×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Магнезий – минералът с множество приложенияМагнезият е много важен за човешкия организъм минерал, който изпълнява множество функции. Той има определяща роля в състава на костите, клетъчните мембрани и хромозомите. Участва както производството на аденозин трифосфат – акумулатора на енергия в човешкото тяло, така и в осъществяването на повече от 300 метаболитни реакции, които пък от своя страна са определящи за метаболизма на въглехидратите и мазнините. В допълнение, магнезият е необходим за транспортирането на калциевите и калиеви йони през клетъчните мембрани. Провеждането на нервните импулси, свиването на мускулите, нормалния сърдечен ритъм, клетъчната сигнализация и клетъчната миграция – за да протичат нормално тези дейности, също е необходимо наличие на достатъчно магнезий в организма.

Рискови фактори при недостиг на магнезий

Недостигът на магнезий е масово явление при доста хора. За да не се окажете едни от тях, трябва да имате предвид, че следните заболявания могат да провокират сериозен магнезиев дефицит:
  • Стомашно-чревно разстройство. Състояния, предизвикващи продължителна диария (болестта на Крон, целиакия, възпаление на червата), водят до понижен магнезиев статус.
  • Бъбречни увреждания. Продължителната употреба на диуретици може да увеличи отделяните количества магнезий чрез урината.
  • Диабет. Поради повишените нива на кръвната захар, диабетът предполага по-активно отделяне на урина, което води до значителни загуби на магнезий и респективно – до повишена нужда на организма от този минерал. Магнезият има жизнено важно значение за диабетиците.
  • Алкохолизъм. Загубата на магнезий е често срещано явление при хроничен алкохолизъм. Лошите хранителни навици и стомашно-чревните проблеми, които вървят ръка за ръка с алкохолизма, усложняват ситуацията още повече.
  • Напредването на възрастта. Изследванията показват, че повечето възрастни хора не приемат достатъчно магнезий. Освен това, след определена възраст, тънките черва трудно абсорбират магнезия.
Последствията от недостатъчен прием на магнезий. Магнезиевият дефицит води до патологични промени в имунната система, които обикновено са свързани с появата на различни възпаления. В допълнение, може да се стигне и до т.нар репликативно стареене – процесът, който определя ограничения брой деления на клетката и който има отношение към същинското остаряване. Според съвременни проучвания, ниските нива на магнезий в организма, провокират стареенето на ендотелните клетки и фибропластите. И тъй като вече съществуват преки доказателства за връзката между стареенето и бедния на магнезий хранителен режим, се смята, че допълнителният прием на магнезий може да изиграе огромна роля за здравословния процес на остаряване и предотвратяването на свързаните със старостта заболявания. Хранителните добавки могат съвсем успешно да компенсират ниското съдържание на магнезий в ежедневното меню и да донесат редица ползи за човешкото здраве.

Кога приемът на магнезий е силно препоръчителен. 

Проучванията показват, че има няколко случая, при които се налага суплементиране с магнезий:
  • Запек. Магнезиевият цитрат, магнезиевият сулфат и магнезиевият хидроксид са част от повечето качествени модерни лаксативи. Магнезият привлича и задържа водата в червата, стимулирайки по този начин чревния мотилитет.
  • Диабет. Магнезиевият хлорид се използва за нормализиране стойностите на кръвната глюкоза на гладно, както и за регулация на инсулиновата резистентност. Магнезиевият пидолат пък, подобрява инсулиновата чувствителност.
  • Загуба на слуха. Магнезиевият аспартат е доста ефикасно средство за намаляване загубата на слух.
  • Камъни в бъбреците. В значителен процент от случаите, приемът на магнезиев хидроксид значително подобрява състоянието на хора, които имат камъни в бъбреците. Комбинацията от магнезиев оксид и витамин В6, също повлиява много положително подобни състояния и може да се използва дори като превантивно средство.
  • Мигрена. Три-магнезиев дицитрат и магнезиев цитрат в голяма степен редуцират честотата и интензитета на мигренозните пристъпи. Магнезиевият оксид пък, често се препоръчва за деца, като превантивна мярка срещу появата на мигренозни състояния.
  • Пролапс на митрална клапа. Лечението с магнезиев карбонат намалява симптомите на слабост, отпадналост, болки в гърдите, задух, сърцебиене и безпокойство у пациенти с диагноза пролапс на митралната клапа.
  • Остеопороза. Магнезиевият хидроксид намалява костните счупвания и увеличава костната плътност у жени, болни от остеопороза и  в период на менопауза.
  • ПМС (Предменструален синдром). Магнезиев оксид успешно допринася за туширане симптомите при ПМС.
  • Хипертония. Магнезиев оксид и магнезиев хидроксид се използват за понижаване нивата на кръвното налягане.
  • Крампи (схващане) на краката. Магнезиевият лактат и магнезиевият цитрат, значително редуцират крампите в крака у бременни жени.
  • Синдром на неспокойните крака (неврологично разстройство, водещо до дискомфорт в крайниците, за което е характерно непреодолимо желание за движение). Магнезиевият оксид доста успешно помага срещу симптомите на синдрома на неспокойните крака, спомагайки за спокойния и дълбок сън.
  • За спортисти. Магнезиевият сулфат е препоръчителен както за професионално практикуващите спорт, така и за любителите, тъй като намалява нивата на млечната киселина. Натрупала се веднъж, млечната киселина намалява възможността за растеж и развитие на мускулната маса.
  • Повишени нива на холестерол. Магнезиевият оксид монохидрат регулира нивата на холестерол в кръвта, инхибирайки тромбоцитната агрегация.
  • Възпаления. Магнезиевият оксид монохидрат контролира нивата на Среактивния протеин – основният серумен маркер за поява на възпаления.
  Соли на магнезия. Магнезият не съществува сам по себе си, а по-скоро може да бъде свързан с вид органична или неорганична киселина. Минералите, свързани с киселини се наричат минерални соли и от тях зависи целостта и правилното функциониране на клетките. От свързването например, на лимонена киселина с магнезий, се получава магнезиева сол, наречена магнезиев цитрат. Магнезиевият цитрат е една от най-добре усвоимите форми на магнезия. Проблемът с различните минерални соли на магнезия обаче, е свързан с количеството магнезий, които те предоставят. Имайки предвид горепосоченият пример с магнезиев цитрат, трябва да отбележим, че тази комбинация предоставя 16% от елемента. За сравнение, магнезиевият оксид се явява по-ефикасен източник от магнезиевия цитрат, тъй като предоставя 60% магнезий.

Магнезий и абсорбцията му В изследване, публикувано в едно от изданията на American Journal Of Therapeutics, са публикувани резултати, удостоверяващи кои минерални соли на магнезия се абсорбират най-добре:

Магнезиеви солиАбсорбция
Магнезиев цитрат29.64%
Магнезиев оксид22.8%
Магнезиев хлорид19.68%
Магнезиев глюконат19.25%
Магнезиев глицинат23.5%

Както виждаме, магнезиевият цитрат и магнезиевият оксид имат по-висока степен на усвояване, в сравнение с останалите тествани форми на магнезия. Нека обаче, разгледаме и практическите ползи от приема на магнезий, защото в случая е по-важно друго – колко процента от минерала получаваме, приемайки някоя от формите му. Ако приемем по 667 мг магнезиев цитрат и 667 мг магнезиев оксид, ние ще получим около 107 мг магнезий от магнезиевия цитрат и 407 мг магнезий от магнезиевия оксид. Въпреки че усвоимостта на магнезиевия цитрат е по-висока с 6,84%, магнезиевият оксид все пак е много по-добър източник на магнезий. Въпреки че някои магнезиеви соли се абсорбират по-добре от други, по-важното е да приемаме магнезиеви източници, предоставящи на организма по-високи нива на магнезий, отколкото такива с по-ниско ниво магнезиево съдържание и с висока абсорбция.

Oще по темата:Виж всички продукти с магнезий на добра цена.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.