
Редовната консумацията на плодове и зеленчуци е от съществено значение за човешкото здраве. Ново проучване установи, че рискът от
инсулт намалява с цели 50% при хора, които всеки ден хапват ябълки и круши. Според учените това се отнася и за всички плодове и зеленчуци с бяла сърцевина. Оказало се, че ежедневната консумация само на 25 грама от тези плодове понижава риска от смъртоносната болест с 9%. Това е първото изследване, което разделя плодовете според техния цвят. Именно той определя наличието или отсъствието на различни важни биоактивни съставки – каротеноиди, антоцианидини, флавоноиди и др. В изследването били включени над 20 000 мъже и жени на възраст между 20 и 65 години. Всички доброволци били здрави преди началото на тестовете. Те трябвало ежедневно да попълват специален въпросник с информация за плодовете и зеленчуците, които консумират. Храните били разделени в четири категории - зелени (броколи, брюкселско зеле, киви), жълти (цитруси, моркови), червени (череши, грозде, червено зеле, домати) и бели (лук, чесън, ябълки, круши, банани, краставици). Оказало се, че повечето хора наблягат на белите плодове и зеленчуци като предпочитат ябълките и крушите. Тестовете продължили цели 10 години като учените установили, че високият прием на бели плодове и зеленчуци драстично намалява опасността от инсулт.
Ревита Ви препоръчва
МЕГА – ДХК, 1 000 mg
Крил масло, 500 mg
Лют червен пипер (плод), 450 mg
Гарлицин, 350 mg
Здраво сърце, 600 mg
Здраво сърце плюс, 1 000 mg
Ситринол, 150 mg
Коментари (0)
Нов коментар