Search
Филтрирай по...

Инсулт

Инсултът се появява, когато кръвният поток към част от мозъка се наруши, което води до умирането на нервни клетки. Когато е нарушено кръвоснабдяването на мозъка, до него не могат да достигнат кислородът и глюкозата. Това може да се бъде резултат от различни процеси в тялото.

Блокирането на артериите е свързано с изтъняването на малките артерии в мозъка или с втвърдяването на артериите водещи към него (атеросклероза). Най-честата причина за инфаркта е образуването на съсиреци в кръвоносните съдове на мозъка (тромбоза). Рисковите фактори за това са високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и тютюнопушене.

Съществува и така нареченият емболичен инсулт. Той е свързан с образуването на съсирек в сърцето, който може да се предвижи и да заседне в кръвоносните съдове на мозъка.

Церебралният кръвоизлив също може да доведе до инсулт. Той най-често е резултат от високото кръвно налягане, но може да бъде и последствие от аневризми или нарушаване целостта на съдовете в мозъка.

При субарахноидния кръвоизлив кръвта се натрупва в пространството под арахноидната обвивка, която обгръща мозъка. Кръвта идва от кръвоносен съд с нарушена цялост. Често това е вид аневризъм – прекомерно издуване на стената на съда. Този вид кръвоизлив често причинява внезапно, силно главоболие и схващане на врата. Ако не бъде диагностициран и лекуван навреме, може да настъпят тежки неврологични последствия като кома и мозъчна смърт.

Счита се, че хората с мигренозно главоболие са изложени на по-голям риск от появата на инсулт. Мигрената е свързана със стесняване на кръвоносните съдове на мозъка като някои от симптомите й наподобяват тези на инсулта, но те изчезват с отминаване на главоболието.

Рисковите фактори за появата на инсулт са високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, диабет и напредване на възрастта. Когато човек под 50-годишна възраст получи инсулт, обикновено са намесени рискови фактори като приема на наркотици, разкъсани аневризми и наследствена предразположеност към образуване на съсиреци.

Инсултът е един от основните причинители на смърт в света. Около 30% от болните загубват способността да се грижат сами за себе си.

Симптомите, които са характерни за инсулта зависят от мястото в мозъка, което е засегнато и от засегнатата мозъчна площ. Петте основни симптома на инсулта са:

1.     Внезапна вкочаненост или слабост в областта на лицето, ръцете или краката, особено в едната половина на тялото. Загубата на съзнателни движения може да бъде частична или пълна.

2.     Внезапно объркване или затруднение при говоренето и разбирането. Понякога слабостта на лицевите мускули може да причини лигавене.

3.     Внезапни проблеми с виждането с едното или с двете очи.

4.     Внезапни проблеми с вървенето, замаяност, загуба на равновесие или недобра координация

5.     Внезапно силно главоболие без никаква причина

Диагностицирането на инсулта е свързано с възможността за извършване на три важни команди: способност за усмихване, за вдигане на двете ръце, за говорене на прости изречения. Ако смятате, че даден индивид е получил инсулт, трябва веднага да го отведете в спешен медицински център. Там се извършва медицински преглед и веднага се назначава електро-енцефалограма (ЕЕГ). Необходим е и преглед чрез компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на инсулта е свързано с приема на тъканен плазминоген активатор, който разтваря съсирека, причиняващ инсулта. Понякога се назначава приема на хепарин или аспирин, които имат антикоагулантно действие.

След прекаран инсулт е необходима рехабилитация, която може да включва говорна терапия (наново се учат говоренето и преглъщането), двигателна терапия (за възвръщане на сръчността на ръцете и възможността за вървене), семейно обучение (което дава възможност на пациентите да се грижат за любимите хора вкъщи). Целта е пострадалият да си възвърне колкото се може повече от нормалните жизнени функции. Тъй като инсултът е свързан с трайна загуба на нервни клетки, не е възможно връщане към състоянието от преди това.

Превенцията на инсулта е свързана с намаляване на рисковите фактори. Такива са високото кръвно налягане, тютюнопушенето, диабета, увеличения холестерол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top