в пещера на голяма надморска височина „ елфският мед“ съдържа маркерите за оцеляване на хиляди редки, ендемични растения, отлично приспособени към суровия климат. Същото се случва и на други високи плата, като Тибет. Там се добива хималайския червен мед, също изключително скъп, известен още като „луд“, „токсичен“, „халюциногенен“ мед от Непал.

Толкова ли е ценен турският мед? В Турция се произвежда много монофлорен и полифлорен мед. Докато някои видове като  кестен или акация са доста разпространени, други са специфични. Като медът от платото Анзер, известен със своя  „луд мед“ от рододендрон. Може да достигне 1000 евро за килограм.

Мед от Башкирия – храна за космонавти (до 200 евро за килограм)

Башкирският мед се счита за най-добрият в света. И един от най-скъпите. Заради богатството му от антиоксиданти той се дава като част от ежедневната храна на астронавти и дълбоководни водолази.

Башкирският мед се произвежда от пчелите Бурзян, принадлежащи към европейската черна пчела Apis mellifera mellifera, включени в руската и башкирската Червена книга на застрашените видове. Дивите бурзийски медоносни пчели са приспособени да живеят в континенталните дълги, студени зими на Северна Евразия. Понякога дори при минус 50 градуса. Не боледуват и се отличават с невероятна работоспособност. Събират меда си в кухи дървета, обикновено борови хралупи.

Много експерти и учени твърдят, че вкусовите и лечебните свойства на „башкирското злато“ нямат аналози в света. Това е марка мед №1 в Русия, а в Европа може да се намери само в някои луксозни ресторанти.

Башкирският мед се счита за многоцветен мед, но липата е основният му цветен източник. Съставът му включва ферменти и витамини, около двадесет аминокиселини и минерални ароматни вещества.

Мед Гелам и тропически Туаланг от Малайзия (до 200 евро за килограм)

Медът Гелам (Gelam Honey) е местен мед от Малайзия с доказана антипролиферативна и апоптозна индукция. С други думи той предизвиква апоптоза (самоубийство) на раковите клетки. Сред населението на Азия ракът на черния дроб има висока честота, тясно свързана с хронична инфекция с хепатит В. Лекарствата нямат успех и е установена резистентност към тях, а страничните ефекти са опустошителни. Поради тази причина повечето от изследванията, направени за това как медът може да предотврати рак или как да лекува съществуващия, се провеждат именно в Азия.

Медът Гелам има богато съдържание на фенолни съединения, които водят до високо ниво на антибактериална активност, както и мощни антиоксидантни съединения, които водят до неутрализиране на свободните радикали.

Медът от туаланг също идва основно от Малайзия и се събира от пчелите в тропическите гори. Той е тъмен на цвят и се добива от цветния прашец на туаланг (Tualang) - най-високото дърво в Азия (достига до 80 метра височина). Пчелите правят питите си високо в клоните му, далеч от хищниците на джунглата. Единствените им врагове са големите птици и хората. Пчелите, които произвеждат този мед, се наричат ​​Apis dorsata и са почти два пъти по-дълги от обикновените пчели - около 3 см. Ето защо ги наричат ​​„гигантските медоносни пчели“. Те се срещат в южните страни на Азия, включително Малайзия, Индонезия и Филипините и се считат за едни от най-опасните животни в югоизточната азиатска джунгла поради тяхното заплашително отбранително поведение. Традиционното събиране на мед обикновено се извършва в безлунна нощ, за да се сведе до минимум броят на летящите пчели, след като колонията е нарушена. Пчеларите използват въжета или стълби, за да стигнат до върха на дърветата, а с пламък се разгонват пчелите от питата.

Медът от гелам се отличава със силна антимикробна активност, а според изследвания помага срещу рак, левкемия, диабет, радиационно облъчване.

Мед от Нийм – индийското чудо (до 100 евро за килограм)

Дървото нийм – още едно чудо на Индия! Още една панацея. Твърди се, че осигурява същите здравословни ползи като ехинацеята и хидрастис. Въпреки че се използва главно при кожни заболявания като акне, псориазис, екзема, сухота, сърбеж, бръчки, брадавици, кожни язви, се смята, че помага много при диабет, артрит, хронична умора и др.

Ниймът е медоносно растение с родина Индия, Непал, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка. Обикновено расте в тропически и полутропически райони. На санскрит нийм означава „освобождаване от болест“ („Ариштха“). Индийците дъвчат листата на нийм сутрин, за да предпазят тялото от заболявания като хипертония и диабет.

Манука – естествен антибиотик от Нова Зеландия (до 400 евро за килограм)

Медът от манука е уникален природен продукт с висока фармакологична стойност, който се добива се от нектара на едноименния храст Leptospermum Scoparium в Нова Зеландия. Той е не само силен антибактериален и антимикробен агент, но и притежава ненадминати имуностимулиращи качества, сравнение с  другите видове мед.

Елементът на меда от манука, който му придава антибактериално качество, е метилглиоксал или MGO. Колкото повече MGO присъства, толкова по-висока е степента на антибиотични свойства.

Мащабно проучване от 2018 г., фокусирано върху това как медът от манука може да се използва за медицински цели, потвърждава, че той помага за засилване на имунната система. Това се случва чрез индуциране на противовъзпалителните цитокини - сигнални молекули, които помагат за намаляване на възпалението и насърчаване на по-бързото оздравяване.

За да сте сигурни, че ще си осигурите високи лечебни ползи, трябва да сте сигурни, че получавате мед от манука от производители със сертифицирано производство.

Мед от сидр (йеменски мед) – (до 500 евро за килограм)

Медът от нектара на древното дърво сидр се радва на голяма популярност в наши дни, а в миналото се е използвал за магьосничество и са го подарявали на принцове и крале в знак на признателност и лоялност. Пчелите го събират от цвета на дървото сидр, което расте в крайбрежни, пустинни и полупустинни райони в Индия, Пакистан, Етиопия, Египет, Либия, Судан и южната част на Арабския полуостров. Най-разпространено е обаче в източната част на Йемен. Ето защо медът от сидр е познат за мнозина като „йеменски мед“.

Арабският свят му вярва с причина! Споменава се в Корана и пророкът го препоръчва при всякакви заболявания на тялото: „Медът е лек за всяка болест и Коранът е лек за всички болести на ума, затова ви препоръчвам и двете лекарства, Корана и меда.“

Това е гъст мед с богат, пищен и маслено-сладък вкус. Според лабораторията CETAM, Франция, той има по-високо съдържание на антиоксиданти, в сравнение с други видове мед, и висок процент метали в състава си.

Несъмнено медът е основна храна за хората от хилядолетия, но в глобалния комерсиален свят цената му се превръща и във функция и на добрия маркетинг. Това и обяснява защо медът, събиран в кошери на покрива на „Опера Гарние“ в Париж, от 20 години се продава за 100 евро за килограм.

Ако обичате мед и той доставя истинска наслада на небцето ви, ако вярвате в ненадминатите лечебни качества на този уникален природен продукт, посетете новооткрития магазин Life extension в София, бул. „Цариградско шосе“ 13 (до „Плиска“, в локалното шосе откъм квартал „Изток“). Там ще откриете богата селекция от най-добрите медове от цял свят с доказан произход, традиционни видове и екзотични сортове.

И не забравяйте какво е казал Мечо Пух: „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед“.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.