Search
Филтрирай по...

Имате диабет? Пазете зрението си!

Зрение

Диабет – това е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. води след себе си сериозни усложнения, включително бъбречна недостатъчност, невропатия и ампутация на долните крайници, които се дължат на увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

В много случаи захарната болест уврежда и частите на окото – макула, ретина, лещи и оптичен нерв. В действителност диабетът е една от водещите причини за загуба на зрението в световен мащаб.

Повишената кръвна захар – враг №1 на очите. Когато нивата на глюкоза в кръвта останат хронично високи за дълъг период от време, молекулите на захарта може да слепнат към протеиновите молекули – процес познат като гликация. При този процес се създават неразрушими връзки между близкостоящите протеинови молекули. В резултат се образуват нови структури, крайни продукти на гликацията, наречени AGEs. Те причиняват втвърдяване на колагена в малките кръвоносни съдове в окото.

Диабетът може да причини замъглено виждане в резултат от повишената кръвна захар. В други случаи проблемите с очите, причинени от диабета, са сериозна загуба на зрение и слепота. Най-често диабетът провокира 3 очни заболявания:

-диабетна ретинопатия – водещата причина за слепота при хората в работоспособна възраст. Тя се наблюдава при увреждане на тънките кръвоносни съдове на ретината и е резултат от високите нива на глюкоза в кръвта. Може да доведе до замъглено виждане, в резултат от кръвоизлив на кръвоносните съдове в ретината. Колкото по-дълго време човек страда от ретинопатия, толкова по-голям е риска от поява на проблеми с очите.

катаракти –  това са слепи петна или замъгляване на очната леща, които се появяват в резултат от гликацията. Вероятността от поява на катаракта се увеличава с напредване на възрастта, но диабетиците са 2 до 5 пъти по-предразположени към нея.

глаукома – позната е още като окуларно свръхнапрежение. Наблюдава се при увеличаване на вътреочното налягане, при което се уврежда оптичният нерв. При диабет рискът от по-сериозни форми на глаукома се увеличава – анормалното налягане в окото води до увреждане поради високите нива на кръвна захар. След катарактата глаукомата е втората водеща причина за слепота в света.

В ранните етапи на проблеми с очите като диабетна ретинопатия обикновено няма симптоми, докато болестта не прогресира. Ако не се реагира своевременно, може да се стигне и до загуба на зрението. Диабетната ретинопатия причинява изтичане на кръв извън малките кръвоносни съдове и растеж на нови съдове. При увреждане на нервните клетки, зрението бива засегнато, което води до замъглено виждане, кървене от очите, а ако не се вземат мерки – до отлепяне на ретината и слепота.

За предотвратяване на диабетната ретинопатия и други проблеми с очите, са важни активният начин на живот, здравословното хранене, както и прием на подходящи продукти, които поддържат зрението. Да не забравяме и за редовните профилактични прегледи, които при диабет трябва да се правят два пъти годишно.

Какви продукти в подкрепа на зрението да приемате, ако имате диабет?

Лутеин и зеаксантин. Представляват естествени каротеноиди, открити в състава на плодовете, зеленчуците и жълтъка на яйцето. Тези вещества се съдържат в големи количества в макулата на окото, но се срещат и в лещата, ретината и оптичния нерв. Много изследвания потвърждават полезното въздействие на лутеина и зеаксантина върху зрението. Всяка капсула от продукта Лутеин на Natural Factors съдържа 40 mg лутеин и 7 mg зеаксантин, извлечени от невен. Високите количества лутеин гарантират надеждно профилактично и терапевтично действие!

Мултивитамините – от изключителна важност при диабет. Хронично повишените нива на кръвна захар засилват диурезата и водят до значителна загуба на хранителни вещества, които преминават в урината. Висококачествените мултивитамини съдържат богат набор нутриенти, които компенсират дефицита и подпомагат зрението.

Revita Ви препоръчва специалните мултивитамини за хора с диабет – АлфаБетик Мултивитамини. Те доставят всичко необходимо и са с удължено освобождаване, за да се чувствате тонизирани през целия ден!

Антиоксиданти. Препоръчва се още прием на високи дози витамини С. Той намалява риска от макулна дегенерация и загуба на зрение при хора с диабет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top