×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Всяко от хранителните вещества има своя собствена функция, но някои от тях взаимно засилват ефекта си. Възможно е също така едно вещество да се нуждае от другото, за да се абсорбира правилно в тялото. Този процес се нарича синергия- сътрудничество, което е от полза за всички участващи страни. По-долу ще намерите хранителни вещества, които правят силни тандеми. Но преди това, нека се спрем на едно важно понятие, наречено бионаличност



Бионаличност

Това е съотношението на хранително вещество, което човешкото тяло може да усвои и използва. Това, че се стараем да консумираме храни и добавки, не означава, че ще усвоим на 100% хранителните вещества от тях. Усвояването и абсорбцията зависят от:

  • комбинациите от храни, минерали и витамини
  • времето на обработката и начина на готвене
  • възрастта и пола
  • количеството налични хранителни вещества в тялото
  • текущото здравословно състояние
  • здравето на храносмилателната система
  • консумация на определени лекарства или алкохол
  • Дори нивото на стрес може да повлияе на начина на усвояване на хранителните вещества

Силни кости и гъвкава съдова стена: витамин D + K

Често се препоръчва да се приема витамин D заедно с витамин К. Понякога те дори се комбинират в една добавка. Витамин D допринася за поддържането на здрави кости. Витамин К също е важен за състава на костите. В допълнение, витамин D спомага за усвояването на калций и фосфор от храната. Витамин К съдейства при съсирването на кръвта и е важен за състава на костите. Добрият баланс на тези хранителни вещества в тялото ни е много важен. Когато това не е така, твърде малко калций може да се окаже в костите и твърде много в кръвоносните съдове. Последното причинява втвърдяване на съдовата стена и се нарича артериосклероза.

Силна имунна система: селен + цинк

Селенът и цинкът са минерали. Ние получаваме цинк чрез нашата диета. Той има няколко важни функции и всички клетки в тялото ни се нуждаят от него. Богатите на протеини храни от животински произход съдържат много цинк. Но зърнените храни, бобът, ядките и семената също са източници на цинк. Цинкът играе роля в образуването на костите, допринася за производството на клетки и тъкани и помага в изграждането на телесни протеини. Селенът е микроелемент. Това означава, че тялото ни се нуждае от много малко от него, но е важно за здравето ни. Селенът допринася за нормалното функциониране на имунната система, полезен е за щитовидната жлеза, допринася за подвижността на сперматозоидите, помага за защита на клетките на тялото от външни влияния и е полезен за косата и ноктите. Селенът се намира в рибата, птиците, месото, зеленчуците, ядките и зърнените храни.

Най-добрият тандем за костите: витамин D + калций

Витамин D се произвежда главно в кожата под въздействието на слънцето и допринася за поддържането на здрави кости. Калцият е необходим за поддържането на нормални кости. Източниците на калций включват млечни продукти, зеленчуци, ядки и бобови растения. По този начин и двете хранителни вещества са добри за поддържане на здрави кости. Но когато приемате витамин D и калций заедно, синергията се случва, защото витамин D увеличава абсорбцията на калций в костите.

Твърдост и еластичност: витамин С + колаген

Витамин С се използва главно за подпомагане на защитните сили на организма. Но има по-научно доказани ефекти върху здравето. Например, витамин С допринася за образуването на колаген, който е важен за кожата. Колагенът е протеин и е част от съединителната тъкан и кожата. Той може да се намери в сухожилия, хрущяли, мускули и кръвоносни съдове. Витамин С също играе роля тук, а именно в производството на хрущял, важен е за състава на костите и е добър за кръвоносните съдове. Ние не можем сами да произвеждаме витамин С, така че трябва да си го набавим чрез храната. Колагенът може да се произвежда от самия организъм, да си го осигурим чрез нашата диета или чрез добавки. Храните, приготвени от месо или риба, като бульон, са добър източник на колаген.

За по-добро усвояване: магнезий + витамин В6

Минералът магнезий и витамин В6 също образуват незаменим тандем. Магнезият играе роля в различни телесни процеси. Наред с други неща, той има благоприятен ефект върху процеса на клетъчно делене, върху функционирането на нервната система, поддържа енергийните нива, полезен е за настроението и е важен за нормалната мускулна функция. Магнезият се намира в зърнените продукти, зелените листни зеленчуци, млечните продукти, месото, ядките и бобовите растения. Витамин В6 (наричан още пиридоксин) е един от витамините от група В. Наред с други неща, той помага в производството на червени кръвни клетки, поддържа енергийните нива, допринася за регулирането на хормоналната активност, поддържа имунната система, добър е за настроението и играе важна роля във функционирането на нервите. Източниците на витамин В6 включват банани, месо, яйца, млечни и зърнени продукти, бобови растения. Изследвания доказват, че витамин В6 насърчава абсорбцията на магнезий. Освен това фактът, че и двете вещества играят роля в енергийните нива, психологическата функция, умората и нервната система, правят магнезия и витамин В6 перфектната двойка.

Желязо + витамин С- неразривно свързани

Желязото е минерал с няколко важни функции в нашето тяло. То подпомага производството на червени кръвни клетки и хемоглобин и поддържа имунната система. Витамин С също поддържа имунната система. В допълнение, витамин С насърчава усвояването на желязо в кръвта. Желязото се намира главно в животински продукти като месо и в пълнозърнести продукти. Плодовете и зеленчуците са източници на витамин С. Зеленчуците, богати на витамин С, включват брюкселско зеле, къдраво зеле, чушки и червено зеле. Сред плодовете цитрусите са особено известни като бомби с витамин С, но гуава, касис, киви и ягоди съдържат повече от този витамин на 100 грама.

Осем витамина в синхрон: витамини от група В (B комплекс)

Витамините от група В са група от 8 витамина: витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В5 (пантотенова киселина), витамин В6 (пиридоксин), витамин В8 (биотин), витамин В11 (фолиева киселина) и витамин В12 (кобаламин). Те взимат участие в различни процеси в организма. Всеки отделен витамин В играе своя уникална роля, но като цяло всички витамини от група В съдействат за управлението на енергията. Витамините от група В работят заедно до голяма степен, поради което е важно да си ги доставим и 8-те. Намират се в различни видове месо, риба, яйца, зеленчуци, ядки и плодове. Ето защо е важно да се яде разнообразна диета всеки ден и животинските продукти не бива да бъдат пропускани. Витамин В12 се намира главно в животински продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти. Следователно, при вегетарианска или веганска диета, може да възникне дефицит. Всички витамини от група В са водоразтворими, което пречи на тялото да ги съхранява правилно. Благодарение на силната си взаимна синергия, витамин В комплекс е едно наистина интелигентно решение.

Пикантна двойка: куркума и черен пипер

Много изследвания са направени върху куркумата през последните години, включително подобряване на усвояването и в организма. Например, черният пипер често се добавя към добавките от куркума, което увеличава абсорбцията в червата.

За да работи тялото ни правилно, имаме нужда от синхрон между отделните органи. Знаем, че нарушената функция на един, често не остава незабелязана и създава проблеми и на някои от другите. Така е и с хранителните вещества- запомнете, че не винаги пиейки си витамин C-то сутрин, си осигурявате бодър и здрав организъм. Има още редица фактори и съчетания от елементи, които обуславят вашето добро физическо и психическо състояние.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.