×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Според ново проучване: Приемът на четири пробиотични щама може да доведе до подобряване качеството на съня, увеличаване на способността за заспиване и намаляване на дневната дисфункция.

Проучването използва пробиотични Bifizen смес Limosilactobacillus fermentum (DSM 26956), Lacticaseibacillus rhamnosus LR06 (DSM 21981), Lactiplantibacillus plantarum LP01 (LMG P-21021) и Bifidobacterium longum 04 (DSM 23233).

Данните от индекса на качеството на съня в Питсбърг (PQSI,субективна мярка) показват, че пробиотиците водят до по-големи глобални резултати на PQSI от плацебо, докато измерванията от преносимите устройства на Fitbit (обективни мерки) разкриват силни тенденции към по-голяма продължителност на съня и общо време в леглото.

„Липсата на качествен сън засяга здравето, настроението и цялостното благосъстояние“, казва изпълнителния директор Вера Могна, от фирмата спонсорирала проучването.

Смята се, че между 10-30% от световното население страда от безсъние. Според CDC лишаването от сън се оценява на около 400 милиарда долара всяка година

NutraIngredient_ USA съобщава, че продажбите на добавки в подкрепа на здравословния сън претърпяват рязко покачване през годините на пандемията и достигат 737 милиона долара през 2021 година.

В общия пазар доминиращ е мелатонина, но магнезият, валериана и ашвагандата също имат голям ръст в категорията. Пре-, про- и постбиотиците все още не са влезли в топ 10 на добавките за сън, но новополучените данни от изследванията са все по-убедителни.

Съществуват доказателства в научната литература, които показват, че частичното лишаване от сън може да промени миикробиотата, докато джет лагът и работата на смени също могат да доведат до дисбиоза, което от своя страна може да насърчи затлъстяването и непосимостта към глюкоза.

Подробности за проучването

Водени от д-р Чад Керксик от университета Линденууд в Сейнт Чарлз, Мисури, изследователски екип събира 70 души (средна възраст 31 години), за да участват в тяхното рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване. Участниците са разпределени на случаен принцип да получават пробиотична смес или плацебо в продължение на шест седмици. След това участниците са проследени за допълнителни три седмици след употребата на добавката. Дневната пробиотична доза е средно четири милиарда жизненоспособни клетки (по един милиард от всеки четири щама), измерена през поточна цитометрия (даваща резултати като активна флуоресцентна единици (AFU)(g) и брой плаки (даващи резултати като единици, образуващи колонии, CFU).

Резултатите показват, че ползите от съня се наблюдават в пробиотичната група след шест седмици и девет седмици на проучване, измерени субективно и обективно. По-конкретно, пробиотиците са свързани с по-кратко време за заспиване, по-малко дисфункция през деня, по-голяма продължителност на съня и повече общо време в леглото.

Д-р Керсик и неговте колеги съобщават, че систоличното кръвно налягане  се е повишило на шестата седмица в плацебо групата, но не са наблюдавани такива промени в пробиотичната група.

Изследователите допускат, че потенциалните ползи са свързани с благоприятните промени в състава на чревната микрофлора, което от своя страна влияе върху различните биомаркери, които засягат съня.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Силвана Галенова

Магистър - Фармацевт с познания в ботаниката, фармакогнозията, токсикологията, лекарствените взаймодейстия, фитотерапията и шуслеровата терапия.

Интересува се от всички иновации, настъпващи в сферата, които биха били полезни на пациентите.

Привърженик на здравословния начин на живот.

Продуктът беше успешно добавен в любими.