Search
Филтрирай по...

Витамини и минерали: какво трябва да знаем за тях?

витамини и минерали

 

Витамините и минералите са едни от най-важните елементи, съдържащи се в храната. Те заслужават особено внимание, тъй като са в основата на постигането на оптималната кондиция на организма. Въпреки че човешкият организъм се нуждае в по-малки количества от тях в сравнение с мазнините, протеините и въглехидратите, витамините и минералите в никакъв случай не са по-маловажни! Редовното им присъствие в оптимални дози в храната оказва положително въздействие върху здравето. Например, витамин В1 подобрява функциите на мозъка и го зарежда с енергия. Витамин А е нужен за здравето на очите и кожата. Цинкът е важен за здравето на имунната система и влияе положително на репродуктивните функции, а витамин С е мощен антиоксидант, който помага и за колагеновия синтез в организма.

 

Микроелементите се делят на мастноразтворими и водоразтворими, според материята, в която се разтварят.

 

Мастноразтворимите витамини, сред които са A, D, E и K, се абсорбират в кръвта. Излишните количества се натрупват като запас в черния дроб, и поради тази причина не е задължително те да присъстват в хранителния режим ежедневно. Водоразтворимите витамини обаче няма как да се натрупват и съхраняват в човешкото тяло. Излишните количества от тях се изхвърлят чрез урината, затова е нужно те да присъстват в менюто всеки ден.

 

Според различни изследвания, има 17 основни минерала , както и много други микроелементи, от които тялото се нуждае за да функционира оптимално. Те  взаимодействат помежду си, повлиявайки и регулирайки метаболитните функции на организма. Така например, калцият играе важна роля за кръвосъсирването и за предаването на нервните импулси, а също така е метаболитен фактор за извличане на енергия от микроелементите.  Освен това, калцият играе важна роля за поддържането на равномерния сърдечен ритъм, както и в контролирането на концентрацията на вещества от двете страни на клетъчните мембрани в човешкото тяло. Лек дефицит на този микроелемент може да бъде причина за сърцебиене, безсъние, раздразнителност, мускулни потрепвания, чувство на обърканост и потиснатост. По-сериозни липси на калций могат да доведат до загуба на костна маса, което  е често срещан сериозен   здравословен проблем.

 

 

Какви могат да бъдат рисковете от недостатъчния прием на витамини и минерали?

Голям брой сериозни проучвания алармират, че системната липса на важни микроелементи може да увреди ДНК – основна единица от строежа на клетката, носеща генетичните инструкции за биологическото развитие. Наред с това, пораженията по ДНК могат да ускорят процесите на стареене Това е свързано с развитие на сърдечно-съдови заболявания, туморни образувания, отслабване и загуба на зрението, и редица други заболявания, най-често свързани с инфекции на дихателните пътища.

 

Защо храната не е достатъчна?

Причините не са една и две, както и не са едни и същи за всеки отделен човек. Най-важното е обаче, приемът да е разумен и да посреща реалните нужди на организма. Ако се обърнем назад в миналото, ще видим че само две-три поколения назад основните източници на храна са били най-вече стопанските дворове – храната е била прясна и натурална. Наднорменото тегло, сърдечносъдовите заболявания и болестта на Алцхаймер са се срещали в пъти по-рядко, отколкото в днешни дни.

 

Земеделските практики от последните десетилетия довеждат до намаляване на състава на хранителните вещества в почвите, което в крайна сметка се отразява и на качеството и количеството на храните. Тъй като населението на планетата непрекъснато нараства, същото се случва и с нуждите от производство на храна. За дребните и средни фермери става все по-трудно да отговарят адекватно на повишените изисквания на пазара – както откъм консумативи, така и откъм физически труд. В отговор на тази промяна, технологиите бързо напредват а естеството на земеделската работа търпи развитие. Пестицидите и изкуствените торове навлизат в земеделската индустрия със замах и само след няколко години биват използвани от почти всички производители.

 

В наши дни много плодове и зеленчуци са генетично видоизменени  с няколко основни цели – по-бързо отглеждане и даване на реколта, добър външен вид, както и удължена трайност. Разбира се, причините за всичко това са икономически. За съжаление, монетата винаги има две страни  – така отгледаните плодове и зеленчуци съдържат много по-малко хранителни микроелементи и полезни вещества, в сравнение с тези от преди половин век например. За производителите работата става по-бърза, по-лека и по-ефективна, но пораженията върху почвата са дълготрайни и необратими. Богатият на полезни микроелементи най-горен почвен слой изчезва под влияние както на ерозионни процеси, така и на прекомерната употреба на неорганични азотни торове, която наред с други модерни земеделски практики унищожава естествения почвен слой. Храни, отгледани в такива почви са бедни на полезни елементи и не могат да бъдат полезни за човешкото здраве.

 

Различни изследвания се обединяват около извода, че в последните 75 години хранителните стойности в плодовете и зеленчуците са намалели драстично! Едно от тях дава конкретни резултати – според него в сравнение с 50 години назад, днешните плодове, зеленчуци и зърнени храни съдържат с между 5 % и 40 % по-малко минерали (става въпрос най-вече за магнезий, желязо, калций, цинк)! За съжаление, не само растенията са засегнати от тази негативна тенденция. Хранителните стойности на рибата и различните видове меса са директно повлияни тази негативна тенденция. Откакто повечето животни  във фермите се хранят от същите тези полета, в които хората отглеждат генно-модифицирани храни върху изкуствени торове е ясно и логично, че месото им вече не е това, което е било преди десетилетия.

мултивитамини против умора и за силен имунитет

 

Допълнителният прием на мултивитамини – гаранция за по-пълноценен живот!

 

Изводът от всичко е, че е много трудно човек да си набавя ценните вещества от храната.

 

На пръв поглед, хората с възможности в развитите държави имат  пълната възможност да „управляват“ режима си на хранене,  подчинявайки го на установените разбирания и правила на здравословното хранене.  Дали обаче наистина е толкова лесно? Оказва се, че времето за хранене, с което съвременният човек разполага, обикновено е кратко и поради тази причина често се ядат бързи и преработени храни; през деня е трудно да се следи приема на витамини и други полезни вещества; малко са дните през седмицата, през които можем да достигнем препоръчания прием на плодове и зеленчуци (не по-малко от 5 пъти дневно). Тези и други хаотични хранителни навици, в допълнение с ежедневния стрес, допринасят за лошото хранене, което от своя страна затруднява човешкото тяло в преработването на така поднесената храна и извличането на полезните вещества от нея.

 

Съвременният начин на живот и свързаната с него индустриализация замърсяват въздуха, храната и водата ни. В резултат на това, човешкият организъм се нуждае от допълнителни количества витамини (особено А, С и Е), за да се справи поне частично с неутрализирането на вредните външни влияния!

 

 

Твърде вероятно е и Вие да не успявате да си набавяте препоръчителните дневни дози микроелементи. Най-доброто решение в случая са висококачествените мултивитаминни формули, които дават на организма всичко необходимо, за да бъдете здрави и жизнени.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top