×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Животът не е само хубави събития и всички го знаем. Случва се да сме тревожни и вместо да споделим с роднина или приятел, да таим всичко в себе си. Дали това е правилно от гледна точка на здравето ни, обаче? Много хора пренебрегват значението на емоционалното изразяване. Те потискат чувствата и емоциите си или още по-лошо – преструват се, че всичко им е наред. Този избор може да има пагубни последици за нашето здраве и благосъстояние. Разберете защо



Причините, поради които емоциите ни влияят на нашето здраве

Нашите емоции, често пренебрегвани, играят решаваща роля за цялостното ни здраве. Когато са изразени по подходящ начин, те допринасят за оптимално благосъстояние, по-добро здраве и по-качествен социален живот.

Нашите емоции имат ролята да сигнализират за състоянието на адекватност между нашите основни психологически нужди и нашата среда. Те ни предупреждават, когато тези нужди са задоволени или пък нарушени. Ето защо е от съществено значение да се вслушваме в тези чувства, за да можем да разберем и отговорим на нашите жизненоважни потребности, независимо дали са съзнателни или не.

Емоциите са ценни, защото са източник на информация за нашата субективна оценка на ситуация и за това как реагираме на конкретни обстоятелства. Разбирането на нашите емоции не е лесна задача- то изисква отворен ум, за да гледаме на тях като на полезни пратеници.

Изразяването на чувствата, от друга страна, има дълбок ефект върху нашите взаимоотношения. Чрез адекватно изразяване на нашите положителни и отрицателни емоции, ние стимулираме държание, което насърчава здрави взаимоотношения и възпира разрушителното поведение. Нашите емоции могат да ни помогнат да очертаем причината за тях (събитието или ситуацията) и да разберем какви са нашите нужди, за да реагираме по даден начин- да направим субективна оценка на ситуацията. Ако ги потискаме, ще се случи точно обратното- вероятно ще отложим нашите потребности, ще ги пренебрегнем и със сигурност няма да си отговорим на въпроси, на които трябва.

Различни форми на емоционално изразяване

В основата на емоционалното изразяване е важно да имате предвид идеята за емоционална гъвкавост. Тази способност съставлява второто основно емоционално умение, тясно свързано с първото умение, което е това за идентифициране на емоциите. Овладяването на тези две умения ви позволява да изразявате чувствата си по начин, адаптиран към контекста и вашите цели. Казано другояче- ако винаги успявате да фиксирате какво точно изпитвате и защо го изпитвате, като същевременно сте емоционално гъвкави, ще бъдете далеч по-освободени от емоциите си, а не в техен плен. Например, в случай, че емоцията е негативна (чувство на завист да речем), опитайте се да я превърнете в позитивна т.е. да трансформирате завистта в старание да постигнете и вие онова, което виждате, че другият е. Тук разбира се, няма как да не уточним, че вашите цели трябва да бъдат индивидуални и да не ги „крадете“ от околните. Знаете, че най-доброто в случая е да се състезавате със себе си- утре да сте своята по-добра версия от днес.

Важно е да се разбере, че изразяването на емоциите не следва еднозначно правило. В действителност зависи главно от контекста. В някои ситуации изразяването е полезно, защото засилва поведение, което улеснява връзката между емоциите, докато в други, изразяването може да насърчи негативно поведение. И тук отново споменатият пример- не се оставяме завистта да ни води, защото тя може да насърчи достатъчно неприятно поведение и ескалиращи негативни емоции. Оставяме се водещо да е желанието да променим онова, което не харесваме до толкова в живота си, че чуждият ни се вижда по-добър. А не виждаме ли своя живот като добър (пълноценен), не можем и да го живеем позитивно.

Добре е да насърчаваме положителните емоции, да изливаме тъгата- да не пестим сълзи, но не и да се саморазрушаваме с чувства, които могат да доведат до негативни последствия. Трябва да сме наясно, че гневът е доказан унищожител на здравето и води след себе си не една болест.

Изберете начин за отговор на емоциите

Съществуват шест начина да се отговори на емоциите. Сред тях се открояват:

  • Разбиране
  • Тълкуване
  • Повторна преценка
  • Проучване
  • Предлагане на решения
  • Утешаване

Всички тези различни подходи ясно показват, че няма един „правилен“ начин да изразите или управлявате емоциите си. От вас зависи да изберете метода, който ви подхожда най-добре въз основа на вашия характер, вашата ситуация и вашите цели. А понякога е най-добре да преминете през всички методи- така си гарантирате собствен анализ на случващото се, задълбочено осмисляне и дори приемане. Често, когато обмислим добре реакциите си в резултат на дадена емоция, по-спокойно разбираме и приемаме възникналата ситуация.

Как да култивираме емоционалното изразяване всеки ден?

Точно както е важно да култивирате интелекта и физиката си за здравословен и балансиран живот, също толкова важно е да култивирате емоционалното изразяване ежедневно. Това умение осигурява значителни ползи за нашето психическо, физическо и социално здраве.

Първата стъпка към постигането на това е осъзнаването на важността на изразяването на емоциите ви. Знайте, че вашите емоции са естествени и че е полезно да ги изразявате в подходящ контекст. Това не означава, че винаги трябва да изразявате всичките си емоции, а по-скоро трябва да развиете емоционалната гъвкавост, която вече споменахме, за да знаете кога да ги изразите и кога да ги запазите за себе си.

Втората стъпка е да усъвършенствате уменията си да обменяте емоции с другите. Това може да обогати преживяванията ви и да ви даде нови перспективи за вашите чувства и мисли. Също така може да ви помогне да затвърдите положителното поведение във взаимоотношенията и да обезсърчите отрицателното.

Трето- помнете важността на изразяването на положителни емоции като благодарност, например. Изразяването на тези емоции има прекрасно въздействие не само върху вас, но и върху хората, с които общувате.

4-те основни „мантри“

Спри и посрещни лице в лице емоцията! Опитай да посъбеседстваш със срама, гнева, вината, тъгата или страха. Ще видиш, че когато ги почувстваш и приемеш, ще си по-спокоен и трезво мислещ.

Разпознай правилно емоцията си! Не я прикривай от срам зад друга. Няма нищо лошо в това да признаеш, че си ядосан, объркан или изпитваш ревност, например.

Приеми нещата такива, каквито са!

Когато почувстваш негативна емоция, недей да я отричаш. Когато я осъзнаеш и приемеш, ти се успокояваш и изпитваш вид себесъстрадание. Този метод е много по-добър пред това да наказваш себе си заради емоциите. Чрез приемането на чувствата си, ти помагаш на душата си да „диша“.

Не се идентифицирай със своя гняв или вина!

Ти си много повече от това, което изпитваш в момента и винаги трябва да си го повтаряш. Всички изпитваме и положителни, и отрицателни емоции. Всички понякога сме не дотам добри в мислите си, но това не ни прави бездушни или нищожни.

Безпрецедентни факти за връзката между здраве и емоции

  • Хората, които потискат емоциите си, са склонни да натрупват стрес в тялото, което може да отслаби имунната система, да повлияе на психичното здраве (да доведе до депресия) и да предизвика хипертония.

  • Емоционалният плач винаги спомага за облекчаване на стреса и напрежението, натрупани в ума и тялото.

  • Изследвания са установили, че сълзите освобождават окситоцин и ендорфини, които от своя страна помагат на хората да се чувстват добре и дори могат да облекчат физическата и емоционалната болка.

  • Положителните емоции, като благодарност, интерес, любов, спокойствие и чувство на връзка с другите, са пряко свързани със здравето и благосъстоянието. И най-важното тук- добрата новина- тези емоции можем съвсем сами да развием с практика.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Долапчиева и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.