Смята се, че високият холестерол не е единственият рисков фактор за атеросклероза и заболявания за коронарните артерии. Въпреки това той е основният фактор, който увеличава риска от заболявания на сърдечносъдовата система. Понякога, когато говорим за висок холестерол, имаме предвид друга група мазнини – триглицеридите.
В Западните култури основната причина за висок холестерол е храненето. Важно е да се прави разлика между различните видове холестерол. LDL-холестеролът е изграден от липопротеини с ниска плътност. Счита се, че това е така нареченият „лош холестерол”. HDL-холестеролът е изграден от липопротеини с висока плътност. Това е „добрият холестерол”, които намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Следователно съотношението между тези два вида холестерол е много по-важно от общото количество холестерол, измерено в кръвта.
Малък процент от хората са генетично предразположени към високо ниво на холестерола или триглицеридите. Тяхното ниво на опасни мастни киселини може да нарасне застрашително много, затова в началото е най-добре да се приема някакво лекарство за намаляване нивото на холестерола. Дългосрочното лечение трябва да се съсредоточи върху по-слаби средства като червен ориз, смола от дървото смирна, чесън. Ако нивото на триглицеридите ви е високо, добавете пантетин или рибено масло към хранителния си режим.
Хранителните добавки, които могат да помогнат за намаляване нивото на холестерол в организма включват
- червен ориз – все още слабо познат на българския пазар, изключително полезен за дългосрочно справяне с високия холестерол;
- смола от смирна – освен че намалява холестерола и триглицеридите, това билково средство (добре познато в аюрведа) увеличава нивото на HDL-холестерола и намалява слепването на тромбоцитите;
- чесън – подобрява кръвообращението, предпазва от атеросклероза, намалява нивото на холестерола;
- живовляк
- сминдух
Голям брой хранителни добавки също могат да бъдат ефективни за намаляване нивото на холестерола:
- ниацин – 1 до 3 грама дневно разделени в няколко дози. При употребата на това средство трябва да се следи нивото на чернодробните ензими;
- фолиева киселина – 400-800 микрограма дневно;
- витамин В6 – 12.5-25 милиграма дневно;
- витамин В12 – 500 микрограма дневно
- хром – 200 микрограма дневно;
- витамин Е – 400 IU;
- витамин С – 500-1000 мг дневно.
За да намалите нивото на триглицеридите, използвайте:
- пантетин – 300 мг 3-4 пъти дневно;
- рибено масло
Хранителните препоръки за намаляване риска от високо ниво на холестерол включват
- увеличаване на приема на въглехидрати от плодов, зеленчуков и зърнен произход. Това ще ви осигури повече диетични фибри и ценни антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди;
- намаляване приема на мазнини от животински произход. Това включва мляко и червено месо. Мазнините от ядките и рибата винаги са за предпочитане;
- намаляване на храните, които съдържат трансмастни киселини – маргарин, някои растителни масла, много от преработените храни, съдържащи растителни масла;
- увеличаване приема на билките и хранителните добавки споменати по-горе.
Освен всички промени в начина на хранене, за намаляване нивото на холестерол са необходими и промени в начина на живот. На първо място стои намаляването на стреса в ежедневието. Второто важно нещо са физическите упражнения. Те помагат за намаляване на стреса и редуциране на теглото. Най-важното предимство на физическите упражнения е способността им да подсилват и поддържат ефективността на сърдечносъдовата система.
Виж всички продукти за Холестерол
Още по темата: