Search
Филтрирай по...

Омега-3 за добро зрение

Омега-3 за добро зрениеВсяка година хиляди хора губят зрението си вследствие на ретинопания. Това заболяване поразява най-вече недоносените бебета и диабетиците.
Диабетът засяга  кръвоносните съдове, които изхранват ретината и след време те стават пропускливи. Когато кръвоносните съдове не могат повече да доставят хранителни вещества на зрителните клетки, настъпва загуба на зрение. В началото кръвоносните съдове се стесняват, увреждат и блокират доставката на храна до малките светлочувствителни клетки на ретината. Статистиката сочи, че ретинопатията от диабет е причина за слепота на над 10 000 души годишно. При недоносените бебета тежкото заболяване се появява в 25% от случаите. Ако детето се е родило под 1 килограм, вероятността очното заболяване да се появи е 80%.
Добрата новина е, че проучване, направено наскоро в САЩ показва, че хората, които приемат Омега-3 мастни киселини са предпазени от появата на ретинопатия. Според учените от Университета в Харвард разграждането на Омега-3 мастни киселини влияе пряко на укрепването на кръвоносните съдове на очите. По този начин хората, които приемат Омега-3 са предпазени от появата на ретинопатия.
Омега-3 киселини са есенциални мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира само. Те играят важни роли в редица биохимични процеси. Има редица доказателства, че организмът ни синтезира Омега-3 по-бързо, ако на мястото на синтеза протича паралелен синтез и на Омега-6 мастни киселини,  в противен случай за него е по-лесно да усвои Омега-3 ЕМК от храната.
Според учените в Харвардския университет това откритие може да помогне за лечението на ретинопатията и да даде насоки в откриването на лекарство за коварната болест. “Факт е, че лененото масло, което е най-богато на Омега-3 мастни киселини, е много по-евтино от лекарствата, които се използват за лечението на ретинопатията. Ако хората, предразположени към болестта приемат ленено масло като превантивна мярка те могат освен да предпазят очите си и да спестят хиляди на месец след това за лечение”, казва д-р Смит, участвал в проучването.
Подобно паралелно изследване за влиянието на Омега-3 мастните киселини върху зрението се провежда и в Швеция. Очаква се в най-скоро време да излязат резултатите и от него.

Ревита Ви препоръчва

МЕГА – ДХК, 1 000 mg

Крил масло, 500 mg

Неуроминс ДХК, 200 mg

Неуроминс ДХК, 100 mg

Рибено масло, 1000 mg

Масло от черен дроб на треска, 415 mg

ЕФА бленд за деца, 445 mg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top